Пређи на садржај

Пређи на садржај

Родитељ алкохоличар — како да с тим изађем на крај?

Родитељ алкохоличар — како да с тим изађем на крај?

Млади питају...

Родитељ алкохоличар — како да с тим изађем на крај?

„Мрзео сам да долазим кући. Нисам био сигуран да ли ће мама бити тамо, а ако је била, да ли ће бити пијана и почети да се дере како сам безвредан син“ (Роберт).

„Било ми је тако непријатно да доводим госте кући... Јако сам се стидела због породице“ (Патриција).

МИЛИОНИ младих подносе свакодневни немир живота са родитељем алкохоличарем. Књига Teen Troubles каже: „Живети са родитељем алкохоличарем значи живети са стресом — стресом који доживљаваш због различитих разлога.“

Висок проценат родитеља алкохоличара злоупотребљава своју децу физички или сексуално. a А чак и када ситуација није тако екстремна, књига Options примећује, „ако пијење чини [родитеља алкохоличара] непредвидивим, неодговорним, безобзирним или потиштеним, то је довољно лоше“.

Није, зато, чудо што се понекад можеш осећати љуто, непријатно или фрустрирано. Ипак, иако је живот са родитељем алкохоличарем тежак, ти можеш научити како да изађеш на крај.

Разумети проблем

Пре свега, од помоћи је да стекнеш одређени увид у то зашто твој родитељ уопште пије. b „Ко је паметан нек слуша и своје ће знање повећати“, кажу Пословице 1:5.

Алкохоличар није једноставно неко ко се понекад опије, нити је алкохоличар неопходно пијаница. Стручњаци дефинишу алкохолизам као хронични поремећај пијења који проузрокује болне проблеме који утичу на живот, посао и здравље. Алкохоличар је преокупиран — опседнут — алкохолом и једноставно не може да контролише његову потрошњу. Већина стручњака се слаже да алкохолизам може да се контролише само потпуном апстиненцијом од алкохола. c

Иако алкохолизам може укључивати неке психолошке хирове који могу одређене људе учинити склонијима зависности од алкохола, изгледа да су укључени и емоционални фактори. На пример, испод алкохоличареве спољашности често се скрива хронична одвратност према самом себи. (Упореди Пословице 14:13.) „У свом искуству“, каже др Аврахам Тверски, „никад нисам наишао на алкохоличара који је имао позитивно гледиште о самопоштовању, осећања адекватности и самопоуздања, пре него што се одао алкохолу“. Заиста, многи алкохоличари одрасли су у алкохоличарским породицама. Пијење може служити да се отупи бол њихових емоционалних ожиљака из детињства.

Међутим, пијење једноставно погоршава проблеме алкохоличара. Према књизи Under the Influence, његови „поступци, мисли и емоције искривљени су од алкохола“. Алкохоличар тако има много више него проблем с опијањем; он има и дубоко укорењен проблем с размишљањем. Можда му треба прилична помоћ, можда од оспособљеног професионалца, да би престао да пије. Али, пошто имаш неко спознање о алкохолизму, можеш бар почети да гледаш свог родитеља с одређеном мером саосећања (Пословице 19:11).

Како си ти погођен

Кад је родитељ алкохоличар, сваки члан породице је погођен. (Упореди 1. Коринћанима 12:26.) Твој живот може бити крцат несигурношћу. Хоће ли твој родитељ доћи кући трезан или пијан? Да ли ће те загрлити или ударити? Да, родитељи алкохоличари често тетурају између крајности. „Они могу бити пуни љубави и одговорни кад су трезни, ирационално насилни и груби кад су пијани“, примећује др Џејмс П. Комер (James P. Comer). Таква непредвидљивост може твој живот учинити емоционалном клацкалицом. У једном тренутку волиш свог родитеља алкохоличара, а у следећем му замераш. „Било је дана кад сам једноставно желела да је мртав“, признала је једна млада жена.

Понекад се последице одрастања у алкохоличарском домаћинству годинама не могу видети. Деца алкохоличара често и сама постају алкохоличари — или се венчају са таквим. Млада хришћанска жена на тај начин се емоционално везала за човека кога описује као „алкохоличара у пупољку“. Иако је познавала неке врло добре, стабилне хришћанске мушкарце, није показала интерес за њих. Зашто та привученост алкохоличару? Говорећи за друге попут ње, она каже: „То су једини мушкарци с којима смо били повезани и које можемо разумети.“

Хришћански старешина помогао јој је да исправи своје размишљање у том погледу, разбивши на тај начин разоран круг алкохолизма. Јасно је, зато, да ниси осуђен на несрећу само зато што живиш у алкохоличарском домаћинству. Могуће је умањити потенцијалну штету и можда чак помоћи свом родитељу алкохоличару.

Како изаћи на крај

Др Stanton E. Samenow бележи: „Околина из које особа долази мање је важна од избора који појединац чини док реагује на ту околину.“ Да, чак и ако изгледа да су ствари код куће изван контроле, ти можеш контролисати свој живот. Како?

