Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је нормално бити невин?

Да ли је нормално бити невин?

Млади питају...

Да ли је нормално бити невин?

’Мучи ли те данас нешто, Џејн?‘ питао је љубазно лекар.

’Докторе‘, рекла је оклевајући, ’многе девојке у школи говоре о томе да узимају пилуле за контрацепцију и да имају сексуалне односе. Зар са мном нешто није у реду, будући да немам односе?‘ (What Shall We Tell the Kids?, од др Bennetta Olshakera).

НЕВИНОСТ. У прошлости је била обележје части. Данас је многи млади сматрају разлогом за стид и збуњеност, ненормалним стањем, болешћу коју треба што пре „излечити“.

Зато не изненађује што млади у рекордним бројевима губе своју невиност. Једна анкета спроведена 1983. међу младим Немцима показала је, на пример, да је само 9 посто 15-годишњих девојака и 4 посто 15-годишњих дечака имало сексуалне односе. До 1989. тај се број попео на 25 односно 20 посто! Слични трендови примећују се широм света.

Шта је, дакле, невиност довело на лош глас међу младима? Млади свих генерација морали су излазити на крај с јаким осећањима која се буде за време пубертета. Данашњи млади, међутим, одрастају у свету који им пружа слабо или никакво морално вођство. Из једне европске земље извештава група хришћанских старешина: „Упркос религиозној спољашњости, ова је земља у суштини неморална. Неморални односи толеришу се као ’људска слабост‘. Деца одрастају у породицама у којима родитељи нису венчани. Реклама која је усмерена на секс овде је гора него у било којој другој земљи Западног света.“

И млади у земљама у развоју изложени су јаким културним и економским притисцима који подстичу промискуитет. ’Ако младић нема полне односе‘, упозоравају се млади у једној афричкој земљи, ’ослабиће његово тело.‘ Једнако уобичајено је веровање да ’девојка ништа не зна о животу док није имала односе с младићем‘.

Осим тога, због опште незапослености и сиромаштва, девојка се можда боји да одбије захтев могућег будућег послодавца да има односе с њим. Можда и учитељи траже сексуалне односе као плаћање за пролазну оцену у школи. Није необично да сиромашне девојке нуде сексуалне односе у замену за основне потребе — чак за комад сапуна! „Имати сексуалне односе сматра се скоро једнаким као пити или јести“, извештавају посматрачи у једној земљи у развоју.

Притисак вршњака

Посебан утицај има, међутим, притисак вршњака. Омладинац који је још невин биће вероватно жртва сталног ругања и досађивања. И ако си један од Јеховиних сведока, вероватно ће те посебно издвајати што се тога тиче. Твоји ти вршњаци можда кажу да ниси прави мушкарац или жена ако ниси имао полне односе. Можда тврде да је добро пре брака стећи „искуство“. Или ти покушавају пунити уши причама о недозвољеним сексуалним авантурама.

„Сали би стално причала о томе како је било дивно имати сексуалне односе с њеним пријатељем“, каже једна млада жена. „Довела ме дотле да сам помислила да пропуштам једно од највећих задовољстава у животу.“ Такве приче утичу на многе младе, будући да пропуштају увидети да се „с обзиром на интимне доживљаје тинејџера много велича, претерује и лаже“ (Coping With Teenage Depression, од Kathleen McCoy). Марија, млада жена која је своју невиност изгубила у неморалном односу, присећа се: „Осећала сам се под притиском и толико сам желела бити прихваћена. Иако сам знала да је то неисправно, желела сам да будем као сви други — желела сам имати момка.“

Милиони младих слично су прихватили световну пропаганду и поверовали да је невиност ненормална и да предбрачни полни односи нису ништа друго него безазлена забава. Невини млади постали су тако скоро „угрожена врста“ међу младима.

Невиност — Божје гледиште

Ипак, предбрачни однос има једну страну о којој ваши вршњаци можда не говоре. Марија се сећа: „Након тога сам се осећала збуњено и посрамљено. Мрзела сам себе и мрзела сам свог момка.“ Таква искуства су далеко карактеристичнија него што већина младих признаје. Заборави разметљиве приче и претеривања која можда чујеш од својих вршњака. У стварности предбрачни однос је често емоционално болно и понижавајуће искуство — с погубним последицама!

