Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта ако ме родитељи не подупиру у мојој вери?

Шта ако ме родитељи не подупиру у мојој вери?

Млади питају...

Шта ако ме родитељи не подупиру у мојој вери?

МНОГИ млади хришћани имају родитеље који нису верници. „Ја сам једина у мојој породици која проучавам Библију“, каже једна 12-годишња девојчица. „А моја мама жели да престанем са проучавањем.“ Други имају родитеље који пропуштају да духовно предводе. Ове околности могу бити прави испит за младе који желе да служе Богу.

Тешко је настојати да будеш прави хришћанин без помоћи и охрабрења својих родитеља. Али, ти можеш успети! То доказују бројни примери како у прошлости тако и у садашњости.

Верни млади у библијска времена

Размисли о Авељу, сину првог људског пара, Адама и Еве. Требало је да Адам и Ева својој деци дају савршену духовну подршку. Али, они су се побунили и окренули леђа Јехови, остављајући своју децу да се сами религиозно сналазе. Уместо да је Абел сажаљевао сам себе или да је допустио да помањкање духовности његових родитеља смањи његово властито цењење светих ствари, он је очигледно учио што је могао о Створитељу. Јехова је комуницирао с Адамовим синовима Каином и Авељем, и Авељ је развио однос с Богом те одрастао у човека вере. „Вером принесе Абел узвишенију жртву Богу него Каин и кроз њу доби сведочанство да је праведник, кад Бог потврди приносе његове“ (Јеврејима 11:4; Постање 4:2-15).

Јосија је други пример младића који је морао напредовати без родитељске религиозне подршке. Његов отац Амон, јудејски краљ, био је убијен када је Јосија имао само 8 година. Док је био жив, Амон „учини... што је зло пред очима Господњим, као што је чинио Манасије, отац његов; јер Амон приношаше жртве свим резаним ликовима које беше начинио Манасија, отац његов, и служаше им... Амон, грешаше све више и више“ (2. Летописа 33:22, 23). Дакле, замисли деморализирајућу духовну атмосферу у којој је морао да одрасте Амонов син Јосија.

Ипак, Јосија „учини оно што је право пред очима Господњим и пође путем Давида, оца свога... поче тражити Бога Давида, оца свога, а двадесете године поче чистити Јуду и Јерусалим од висина, од идола и од ликова резаних и ливених“ (2. Летописа 34:2-4).

Како је Јосија развио такву снагу без очеве помоћи? Добио је подршку од других духовних мушкараца, као што је првосвештеник Хилкија и његов секретар Шафан. Њихов позитиван духовни утицај на младог Јосију помогао му је да „изврши речи закона“ (2. Краљевима 23:24; 2. Летописа 34:14-19). Тај Закон је захтевао да краљеви начине личну копију и да га проучавају дан и ноћ (Деутероном 17:18; Јошуа 1:8). Такво поступање је, без сумње, у великој мери допринело Јосијином духовном расту.

Проналажење подршке данас

Ти такође можеш духовно расти, чак ако од својих родитеља не добијаш подршку какву би желео. Често се подршка може добити од духовне браће и сестара, мајки и очева унутар скупштина Јеховиних сведока (Марко 10:30). У скупштини можда има прилично духовно настројених младих с којима се можеш спријатељити. Или можда има неких старијих сведока који ће се интересовати за тебе. На пример, скупштински старешина позвао је Џерија, једног тинејџера без оца, да му се придружи на библијском студију на дому. Често су после студија нешто појели у fast-food ресторану и разговарали. „Постао ми је као отац“, присећа се Џери. Данас је Џери ожењен и служи као слуга помоћник. Увек је захвалан за подршку коју му је дао старешина.

