Пређи на садржај

Пређи на садржај

СИДА — како ће то завршити?

СИДА — како ће то завршити?

СИДА — како ће то завршити?

„ПОТПУНО сам уверен да ћемо у овој деценији свакако имати вакцину“ Јорк Ајхберг (Jorg Eichberg), начелник истраживачког пројекта за проналажење вакцине у истраживачком центру Wyeth-Ayerst, у Филаделфији, САД).

Замислите да се пронађе лек, или чак превентивна вакцина за сиду. Како би то били дивно! За 9 000 специјалиста на подручју сиде који су се састали у Фиренци (Италија) прошле године с темом „Наука поставља изазов сиди“, трагање за таквим леком била је без сумње ствар о којој су највише размишљали.

Пошто се 9 од 10 нових зараза сада догађа у трећем свету, притисак је да се пронађе ефикасно решење. Али, према писању листа New Scientist, чинило се да су многи на конференцији у Фиренци „изгубили осећање хитности“. „Можда је“, указује се у листу, катастрофа тако силна да су многи „једноставно напустили тај проблем.“

Груба реалност је да се научници сусрећу с много више питања него одговора. New Scientist објашњава да су „сада кад је епидемија већ 10 година присутна, проблеми с којима се сусрећу виролози и имунолози скоро исто тако велики као и увек“. Јан Велер (Ian Weller) са једне британске клинике за сиду упозорио је: „До Рата звезда у антивирусној терапији неће скоро доћи.“

Међутим, ако анти-сида вакцина ипак буде на располагању, колико ће бити доступна? Др Денис Сифрис, лекар практичар с искуством из прве руке што се тиче реалности рада у Африци, објашњава: „Имамо високоефикасну вакцину за TBC [туберкулозу] па би TBC теоретски требало да буде искорењен [као што је случај и са] малим богињама и хепатитисом Б. Међутим, ове су три болести... данас у Африци највеће убице. Дакле, ако се и пронађе вакцина, главни проблем је њена доступност људима.“

С мало наде у проналажење лека, једина опција Африке јесте да наведе људе да промене своје сексуално понашање. Међутим, питање је — како?

Стандардни одговор

Стандардни одговор на то како решити питање сиде у Африци јесте да се поделе презервативи, презервативи и опет презервативи. Возачи камиона добијају их бесплатно на граничним прелазима. Новине их прилажу у омотницама. Клинике и здравствени радници имају их на милионе на залихи.

Премда такве мере можда имају одређени утицај на спречавање ширења сиде, ипак нису без својих проблема — нарочито не у Африци. Здравствени радник Стефан ван дер Борхт (Stefan van der Borght) из Medecins Sans Frontieres у Анголи објаснио је да ако поделите три милиона презерватива, то изгледа добро. Али то значи да милион и по мушкараца може само двапут да води љубав пре него што се истроше залихе.

Осим тога, поред позадинских компликација, какав ефекат дељење кондома без разлике има на промискуитет — сам извор сиде у Африци? Све индикације су да такве мере пре стимулишу него што пригушују сексуалну активност. И власти почињу да увиђају ту чињеницу. Једна афричка земља већ је упутила медије којима управља влада да повуку рекламе за презервативе, јер подстичу на промискуитетно понашање. Аутор Кејт Еделстон иде корак даље у својој књизи Aids—Countdown to Doomsday: „С обзиром на ризике... повезане са употребом презерватива, сасвим је јасно да је строга моногамија једини начин да будете потпуно сигурни.“

Али, да ли је повратак моногамној моралности унутар структуре брака реална опција?

Крај сиде

„Кад би људи сутра престали да спавају са сваким“, тврди професор Рубен Шер (Reuben Sher), стручњак за сиду у Африци, „вирус би изумро. Умрли би људи који га имају и то би био његов крај.“ Слично тврди уводничар за The Star, новине које излазе у Јоханесбургу (Јужноафричка Република), који каже да ће „неко ко не спава са сваким или ко не користи туђе игле или ко не прима трансфузију крви, веома тешко добити вирус [HIV]“.

Управо сада преко 450 000 Сведока Јехове у Африци избегава баш те ствари. Они чврсто верују да моралност темељена на Библији има вредност. Они овако размишљају: Пошто је Створитељ, Јехова Бог, начинио људе, онда је логично да вреди узети у обзир његов кодекс за људско понашање. Начело записано у Јеврејима 13:4 добар је пример: „Женидбу да држе сви у части и брачна постеља да буде чиста“. Уместо да се осећају лишени уживања, они који примењују такве стихове поштедели су сами себе многих физичких и емоционалних траума. (Упореди Дела апостола 15:29; 2. Коринћанима 7:1; Ефесцима 5:3-5.)

Интересантно је да медији често изричу повољне коментаре о моралу Јеховиних сведока у Африци: „[Они] су се показали... као часни, уредни грађани који живе по високом моралном кодексу“, стајало је у Daily Telegraphu из Лондона (Енглеска). Уз то је речено: „Промискуитет и полигамија карактеристична за афричко друштво једноставно су незамисливи међу Сведоцима.“ Слично и аутор књиге Contemporary Transformations of Religion, Брајан Вилсон (Bryan Wilson), коментарише да „у афричком друштву, Сведоци... постају изузетни људи“ и да је „учинак [њиховог]... моралног кодекса међу њима очигледан“.

То не значи да су Јеховини сведоци потпуно изоловани од последица сиде. Неке су инфицирали брачни другови који се не подлажу истим хришћанским начелима као они, док су други добили болест пре него што су постали Сведоци. Исто тако, неколицина их је одабрала да се врати путевима распуштеног морала данашњег света, а мали број таквих добио је сиду као део плода свог поступања (Галатима 6:7). Међутим, они који својевољно теже за неморалним начином живота изгубили су и своју предност да остану у хришћанској скупштини (1. Коринћанима 5:13; 6:9, 10). Али, велика већина од преко четири милиона Сведока Јехове по читавој земаљској кугли радује се телесној, емоционалној и духовној добробити која произилази из тога што се држе Створитељевих начела моралности.

Библија насрећу показује да је трајно решење за пошасти као што је сида на помолу (Откривење 21:1-4). Јехова Бог обећава нови свет из ког ће бити потпуно уклоњени сви неморални узроци болести као што је сида. У њему неће бити недужних који пате, јер ће свако водити честит, здрав живот који унапређује праву срећу (Исаија 11:9; 2. Петрова 3:13).

[Истакнути текст на 9. страни]

„Не треба да трошимо милијарде на истраживање и развој... Треба да се вратимо моралности“ (др Mark Hendricks, имунолог из Јужноафричке Републике)

[Слика на 9. страни]

Строга моногамија важан је начин да се избегне куга сиде

[Слика на 10. страни]

Бог обећава нови свет потпуно ослобођен од болести као што је сида