То не треба да те изненади. Док свет можда сматра предбрачне полне односе корисним и нормалним, то их не чини исправним у Божјим очима. Исус Христ нас подсећа да „што је пред људима високо, мрско је пред Богом“ (Лука 16:15). Бог има властита мерила прихватљивог понашања. „Ово је воља Божја“, каже Библија, „да се посветите и да се чувате од блуда, и сваки од вас да зна држати своје тело у светости и части... Јер не позва нас Бог на нечистоту, него на посвећење“ (1. Солуњанима 4:3-7).

Што се тиче Божјег гледишта, невиност за младог човека или жену не само да је нормална, већ је чиста и света! У древном Израелу уживале су невине девојке частан положај. Биле су Законом заштићене од сексуалног искоришћавања (Деутероном 22:19, 28, 29). А међу правим хришћанима невиности се још увек одаје част. Сама хришћанска скупштина упоређује се због своје моралне чистоће с ’чистом девицом‘ (2. Коринћанима 11:2; Откривење 21:9).

Библија нигде не подстиче младе да на своју невиност гледају као на проклетство. Напротив, апостол Павле је рекао да онај „који стоји тврдо у срцу... да задржи дјевојку [девичанство, New World Translation][тако да остане неожењен], добро чини. Тако и онај који удаје своју дјевојку добро чини; али који не удаје боље чини“. a Павле није осуђивао часне полне односе унутар брака. У ствари, показао је да ће хришћанин који се одлучи да задржи своје девичанство тако што остане неожењен бити у стању да се радује ’служби Господу без сметње‘ (1. Коринћанима 7:25, 33-38, Даничић-Караџић).

Дакле, за хришћанског омладинца невиност није знак срама, већ доказ беспрекорности према Богу. Истина, није лако остати чедан; потребно је велико самосавладавање. Али, Библија јемчи да Божје ’заповести нису тешке‘ (1. Јованова 5:3). Псалмиста нас уверава: „Праведне су наредбе Господње, — оне срце веселе. Заповест је Господња светла, — она очи просветљује“ (Псалам 19:9 [8, ДК]). Слеђење Божјих путева увек је здраво, корисно.

’Грешити против властитог тела‘

Насупрот томе, Библија каже у 1. Коринћанима 6:18: „Који блуд чини, своме телу греши“. Упркос народном веровању, нема доказа да је уздржавање од полних односа физички штетно. Упуштање у њих носи са собом телесне опасности! Један истакнути лекар каже: „Полно преносиве болести ће се и даље ширити уколико се не буду могле ефикасно довести под контролу, а разлог недавног пораста броја случајева делимично има везе с повећаним степеном сексуалне активности међу младима“ (Current Controversies in Marriage and Family).

Промискуитетно понашање међу младима довело је такође до епидемијског пораста трудноћа код тинејџерки. У Сједињеним Америчким Државама завршава половина тих трудноћа спонтаним и намерним прекидом трудноће. Неморални односи могу имати и катастрофалне емоционалне последице. „Након што је добио то што је све време желео“, сећа се млада Дијана, „напустио ме.“ Павлове речи звуче истинито. Предбрачни полни однос је ’грех против властитог тела‘.

Блуд такође „повређује и крњи права“ других (1. Солуњанима 4:6NW). У најмању руку одузима другоме право да уђе морално чист у брак. А будућем брачном другу такође је ускраћено право да се венча с неким ко још није имао полне односе.

Књига Why Wait Till Marriage? износи следећу отрежњавајућу примедбу: „Својим првим сексуалним искуством више ниси невин... Само једном можеш бирати.“ Донеси исправну одлуку! Немој да те световна пропаганда наведе на помисао да с тобом нешто није у реду ако се придржаваш библијских мерила. Невиност није нешто необично или ненормално. Неморални односи су срамотни, понижавајући и штетни. Чувајући своју невиност чуваш своје здравље, своју емоционалну добробит и, што је најважније, свој однос с Богом.

Чланци у идућим бројевима позабавиће се тиме како то омладинац може чинити.

[Фуснота]

a Грчка реч, у Библији преведена са ’девојка [девица]‘, односи се и на мушкарце и на жене.

[Слика на 21. страни]

Има много хвалисања и неистине у вези са сексуалним авантурама