Не преузимај одговорност за то што твој родитељ пије. „Моји родитељи су ми рекли да је то моја грешка“, рекла је 13-годишња Бет. Они су за своје опијање окривљавали њено непослушно понашање. „Била сам јако крива у вези са целом ствари“, признала је. Међутим, твој родитељ — и само твој родитељ — одговоран је за свој алкохолизам. „Јер ће сваки своје бреме носити“, каже Галатима 6:5.

Ти, дакле, не можеш излечити свог родитеља који је алкохоличар. Виком, срџбом, плачем и свађом с њим неће се пуно постићи. С друге стране, ти ниси дужан да га штитиш од последица његовог опијања тако да лажеш за њега или да га одвлачиш с улазних врата где је пао мртав пијан.

Охрабри га да потражи помоћ. То обично захтева сарадњу твог родитеља који није алкохоличар и твоје браће или сестара. d Пробудите се! од 8. децембра 1982. (енгл.), пружио је специфичне предлоге о томе како чланови породице могу (1) помоћи алкохоличару да се суочи с последицама свог опијања и (2) директно се супротставити његовом опијању. Решавање ствари на тај начин може му помоћи да увиди потребу да затражи помоћ.

Напусти сцену. Пословице 17:14 кажу: „Уклони се пре но распра се распали“. Немој се излагати опасности тиме да улазиш у средиште родитељске свађе (Пословице 26:17). Ако је могуће, повуци се у своју собу, или отиди код пријатеља. Кад постоји претња насиљем, можда ће бити потребна помоћ са стране.

Признај своја осећања. Неки млади се осећају криви због тога што понекад замерају свом оцу. Али, сасвим је нормално да се тако осећаш, нарочито ако га његово пијење спречава да ти пружа бригу и подршку која ти је потребна. Истина, Библија те обавезује да поштујеш свог родитеља (Ефесцима 6:2, 3). Али, ’поштовати‘ значи да поштујеш његов родитељски ауторитет онако како поштујеш службеника полиције или судију. То не значи да одобраваш његово пијење (Римљанима 12:9). Нити си ти лоша особа зато што осећаш одбојност због његовог пијења; пијанство јесте одбојно! (Види Пословице 23:29-35.) Ипак, можда можеш научити да усредсредиш своју мржњу на његов алкохолизам уместо на њега лично. (Упореди Јуда 23.)

Потражи изграђујуће друштво: Кад је живот код куће хаос, можеш изгубити из вида оно што је нормално. Зато је важно да се дружиш с духовно и емоционално здравим људима. Хришћанска скупштина је извор ’браће, сестара и мајки‘ који могу пружити пуно неге и подршке (Марко 10:30). Они ти такође могу омогућити повремено олакшање од породичног стреса. Дружење са хришћанским породицама може ти даље пружити здрав модел породичног живота, онај који може променити искривљени модел који виђаш код куће.

Потражи помоћ. Имати зрелу, поуздану одраслу особу с којом можеш поделити своја осећања стварно помаже. Скупштинске старешине често служе у тој улози. „Без обзира колико се лоше осећао“, подсећа др Тимен Сирмејк (Timmen Cermak), „запамти да не мораш трпети сам.“

Не, можда нећеш бити у могућности да промениш ситуацију код куће. Али, као што је написала др Клодија Блек (Claudia Black): „Чланови породице могу променити ток догађаја који утичу на њихов живот.“ Уместо да покушаваш да контролишеш алкохоличара, усредсреди се на једну особу коју можеш контролисати — себе. Побрини се за своје духовне потребе (Матеј 5:3; 24:14; Јеврејима 10:24, 25). „Радите на спасењу своме“, наводи Библија у Филипљанима 2:12. Ако то чиниш помоћи ће ти да задржиш позитиван поглед, а могло би чак и подстакнути твог родитеља да потражи помоћ за свој проблем.

[Фусноте]

a Ако те злоупотребљава родитељ алкохоличар, потребна ти је помоћ. Повери се одраслој особи у коју имаш поверења. Међу Јеховиним сведоцима, на пример, млади се могу осећати слободни да приступе скупштинским старешинама или другим зрелим хришћанима. Драгоцене смернице о помагању жртвама злоупотребе налазе се у Пробудите се! од 8. јануара 1992.

b Због једноставности, овде ћемо указивати на алкохоличара као на мушкарца. Али, начела се примењују и на алкохоличарке.

c За додатне информације о алкохолизму види издања Пробудите се! од 22. маја 1992. (енгл.) и 8. јула 1982. (енгл.). Види и издање Куле стражаре од 1. септембра 1983.

d Ако се родитељ алкохоличар изјашњава као хришћанин, твоја породица може такође желети да укључи помоћ скупштинских старешина.

[Слика на 17. страни]

Отворено разговарај о својим осећањима са поузданом одраслом особом