Пређи на садржај

Пређи на садржај

Брак или заједнички живот — шта?

Брак или заједнички живот — шта?

Шта каже Библија

Брак или заједнички живот — шта?

„КАДА ћемо се венчати?“ Још пре мање од 35 година о овом питању могли су размишљати заљубљени парови који су хтели да се заруче. Међутим, данас је велика вероватноћа да би такво питање могле поставити две особе које већ живе заједно. Времена су се променила, па тако и ставови према браку. Шта је боље: Венчати се или живети заједно с особом по свом избору?

Студије показују да је заједнички живот без брака модеран у Бразилу, Француској, Шведској, Сједињеним Америчким Државама и многим другим земљама. То може бити у складу са савременим моралним ставовима, али то није ништа ново. Нови су само ставови према том обичају. Што се некад сматрало живљењем у греху, сада многи људи опраштају или одобравају као нешто савршено прикладно.

Заједнички живот — има ли предности?

Неки људи тврде да је уређење заједничког живота разумно, пошто то омогућује пару да се добро међусобно упознају пре него што ступе у трајнију везу брака. Друге предности које неко истиче су следеће: заједнички живот омогућава пару да смањи трошкове дељењем станарине; то им пружа независност од родитеља; омогућава им потребно пријатељство, укључујући и полни однос. Старији невенчани парови кажу да заједничким животом не губе државне исплате социјалног осигурања.

Ипак, један јак разлог против заједничког живота без брака је овај: Било која страна може једноставно прекинути договор у било које време и отићи. У ствари, француске дневне новине Le Monde су известиле да у Шведској и Норвешкој половина веза заједничког живота, не траје више од две године, а 60 до 80 посто се прекине за мање од 5 година.

Брак — бољи начин

Они који заступају уређење заједничког живота, можда венчани лист сматрају само једним „комадом папира“, нечим што нема практичну вредност. Овај став је изражен и у сентименталним телевизијским серијама и филмовима, као и у приватном животу славних личности. Зато, размотримо сада истинску вредност тог „комада папира“.

Кад склапате неко пословно партнерство или купујете део поседа или некоме позајмите новац, зашто запишете услове, па их чак и оверите? Један од разлога је тај што су се две стране обавезале и за обоје је корисно да имају услове у писменом облику. На пример, ако једна страна умре, нестане или једноставно изгуби памћење, услови законски још увек обавезују. Исто је и с браком. У случају смрти једног или оба супружника, закон у већини земаља чини припрему за остале чланове породице. Ово обично недостаје договору о заједничком животу. Ова обавеза чини разлику између заједничког живота и брака. А венчани лист је оно што подсећа пар на обавезу међусобне љубави, исказивања части и цењења, и на оно што законски подразумевају брачне заклетве.

Једна удата жена овако се изразила: „Можда сам старомодна, али обавеза према браку омогућује ми да се осећам сигурнијом.“ Она понавља оно што је Бог рекао када је спојио први људски пар у брак: „За то ће човек оставити оца свога и матер своју и прионуће уз жену своју и биће њих двоје једна пу̏т“ (Постање 2:24). a Јединствена уједињеност! Дакле, „једна пу̏т“ је могућа само у потпуном, искључивом, законском, доживотном односу — нигде другде.

Међутим, неки тврде да познају парове који живе заједно без брака а ипак су чврсто везани.

„Нека се венчају“

Библија даје најбољи разлог паровима да не живе заједно без брака. „Брак нека буде частан међу свима и брачна постеља неокаљана, јер ће Бог судити блудницима и прељубницима“, наводи се у Хебрејима 13:4 (NW). Библија јасно и једноставно каже да је заједнички живот ван брака блуд. Шта се у ствари подразумева под ’блудом‘? Један речник га објашњава као „људски полни однос који није између супруга и његове супруге“. Да би имали добру савест, морамо следити овај библијски савет: „Божја је воља да... се чувате од блуда“ (1. Солуњанима 4:3).

Али претпоставимо да неко има проблем обуздавања свог сексуалног нагона? Апостол Павле је написао: „Али ако нису уздржљиви, нека се жене и удају, јер је боље женити се него упаљивати се.“ И поново: „Али ако ко мисли да недолично поступа са својим девичанством... нека се венчају!“ (NW) (1. Коринћанима 7:9, 36). Запазимо да Павле није рекао да ’чине што желе и живе заједно‘ већ „Нека се венчају“.

На брак не би требало гледати само као на средство задовољења сексуалних жеља. Парови треба међусобно да се упознају пре него што се венчају. Али како то можете учинити ако не живите заједно? Период часног удварања пружа за то добру прилику. Треба да знате шта очекујете од брака и вашег брачног друга. Какве су ваше физичке, емоционалне и духовне потребе? Хоће ли вам особа коју имате у мислима као могућег брачног друга помоћи да их задовољите? (Матеј 5:3).

Након разматрања горе наведеног, без сумње ћете се сложити да је од два начина — живети заједно или венчати се — овај други бољи. Парови који живе заједно у браку, живе без осећања кривице или страха, и уживају поштовање пријатеља и рођака. Њихова деца неће носити емоционалне ожиљке зато што су рођена ван брака. А што је најважније такви парови угађају Богу показујући поштовање према његовом уређењу брака.

[Фуснота]

a Хебрејска реч давак („прионути“) „има смисао приањања уз некога у наклоности и лојалности“ (Theological Wordbook of the Old Testament). На грчком језику то је изведени облик од речи која значи „залепити“, „учврстити“, „чврсто спојити заједно“.

[Слика на 28. страни]

Свадба из 16. века

[Извор]

Сељачка свадба, од Питера Бругела ст. (Pieter Bruegel), 16. век

Уз љубазну дозволу Kunsthistorisches Museuma, Беч