Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поштовати жене у свакодневном животу

Поштовати жене у свакодневном животу

Поштовати жене у свакодневном животу

АКО жене треба поштовати више него што је то сада случај, када и где промена мора започети? Па, када и где се обично обликују пристраности и предрасуде? Код куће и у школи, током година формирања. Своје ставове у великој мери развијамо под родитељским утицајем. Ко онда, логично, може имати снажан утицај на будуће ставове младића према женама? Очигледно, отац и мајка. Један од кључева за решење проблема налази се стога у исправном образовању које може продрети у домове и утицати на родитеље.

Како се гледа на жене

То да се предрасуда усади код куће илуструје Џени, удата секретарица, најстарија од четири кћери, која је рекла: „Као младе жене, увек смо биле свесне чињенице да у Сједињеним Америчким Државама има више жена него мушкараца. Зато, ако хоћете да се удате, морате се понашати тако да мушкарци желе да се вама ожене.

Осим тога, од жена се захтева да мисле да су нижа створења. Понекад вас чак и ваши родитељи присиљавају да мислите да сте мање вредни од дечака. Кад неки мушкарац уђе у ваш живот, он шаље исту поруку, да сте инфериорни у односу на мушкарце.

А зашто би се наше самопоштовање морало темељити углавном на телесним пропорцијама и обдареностима или на њиховом недостатку? Да ли се мушкарци просуђују на тај начин?“

Бети, бивши пословођа продавнице, која је у браку 32 године, изнела је још једну мисао: „Зашто се жене просуђују на темељу свог рода уместо на темељу свог искуства, способности и интелигенције? Све што тражим је да мушкарци послушају мој разум. Не понижавајте ме на темељу мог пола!

Мушкарци пречесто гледају на жене као на глупе или тупе — преглупе да донесу исправну одлуку. Знате шта ја кажем? Нека поступају с нама онако како би желели да се поступа с њима. Убрзо ће променити своје гледиште!“ Све што она тражи је то да мушкарци примене Златно правило: ’Чини другима као што би желео да они теби чине‘ (Матеј 7:12).

Те жене износе неке важне мисли. Права вредност жене не сме се темељити на површном физичком изгледу и љупкости или на културним предрасудама. Једна шпанска пословица то изражава на следећи начин: „Лепа жена угодна је очима; добра жена угодна је срцу. Ако је прво драгуљ, друго је благо.“

Библија сличну мисао наводи на другачији начин: „Ваша лепота не треба да буде зависна од пажљиво израђеног начина чешљања, или од ношења накита или лепе одеће, него од унутрашње личности — неувеле љупкости мирног и нежног духа, што је ствар врло драгоцена у очима Божјим.“ И исто тако као што не смемо судити о књизи према њеним корицама, тако не смемо судити ни о људима према њиховом роду (1. Петрова 3:3, 4, Phillips).

Показивати поштовање код куће

Оправдани приговор многих жена, нарочито запослених жена и мајки, је што мужеви пропуштају да схвате кућне послове као додатни посао, и што обично не направе свој део. Сузан Фалуди, раније цитирана, каже: „Жене не уживају једнакост ни у властитим домовима, где још увек на леђима носе 70 посто кућних дужности.“ Које је решење за ту неправду?

Иако многим мужевима у неким културама то можда није укусно, треба се направити праведно кућно уређење, нарочито ако и жена мора да одлази на посао. Наравно, свако учествовање у дужностима може узети у обзир и подручја активности које су обично одговорност мушкараца — брига око аутомобила, уређивање дворишта и врта, водоводни радови, радови око струје, и тако даље — што, међутим, ретко достигне обим времена које жена потроши у кућним пословима. У неким земљама мужеви чак очекују од жена да перу и чисте аутомобил, као да је он продужетак дома!

На неки начин је овај предлог да се учествује у кућним пословима у складу са саветом апостола Петра мужевима да живе са својим женама „према спознању“ (1. Петрова 3:7New World Translation). Између осталог, то значи да супруг не сме бити једноставно безличан, безосећајан кућни партнер или особа која дели собу с неким другим. Он треба да поштује интелигенцију и искуство своје жене. Он такође треба разумети њене потребе као жене, супруге и мајке. То укључује више од једноставне потребе да хранитељ породице доноси кући плату; то чине и многе запослене жене. Он мора разумети њене физичке, емоционалне, психичке, сексуалне и, изнад свега, духовне потребе.

Што се тиче мужа који тврди да следи хришћанска начела, код њега је укључена већа одговорност — одговорност опонашања Христовог примера. Он је проширио диван позив свима који су се ’трудили и били оптерећени‘, говорећи: „Ја ћу вам одмор дати... Јер сам ја благ и смеран у срцу, и наћи ћете мир душама својим“ (Матеј 11:28, 29). Какав изазов за хришћанске мужеве и очеве! Сваки се треба питати: ’Да ли окрепљујем своју жену или је тлачим? Јесам ли љубазан и приступачан, или сам склон да будем тиранин, деспот или диктатор? Показујем ли ’братску љубав‘ на хришћанским састанцима а затим постајем несносан код куће?‘ У хришћанској скупштини не сме бити мужева типа ’доктор Џекил и мистер Хајд‘ (1. Петрова 3:8, 9).

Дакле, нема оправдања за опис мужа који је дала једна злостављана хришћанка: „Мачо хришћански поглавар који је тако добар у Краљевској дворани и другима купује дарове али са својом женом поступа као са смећем.“ Исправно поштовање према жени не оставља места тлачењу и понижавању. Наравно, у тој ствари постоје две стране; и жена треба показивати исправно поштовање према свом мужу (Ефесцима 5:33; 1. Петрова 3:1, 2).

