Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да изађем на крај са сиромаштвом?

Како да изађем на крај са сиромаштвом?

Млади питају...

Како да изађем на крај са сиромаштвом?

ГРЕГОРИ, младић из Источне Европе, сматрао се врло сиромашним. Није могао себи да дозволи скупу одећу или хај-фај уређаје, као многи млади са Запада. Грегори је, током времена, постао разочаран стањем у својој земљи и населио се у Аустрији.

Хиљадама километара одатле, живео је Лојисо, младић из пољопривредног села у јужној Африци. Станујући са својом породицом у малој колиби, Лојисо је завидео младима из оближњег града који су уживали у чудесном „обиљу“ — текућој води и електричној струји.

Упркос томе, млади Африканац по имену Васко сматрао би Лојиса и Греогорија богатим. Васко је пешачио километрима кроз опасну афричку прашуму, једноставно да би преживео претећи локални грађански рат.

Према томе, „сиромаштво“ је релативан појам, има другачије значење у различитим земљама и културама. Један енглески речник дефинише „сиромаштво“ као све од „крајњег помањкања основних потреба, до недостатка материјалних удобности“. Отрежњујуће је схватити да, без обзира колико си можда сиромашан, вероватно постоје други који подносе још већу оскудицу. Па ипак, кад немаш пристојну одећу за школу, или кад немаш такве основне ствари као што је текућа вода, мало те може утешити то што ти се каже да други стоје још лошије од тебе.

Због тога Библија не идеализује сиромаштво. Уместо тога, она реално признаје: „Сиромаштво је страшило невољног“ (Пословице 10:15). Ипак, претходни чланак је показао да млади могу избегавати неке замке сиромаштва, као што је делинквентно понашање. a Уз напрезање, можеш развијати здрав и поуздан став. Али, који су још неки начини да се изађе на крај са свакодневним притисцима сиромаштва?

Замка зависти

„Не би било тако лоше кад бисмо сви били сиромашни“, жали се 17-годишњи Африканац по имену Занеле. „Али, тешко је прихватити кад видиш друге на телевизији или другде да имају толико више од тебе.“

Занелеова осећања не изненађују кад узмемо у обзир огроман економски и социјални јаз који данас дели људе. И с обзиром на начин на који се медији бесрамно размећу с богатством и материјализмом, такође можеш осећати да те мучи завист кад видиш како живе богатији млади (Јаков 4:5). Па ипак, немачка пословица упозорава: „Завист не нагриза ништа, осим своје властито срце.“ (Упореди Пословице 14:30.)

Наравно, није безусловно лоше тежити за бољим животним условима. Али, сиромаштво је заштитни знак Сатаниног поквареног система ствари, и само Бог може — и хоће — исправити светске неправде. Ако живиш у економски сиромашној земљи, можда можеш учинити мало тога да побољшаш свој положај. Чак ако и постоје неке повољне економске прилике, сети се Соломонових речи у Проповеднику 4:4: „Видео сам да је сваки рад и свака врсноћа у раду само завист човека према ближњему своме. И то је опет таштина и ловљење ветра.“

Кад је твој циљ богаћење по сваку цену, можеш лако доћи у искушење да компромитујеш своја морална начела. Такође, околности изван твоје контроле могу брзо да исцрпе твој тешко зарађени новац — остављајући те сиромашнијим него икада. Због тога Пословице 23:4, 5 упозоравају: „Не узнемируј се да се обогатиш... Хоћеш ли зар оком својим ти да пратиш оно чега ће нестати? Јер богатство крила себи прави, и као оро̂ пут неба одлети.“

Процени оно што поседујеш

Дакле, да ли то значи да треба да се једноставно препустиш безнађу? Свакако не! Позитиван корак који можеш предузети је, да се не концентришеш на своју оскудицу, него на оно што поседујеш. Истина, можда имаш мало поседа. Али, у својој књизи Relationships, др Тони Лејк (Tony Lake) бележи да „онај ко је сиромашан у финансијском погледу може имати друга богатства, као што је породица пуна љубави, љубазне суседе или пријатно место за живот“. Заиста, такви поседи су вреднији од новца! Једна пословица гласи: „Бољи је оброк поврћа гдје је љубав него од утовљена вола гдје је мржња“ (Изреке 15:17Ст). Поред тога хришћански млади имају још један вредан посед: подршку ’целе заједнице браће‘ (1. Петрова 2:17NW).

