Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

У потрази за новим светским поретком

По први пут у више од 40 година, Уједињене нације оживљавају као инструмент колективне сигурности. Њујорк Сити је 31. јануара био сцена историјског састанка високих и моћних и малих и сиромашних кад су шефови влада отворили први самит Савета безбедности УН. Та јединствена једнодневна скупштина Савета безбедности требало је да тражи да оно што су светске вође назвале новим светским поретком замени опасности сукобљавања̂ хладног рата. Британски председник владе Џон Мејџор назвао је тај самит „прекретницом у свету и у Уједињеним нацијама“. Светске вође желе повећати способност УН да одржавају мир. Зато декларација са тог самита гласи: „Чланови Савета сложили су се да свет сада има најбољу прилику за постизање међународног мира и сигурности од оснивања Уједињених нација.“

Дојење и сида

„Мајчино млеко убрзо би могло постати водећи убица деце у Трећем свету“, упозорава часопис Time International. И поново треба окривити сиду. Према ограниченом истраживању спроведеном у централној Африци, о коме се извештава у New England Journal of Medicine, 8 од 15 беба које су добиле сиду током студије заражене су на грудима своје мајке. Ако ово истраживање буде потврђено, здравствени радници ће се суочити с дилемом: Да ли треба да унапређују храњење флашицом, које под нехигијенским условима повећава смртност дојенчади за 500 посто, или треба да наставе да подстичу на дојење са његовим ризиком преношења вируса сиде? Др Џин Мајер (Jean Mayer), стручњак за исхрану, жалио се: „Нема доброг решења... То је катастрофа првог реда.“

Имунолошком систему помаже психотерапија

Изгледа да расте број доказа да психа утиче на отпор раку кад се он развије, извештава The Harvard Mental Health Letter, публикација из Харвардске медицинске школе. На пример, у једној студији група жена с узнапредовалим раком дојке имала је годину дана недељну групну терапију да им се помогне да се суоче са својим страховима и да боље комуницирају са својим породицама, док су сличне жене примиле само стандардну медицинску негу. „Исход је био врло значајан“, каже извештај. „Жене у групама за подршку не само да су осећале мању тескобу, депресију и бол, него су живеле у просеку готово два пута дуже — 37 месеци насупрот 19 месеци.“ У једној другој студији, овај пут с пацијентима у почетном стадијуму злоћудног меланома (рака коже), не само да су се они у шестомесечној групи за подршку осећали мање уморно, збуњено и депримирано него се „такође њихово имунолошко функционисање поправило за неколико јединица мере имунолошке функције“ за разлику од сличних пацијената који су примили стандардну медицинску негу.

Све мање озона

Истраживање показује да се смањивање озонског слоја шири и у северној и у јужној хемисфери. Према The Diplomatic World Bulletinu, нови налази групе од 80 научника из 25 земаља указују на губитак од 3 посто озона над Европом и Северном Америком током последњих десет година. До краја века очекује се додатни губитак од 3 посто. Губитак озона над Антарктиком, који се једном појавио само зими, сада се проширио и на друга годишња доба. Научници верују да би смањење озона, што је проузроковано углавном људском активношћу, могло довести до значајних климатских промена, оштећених усева и чешћих случајева рака коже.

Насилно образовање

Петорица студената на Kobe Municipal Industrial Technical Collegeu у Јапану срушени су на испиту након своје прве године студија. Колеџ их присиљава да остану у истом разреду јер су одбили да учествују у вежбама кендо мачевања. Према The Daily Yomiuriju, студенти су „рекли да би учествовање у борилачким спортовима за њих било кршење библијских учења“. Студенти, који су Јеховини сведоци, поднели су тужбу тврдећи да се „школска одлука да их не пусте на испиту противи уставном јемству слободе религије“, извештава Mainichi Daily News.

Шпанској цркви приговорено

Да ли Римокатоличка црква пружа задовољавајуће вођство за решавање проблема повезаних с породичним животом? Само 35 посто Шпанаца то верује, према недавном истраживању које је извршио Centro de Investigaciones sobre la Realidad Social (Центар за испитивање социјалних ставова). Шта је са задовољавањем духовних потреба народа? Само 42 посто особа које су испитане сматра да црква испуњава ту одговорност. С друге стране, Библију — књигу која задовољава духовне потребе и која пружа јасно вођство о томе како се радовати срећном породичном животу — редовно чита само 4 посто становништва.