Пређи на садржај

Пређи на садржај

СИДА у Африци — упозорење свету!

СИДА у Африци — упозорење свету!

СИДА у Африци — упозорење свету!

„АКО имате 1 љубавну везу годишње у току 6 година, а тако и сви ваши љубавни партнери, практично ћете имати сексуални контакт са 45 000 људи.“ Овај једноставни прорачун др К. Е. Сапајра (K. E. Sapire), цитиран у листу Continuing Medical Education из Јужноафричке Републике, показује огроман потенцијал заразе сидом који постоји код оних који живе промискуитетно.

Зашто се, дакле, усредсредити на Африку?

Јер је оно што се тамо догађа упозорење свету. Африка није једино место где је промискуитет тако раширен. То је глобални феномен. „Коначно“, каже др Денис Сифрис (Dennis Sifris), стручњак за сиду, „свака сексуално активна особа на свету која има више од једног партнера потенцијално је у опасности.“ Слично томе, према писању часописа U.S.News & World Report, по данашњим мерилима ни „брак није гаранција хетеросексуалности — или верности — и зато није савршени штит против сиде“.

Тако часопис African Affairs с добрим разлозима упозорава: „Епидемија се може поновити негде другде.“ Све указује на то да је афричка криза већ у процесу понављања у многим другим деловима света.

Newsweek извештава да у Бразилу, на пример, „растући број хетеросексуалаца добија сиду од својих инфицираних љубавних партнера“. Министарство здравља у тој земљи процењује да је већ пола милиона HIV позитивно. „Ако се ништа не учини“, каже др Карлос Алберто Мораис де Са (Carlos Alberto Morais de Sá), директор истраживачког програма за сиду на Gaffrée e Guinle University Hospital у Рио де Жанеиру, „суочићемо се с великом јавном здравственом невољом.“

Сједињене Америчке Државе такође су угрожене. „Премда је број хетеросексуалних случајева релативно мален“, извештава часопос Time, „у последњој години [1990] поскочио је 40%, брже него било које друге категорије.“ У седмици након што је обелодањено да је познати спортиста Маџик Џонсон (Magic Johnson) зарадио сиду путем хетеросексуалног контакта, телефонске линије са даваоцима медицинских услуга биле су преоптерећене јер су успаничени људи тражили додатне информације о тој болести.

Азија такође шаље злослутне сигнале о предстојећој катастрофи. Тај део земаљске кугле доживео је пораст броја HIV позитивних од готово ништа у 1988. до више од милион данас! „У поређењу с тим, афрички ниво заразе изгледаће скромно“, предвиђа др Џим МекДермот (Jim McDermott) у свом извештају након мисије за утврђивање чињеничног стања у Азији. „Уверен сам да је Азија успавани див светске епидемије сиде.“

Покушај да се кривица за порекло и ширење сиде припише једном одређеном континенту или националној групи бесмислен је и бескористан. Др Џун Осборн (June Osborn), декан на Факултету за јавно здравље при Универзитету Мичиген (САД), каже без увијања: „Не игра улогу ко сте него шта радите.“

Да ли ће сида наставити да хара посвуда? Постоји ли решење, или ће сида коначно оставити без становништва огромна подручја афричког континента и других делова света?

[Извор слике на 8. страни]

Фотографија WHO од H. Anendena; позадина: фотографија НАСА