Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли Бог осуђује употребу алкохола?

Да ли Бог осуђује употребу алкохола?

Шта каже Библија

Да ли Бог осуђује употребу алкохола?

’НЕ БРИНИТЕ за кокаин, хероин, ЛСД и марихуану — алкохол је још увек најнепожељнији проблем с којим се друштво мора борити. Алкохол проузрокује далеко више смртних случајева и много више разара друштво него што чини употреба свих других дрога заједно.‘ То су била осећања изражена на 31. тријеналном конгресу WWCTU (Светске женске уније хришћанске умерености) у Канади пре две године.

Ти делегати у растућој потрошњи алкохола широм света виде огромну цену у људском здрављу и животу, као и у милионима долара које ће националне владе годишње потрошити у борби против алкохолизма. Уверени да Бог осуђује употребу свих опојних пића, многи добронамерни људи залажу се за њихово стављање ван закона. Али, да ли Библија подупире такво гледиште?

Употреба вина у Библији

Бог је пре много времена обећао свом послушном народу: „И биће ти пуне житнице твоје и обиловаће вино у подрумима твојим“ (Пословице 3:10). Да, он је Онај који нам је дао родну винову лозу, чак и ситне организме у квасцу који прекрива грожђе док се приближава време прављења вина.

Процес стварања доброг вина делимично је објаснио Божји пророк Исаија. Предвиђајући благослове долазећег новог света праведности, Исаија је писао: „Јехова над војскама ће засигурно спремити за све народе... гозбу од таложеног вина... од таложеног, процеђеног вина“ (Исаија 25:6NW). Они који имају искуства у прављењу вина знају да се ’таложено‘ вино, које неометано стоји кроз дуга раздобља током врења, постепено прочишћује, побољшавајући и мирис и арому.

Уживање и здравствене користи?

Бог је изложио и уживање и здравствене користи које се извлаче из вина. Његов пророк Јотам је говорио о ’вину које весели Бога и људе‘ (Судије 9:13). Краљ Соломон је писао да ће своје „тијело кријепити вином“ (Проповедник 2:3Ст). А у добро познатом извештају о свадбеној свечаности у Кани, Исус је у свом првом чуду претворио велике количине воде у „најбоље вино“, на радост свадбених гостију (Јован 2:6, 7, 10, The New English Bible).

Исусово признавање медицинске употребе вина очигледно је из његовог поређења о љубазном Самарићанину. Након што је повређеном човеку повио ране, љубазни Самарићанин је на њега излио ’уље и вино‘ (Лука 10:30-34). Препорука апостола Павла младом Тимотеју да ’пије по мало вина, због желуца и својих честих болести‘ добро се усклађује с данашњим признавањем прехрамбене и медицинске вредности вина (1. Тимотеју 5:23).

Др Салваторе П. Лучија (Salvatore P. Lucia), бивши професор на University of California School of Medicine, изјавио је у својој књизи Wine and Your Well-Being да „вино није само најстарије прехрамбено алкохолно пиће, него и најважније медицинско средство у непрестаној употреби кроз целу историју човека“. А стручњак за исхрану Џенет МекДоналд (Janet McDonald) рекла је да је вино које се пије у умереним количинама изгледа делотворно као благо средство за умирење и средство за стимулисање апетита, и да помаже у варењу и апсорпцији минерала из хране која се поједе.

Потребна је умереност и самосавладавање

Међутим, упркос таквим повољним указивањима на вино и опојно пиће, како у Библији тако и у световној медицини, злоупотреба алкохола нанела је великом делу човечанства страшне невоље. Чини ли то Бога одговорним за све трагедије које су уследиле због погрешне употребе алкохола? Напротив, он је у својој Речи, Библији, дао опсежне смернице које одређују употребу и злоупотребу вина.

Размотримо на пример следеће снажно упозорење у вези злоупотребе тог дара: „Не буди с онима који много вина пију, ни с онима који много меса једу“ То сигурно не значи да су само вегетаријански трезвењаци угодни Богу, нити цитат осуђује оне који користе мало вина или умерено једу месо. Уместо тога, Библија упозорава против претераног уживања јела и пића. То је очигледно из навода још једне пословице: „Коме јаох?, коме куку?, коме свађа?, коме вика?, коме ране ни за што?, коме очи крваве? Онима који покрај вина седе“ (Пословице 23:20, 29, 30).

Библијски писци Петар и Павле саветовали су умереност, подстичући ране хришћане да избегавају ’пијанство‘ и да се ’не опијају вином‘. Ту побуду је требало схватити озбиљно, јер је апостол упозорио: ’Пијанице неће наследити Краљевства Божјега.‘ Другим речима, они који из навике злоупотребљавају алкохолна пића немају Божје признање и губе вечни живот (1. Петрова 4:3; Ефесцима 5:18; 1. Коринћанима 6:9, 10).

Дакле, ако појединцима недостаје самосавладавање у употреби алкохола, треба да се у потпуности уздржавају од њега. (Упореди Матеј 5:29, 30.) Осим погоршања телесног здравља, повећана зависност од алкохола може проузроковати озбиљну духовну штету. Зато нас Бог мудро упозорава против претераног уживања алкохолних пића.

Супротно гледишту прохибициониста, Библија не захтева, чак и не указује на потпуно уздржавање од вина и алкохолних пића за све људе (Деутероном 14:26). Псалмиста каже о Јехови: „Ти дајеш те расте трава стоци и биље човеку, да земља храну изводи и вино које срце човека весели.“ Заиста, Бог је вино одредио за добру и часну сврху, када се узима умерено (Псалам 104:14, 15).

[Слика на 26. страни]

L’ Absinthe од Edgara Degasa, 1877

[Извор] — E.R.L./Sila Icono