Такође, можда можеш покушати да гледаш на свој материјални посед у позитивнијем светлу. Истина је, можда живиш у једноставном, можда чак примитивном дому. Можда носиш стару, изношену или закрпљену одећу. И можда чезнеш за мање једноличном храном. Али, да ли ти је потребна модерна одећа или савршени дом да би угодио Богу? Јесу ли ти потребни разнолики оброци да би остао жив и доброг здравља? Наравно, не! Као што је апостол Павле рекао: „И кад имамо храну и одећу, треба с овим да смо задовољни“ (1. Тимотеју 6:8).

Елдред, човек из Јужноафричке Републике који је одрастао у породици слабог имовинског стања, каже: „Једноставно смо прихватили да породица живи од оскудног буџета и да не можемо добити све што желимо.“ Елдред се сећа, кад су његове панталоне за школу биле изношене, мајка би их једноставно закрпила. С временом је на њима било више закрпа него првобитног материјала! „Морао сам издржати нешто задиркивања“, признаје Елдред. „Али најважнија ствар је да је наша одећа била чиста и функционална.“

Штедљивост у кући

Такође можеш предузети практичне кораке да побољшаш своју ситуацију. Библија говори о онима који неразборито „троше новац чим га добију“ (Пословице 21:20Today’s English Version). Дакле, буди мудар тако што ћеш пазити да не расипаш храну, новац или било коју породичну имовину. (Упореди Јован 6:12.) Коцкање, злоупотреба алкохолних пића, пушење — то су навике којима се не само расипа новац, него доносе Божје неодобравање (2. Коринћанима 7:1). Ако остали чланови породице поступају немудро по том питању, дај им пример својим поступањем. (Упореди 1. Тимотеју 4:12.)

Још један начин да допринесеш добробити своје породице је да помажеш својим родитељима око куће. Понуди се да помогнеш у кувању, чишћењу, поправљању и раду у врту. Такво поступање ће ти пружити задовољавајуће осећање испуњености.

Додатни приход

Неки млади могу пружити директан допринос породичном дохотку тиме што имају повремени посао. Лојисо, који је раније споменут, продаје поврће; узгаја га на малом комаду земље иза куће. Осим тога, свежи производи служе као помоћ у исхрани његове породице. „Који своју земљу ради, насити се хлеба“, кажу Пословице 28:19. Лојисо је утврдио да су ове речи истините.

Неки млади су преузели иницијативу продајући одећу, храну и огрев. Други обављају једноставне поправке у кући, достављају нешто или чувају децу.

Школа и сиромаштво

Према Britannica Book of the Year 1989, многи сиромашнији млади сматрају да „мало постижу тиме што остају у школи“. У многим земљама су образовне установе често скучене и недовољно опремљене. И када млади упоређују посао који обећава слабе приходе, са оним који на брзи, али незаконит начин доноси новац, неки изгубе сваку жељу да иду у школу.

Међутим, недостатак образовања само појачава стисак сиромаштва. То може изискивати самодисциплину, али мудро је да наставиш школовање! Размотримо пример општине Хорах, сиротињског кварта Калкуте, Индија. Тамо 800 000 људи живи у беди. Већина деце током дана ради служинске послове; па ипак, многи похађају вечерњу школу како би се образовали. Зато, чак ако ти је тешко да идеш у школу, немој је напустити. Школа ти може помоћи да развијаш способности комуницирања и размишљања — вештине које ти једног дана могу помоћи да добијеш посао.

Гледати напред

„Сретају се богат и сиромах, јер их Господ обојицу створи“ (Пословице 22:2). Ова чињеница је помогла хиљадама младих Сведока Јехове да успешно изађу на крај са сиромаштвом. Они увиђају да срећа не зависи од поседовања материјалних ствари, него од склапања пријатељства с Јеховом Богом, који срдачно прима све који му желе служити — богате или сиромашне. Бог нуди наду у живот у будућем новом свету који ће бити ослобођен угњетавачког сиромаштва (2. Петрова 3:13; Откривење 21:3, 4).

У међувремену, мудро употребљавај своја средства. Гледај у будућност. Сакупљај духовно богатство (Матеј 6:19-21). Гледај на савладавање сиромаштва као на изазов — изазов коме можеш успешно удовољити.

[Фуснота]

a Погледај наше издање од 8. маја 1992.

[Слике на 19. страни]

Жеља неће побољшати твој положај, али труд у школи то може учинити