У ствари потврђујући горње, др Сузан Форворд пише: „Добар однос темељи се на узајамном поштовању.“ То оба партнера чини одговорним за успех. Она наставља: „То укључује бригу и осетљивост према осећањима и потребама другога, као и цењење ствари које сваког партнера чине тако посебним... Партнери пуни љубави налазе ефикасне начине излажења на крај са својим разликама; они не сматрају сваку чарку битком коју треба добити или изгубити“ (Men Who Hate Women & the Women Who Love Them).

Библија такође даје одличан савет мужевима у Ефесцима 5:28: „Тако треба мужеви да љубе своје жене као своја телеса. Који љуби жену своју, себе самога љуби“. Зашто је та изјава истинита? Зато што је брак попут заједничког банковног рачуна на који су обоје положили 50 посто. Ако муж злоупотреби било шта од тог новца, он штети финансијском стању обоје. Исто тако, ако муж на било који начин повреди своју жену, краткорочно или дугорочно, он повређује и себе. Зашто? Зато што је његов брак заједничка инвестиција. Ако нанесете штету својој инвестицији, наносите штету обема странама у њој.

У вези с поштовањем постоји једна витална тачка коју треба запамтити — не треба га тражити. Иако сваки брачни друг дугује другоме поштовање, оно се мора и заслужити. Христ никада није стицао поштовање покушавајући да наметне своју супериорну снагу или положај. a Исто тако, у браку муж и жена заслужују поштовање својим узајамно обзирним начином поступања, не употребљавајући библијске текстове као маљеве да би га захтевали.

Показивање поштовања на послу

Да ли мушкарци треба да гледају на жене као на претњу свом мушком егу? У својој књизи Feminism Without Illusions, Elizabeth Fox-Genovese је написала: „Заиста, данас многе жене желе оно што желе многи мушкарци: да дођу до прикладног становања, да имају користан лични живот и да прођу кроз живот без стварања превише проблема.“ Треба ли ту жељу исконструисати као претњу мушкарцима? Она је такође навела: „Зашто не признамо да, упркос свим променама кроз које је наш свет прошао или може проћи, разлике и даље остају и да се у њима може уживати?“

Хришћански мужеви који служе као надзорници или надгледници посебно треба да поштују достојанство својих сарадница и да се присете да удата жена, у библијском смислу, има само једног човека као своју ’главу‘, свог мужа. Остали могу бити у положајима да надгледају и због тога се поштују; али опет у строгом библијском смислу, ниједан човек осим њеног мужа није „глава“ те жене (Ефесцима 5:22-24).

Разговори на радном месту увек треба да буду изграђујући. Кад мушкарци прибегну разговору који укључује двострука значења или сексуалне алузије, они не показују поштовање према женама, нити повећавају свој властити углед. Павле је написао хришћанима: „И као што се и пристоји светима, да се блуд и свака друга нечистота и лакомство и не спомињу међу вама, а тако исто ни срамотне и луде речи, или непристојне шале, већ нека се спомињу дела милости“ (Ефесцима 5:3, 4).

Промена радног задатка без узимања у обзир жениних осећања још је један начин да се пропусти показивање поштовања. Џин, медицинска сестра, рекла је: „Било би тако лепо да постоји неки разговор пре него што се направе промене у нашим радним задацима. Такво поступање би сигурно донело позитивне резултате. Женама треба саосећање и треба да осете да вреде и да су цењене.“

Још један аспект поштовања на радном месту је препрека коју неке жене зову „стаклени плафон“. То значи „институционалне пристраности које спречавају жене да добију директорске положаје у приватној индустрији“ (The New York Times, 3. јануар 1992). Као последица тога, недавна студија у Сједињеним Америчким Државама показала је да мали проценат бољих послова отпада на жене, и креће се од 14 посто на Хавајима и 18 посто у Јути до 39 посто у Луизијани. Ако се покаже поштовање, напредовање на световном радном месту неће се темељити на роду него на способности и искуству. Водитељка истраживања, Шарон Харлан (Sharon Harlan), је рекла: „Стање се поправља, али... жене имају још много структуралних баријера.“

[Фуснота]

a Види Кулу стражару од 1. септембра 1989, стране 22-31 „Супрузи, показујте љубав и поштовање“ и „Супруге ...“.

[Оквир на 14. страни]

ПОШТОВАЊЕ — Шта могу учинити жене?

Имајте и задржите САМОПОШТОВАЊЕ

Јасно дајте до знања шта дозвољавате да се каже и уради у вашој присутности

Поставите исправне границе прихватљивог понашања и говора

Не покушавајте да се такмичите с мушкарцима на подручју непристојности и сумњивих шала; то вас чини мање дамом а њих не чини џентлменима

Не облачите се изазовно, без обзира каква би могла бити тренутна мода; начин на који се облачите показује ваш властити степен самопоштовања

Заслужите поштовање својим држањем; поступајте према мушкарцима с поштовањем које очекујете од њих

Не будите склони флерту

ПОШТОВАЊЕ — Шта могу учинити мушкарци?

Према свим женама поступајте с поштовањем и достојанством; не осећајте се угрожено због својеглаве жене

Не будите превише присни са женом која није ваша супруга, употребљавајући неумесне изразе наклоности

Избегавајте шале које се приближавају непристојном и сугестивна зурења

Немојте претерано давати комплименте, и избегавајте недолично додиривање

Не умањујте нити поткопавајте њен посао или њену личност

Консултујте, слушајте и комуницирајте на објективан начин

Изражавајте цењење за посао жене

Помажите у кућним пословима. Ако сматрате да је то испод вашег достојанства, шта је с њеним?

Ако живите са својим родитељима, будите осетљиви на притиске које подноси ваша жена. Она је сада ваша прва одговорност и треба јој ваша подршка (Матеј 19:5)