Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се прислушкивање може спречити?

Да ли се прислушкивање може спречити?

Да ли се прислушкивање може спречити?

Они могу потајно слушати ваше разговоре. Они могу знати неке ваше поверљиве тајне. Имате ли планове за следећи викенд? Можда већ знају о њима. Ко су они? То су људи којима је хоби прислушкивање бежичних телефонских разговора. Ако то желе, могу водити писани запис таквих информација, као број ваше кредитне картице, где радите и вашу месечну плату. У ствари, они често имају књигу у коју записују имена људи који обично користе бежичне телефоне.

Можда их познајете а можда и не. Могу живети само неколико кућа или километрима далеко од вас. У многим земљама овај хоби није противзаконит и сасвим је лако вршити прислушкивање. a

Било ко може набавити радио-детектор за неколико стотина долара и прикључити на њега спољну антену. Детектор може хватати сигнале различитих бежичних комуникацијских уређаја. Неки хобисти више воле да користе преносне детекторе. Ради своје мале тежине и величине баш су погодни за лутање по суседству и прислушкивање.

Под повољним атмосферским условима, оператор с детектором може слушати интерни систем за позивање оближње болнице, разговоре преко радија полицијског одељења и унутрашње телефонске системе у згради. Када се користе бежични микрофони, као у неким позоришним представама, детектор може лако ухватити сигнале. Неки хобисти опремљени су за прислушкивање разговора који су 100 километара далеко!

Шта можете учинити да спречите те хобисте да својим детекторима упадају у ваш приватни живот? Не можете пуно учинити ако слободно користите свој бежични телефон. Наравно, постоје скупи уређаји који могу помешати телефонске разговоре. Али то би захтевало да и ви и људи које зовете имају такву опрему.

Међутим, постоји једна ствар коју можете учинити. Када су ваши разговори поверљиве природе, не користите бежичне уређаје као што су бежични телефони. И побрините се да и друга страна предузме такву меру опрезности. Иначе ће ваше тајне бити ношене ваздухом, ишчекујући баш некога ко прислушкује.

Једна ствар коју не можете учинити је да им одузмете хоби. Чак и ако им отежате да вас прислушкују, лако ће пронаћи неког другог. Све док год људи наставе да купују бежичне уређаје и разговарају с другима помоћу њих, хоби прислушкивања, било да је то у реду или не, не могу се спречити!

[Фуснота]

a Прислушкивање разговора преко мобилних телефона противзаконито је у неким земљама, као што су Сједињене Америчке Државе, док прислушкивање разговора преко бежичних телефона није противзаконито.