Да ли ти је неко од старијих на неки начин понудио помоћ? Зашто онда не реагујеш позитивно? А ако ти нико није понудио тако нешто, предузми сам иницијативу у развијању здравих односа. Могао би чак покушати да се обратиш некоме од надгледника локалне скупштине. Можда ти треба неко да с тобом води библијски студиј на дому, или да ти помогне у припремању задатака за Теократску школу проповедања. a Или ти једноставно треба здраво породично дружење. Разумљиво, можеш се осећати нервозним због тога што обзнањујеш своје потребе на такав начин. Али, запамти, скупштинске старешине су именоване да брину за духовне потребе сваког појединца у скупштини — укључујући и младе људе (1. Петрова 5:2). Они могу бити од стварне помоћи.

Развијање подршке код куће

Значи ли то дакле да не можеш ништа учинити да побољшаш ситуацију код куће? Никако не. Узми за пример младог Џоа. Количину духовне подршке коју је добио од својих родитеља који нису верници, он описује као „ограничену“. Па ипак, Џо признаје да је у ствари он можда допринео да се смањи њихова подршка. Како то? Па, кад је Џо почео да проучава Библију с Јеховиним сведоцима, изгледа да је мало онога што је научио примењивао у властитом животу. Наставио је да буде непослушан својим родитељима. Наравно, они су видели мало разлога да сами проучавају Библију, и још мање да га охрабре да и даље проучава Библију.

Како је с тобом? Ако твоји родитељи нису верници, да ли им твоји поступци дају разлога за веровање да си озбиљан у погледу жеље да служиш Богу? Хришћанским супругама је речено да своје супруге који нису верници придобију својим лепим понашањем. Могу ли твоји родитељи, исто тако, „без речи да се добију“ ако си послушнији и уљуднији према њима? (1. Петрова 3:1; Ефесцима 6:1-3). Ако је тако, зар није вероватније да ће те подржати?

Шта ако твоји родитељи, мада су хришћани, не чине све што би требало да ти помогну и охрабре те? Ма какав да је њихов разлог, пружајући добар пример ти можеш много учинити да унапредиш здраву духовну атмосферу у свом дому (1. Тимотеју 4:12). Када је време за похађање хришћанских састанака, буди обучен и спреман да кренеш. Добровољно преузми неки додатни кућни посао како би твоји родитељи такође могли бити спремни на време. Ко зна? Можда ће твоје одушевљење за састанке добро утицати на њих.

Да ли твоји родитељи воде с тобом седмични библијски студиј код куће? Ако не, зашто их на љубазан начин, без приговарања или притужби, не замолиш да то учине. За време студија, не дозволи да се напрежу да би добили одговоре од тебе; буди темељно припремљен за учествовање. Учини свој део тако да то постане пријатан догађај. Захвали им се за студиј. Може се очекивати да ће то твојим родитељима дати потребан подстицај да редовно одржавају студиј.

Шта ако је одазив на твоје напоре слаб? Немој одустати (Галатима 6:9). Отворено покажи своју љубав за Бога и библијску истину. Немој изгубити своју ревност и осећање хитности у помагању другима да уче о Богу. Настави да се ’изграђујеш на својој најсветијој вери и да се молиш светим духом‘ (Јуда 20NW). Девојка по имену Лаверн ради управо тако. „Одлучила сам да не дозволим свом оцу да ме спречава у упознавању истине“, каже она. „Тако сама проучавам Кулу стражару уместо да гледам ТВ програм. b Такође сваког јутра читам библијски цитат. Успевам да се укључим у дело проповедања одлазећи са другом хришћанском браћом и сестрама.“

Покажи исту одлучност. Немој дозволити да те недостатак подршке у дому обесхрабри. Остани чврст у својим уверењима. Ако је могуће, приближи се духовно настројеним вршњацима и старијима у скупштини. Али, са или без подршке, буди одлучан да одржиш своје пријатељство с Богом. Можеш рачунати на његову подршку. (Упореди Псалам 119:116.)

[Фусноте]

a Информације о Теократској школи проповедања види у чланку „Како ми могу помоћи хришћански састанци?“ у Пробудите се! од 8. јула 1991. (енгл.)

b Кула стражара је пропратни часопис Пробудите се!. Може се добити писањем издавачима овог часописа.

[Слика на 19. страни]

Зрели чланови скупштине могу да ти помогну занимајући се за тебе