Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли Бог одговара на моје молитве?

Да ли Бог одговара на моје молитве?

Млади питају...

Да ли Бог одговара на моје молитве?

„ТРЕБА да знам да ли Јехова одговара на моје молитве“, каже 11-годишња Сандра, „јер ја у то нисам сигурна. Познајем многе друге младе који имају исти проблем.“ Петнаестогодишња Алиса једном је имала сличан проблем с молитвом. „Често сам имала осећај да разговарам сама са собом“, признаје она.

Према Галуповом истраживању извршеном 1988, 87 посто тинејџера у Сједињеним Америчким Државама моли се у ово или оно време, али их мање од половине то чини редовно. Очигледно неки сматрају да на своје молитве једноставно не добијају одговор. Повремено можда и ти исто тако имаш осећај да нико не слуша твоје молитве. Библија нас, међутим, уверава да кад неко приноси искрену молитву вере, ’Слушач молитве‘ слуша (Псалам 65:2NW). Али како знаш да он једноставно није пасиван слушач — да учтиво слуша али чини мало или не чини ништа у одговору на молитву?

Назвавши Бога Слушачем молитве, псалмиста је рекао: „Дивно нам одговараш по правди својој, Боже, спаситељу наш“ (Псалам 65:5ДК, наглашено од нас; упореди Псалам 66:19, 20). Зашто, дакле, неки имају осећај да њихове молитве остају без одговора?

Препреке за молитву

Разлог може бити у томе да не постоји стварни однос с Богом. Неки млади сумњају у са̂мо његово постојање. Други верују, али га сматрају неким удаљеним, апстрактним ликом. Молитва постаје последње прибежиште кад се западне у шкрипац. „Ја верујем у Бога“, тврди један млади католик. Кад сам у невољи, кад ми је потребна помоћ, увек Њега молим за помоћ.“ Друга млада особа без увијања каже: „Понекад се молим само онда кад заиста нешто желим.“

Међутим, молитва треба да буде израз вере, поштовања, оданости и поверења — не само израз очаја или себичне жеље. И није довољно молити се зато што мислиш да би Бог могао постојати. „Онај који хоће да дође к Богу“, каже Библија, „треба да верује да Бог постоји и да награђује оне који га траже“ (Хебрејима 11:6, наглашено од нас). Они који сумњају не добијају одговор на своје молитве (Јаков 1:6-8). Јехова слуша оне који га познају и воле; они не чувају молитву само за хитне случајеве. Како нас побуђује 1. Солуњанима 5:17, „молите се непрестано“, или како то преводи An American Translation, „никад не одустајте од мољења“.

Жалосно је рећи, али неки млади хришћани упознали су Јехову али нису заиста развили пријатељство с њим (Псалам 25:14). Њихових је молитви мало и само су повремене, безличне и на крају остају без одговора. Да ли је то можда тако и с твојим молитвама? Ако јесте, ’приближи се к Богу‘ тако да га упознаш (Јаков 4:8). Млада Алиса, споменута раније, имала је сумње у вези с Јеховом. Али, лично проучавање Библије постепено је избрисало њене сумње и помогло јој да развије однос с Богом.

Нечији став и понашање такође би могле бити главне препреке за молитву. Псалмиста је рекао: „Да сам ја неправду у срцу имао не би мене Господ услишио“ (Псалам 66:18; Пословице 15:29). Да ли би било разумно очекивати да Бог одговори на твоје молитве ако чиниш оно што њега вређа — ако узимаш дрогу, пушиш, слушаш понижавајућу музику или се упушташ у полни неморал? Сигурно не би. Јехова зато одбацује молитве оних који воде двострук живот, лицемерно ’кријући шта су‘ (Псалам 26:4NW). Он слуша само онога ко „без мане ходи и који правду твори и истину из срца свог говори“ (Псалам 15:1, 2). Дакле, ако имаш осећај да док молиш разговараш сам са собом, направи инвентуру свог живота. Можда треба да направиш неке промене.

Злоупотребе молитве

Шта све можеш тражити од Бога? Исус нам је зајемчио: „Штогод узиштете у оца у име моје, даће вам“ (Јован 16:23ДК). Та реч — штогод! Да ли је Бог заиста као неки дух из боце који ти је увек на располагању? Хоће ли он испунити сваки твој захтев, па чак и оне испразне? Исус је изрекао своје речи само неколико сати пре своје болне смрти. Сигурно није имао на уму неке луцкасте ствари! Зато нас Јаков 4:3 упозорава с обзиром на злоупотребу молитве. Тамо стоји: „Иштете, и не добијате, јер зло иштете, с намером да страстима својим угодите.“

Многи данас злоупотребљавају предност молитве. Један школски кошаркашки тим има обичај да након сваке утакмице клекне сред игралишта и изрецитује молитву. Али, зар заиста мислиш да је Бог кошаркашки навијач или да би се он спустио на тај ниво да се бави неком такмичарском игром? (Упореди Галатима 5:26.) Или како је са женом која се наводно моли за ципеле? „Понекад у продавници ципела остане само један или два пара ципела моје величине“, каже она, „и ако немам новац код себе, молим Бога да се побрине да ципеле буду још ту кад дођем по њих.“ Заиста, једно је молити из потребе — а нешто сасвим друго очекивати од Бога да за тебе обавља куповину.

У сличном смислу, било би неприкладно — и узалудно молити Бога да те сачува заслужене казне или дисциплине (Јеврејима 12:7, 8, 11). Нити ћеш имати пуно успеха ако замолиш Бога да ти да̂ добру оцену на неком испиту за који си учинио мало или ништа у смислу припреме. (Упореди Галатима 6:7.)

Молитве „по вољи његовој“

Апостол Јован објашњава важну ствар у погледу молитве: „Ово је слобода коју имамо к њему да ако што молимо по вољи његовој послуша нас“ (1. Јованова 5:14ДК; наглашено од нас). Исусова модел-молитва (Господова молитва) показује неке ствари које би се могле укључити у молитву. Он је молио за (1) Божје име да се свети, (2) Божје Краљевство да дође, (3) Божју вољу да се врши, (4) задовољење телесних и духовних потреба и (5) помоћ у избегавању Сатаниних замки (Матеј 6:9-13).

У том оквиру много је тога за шта је исправно да се моли. Заиста, у 1. Петровој 5:7 хришћани се подстичу да ’све своје бриге метну на Бога, јер се он брине за њих‘. То значи да је на месту молити се практично за сваки апект нашег живота. Да ли треба да донесеш одлуку о томе које ћеш школско усмерење одабрати? Моли се за божанску мудрост (Јаков 1:5). Да ли си учинио неку будаласту погрешку? Онда моли да ти Бог опрости (Исаија 55:7; 1. Јованова 1:9).

Али мораш поступати у складу са својом молитвом. Погледај младог Клинта. Постао је пуновремени еванђелизатор након што је завршио средњу школу. Месецима није пронашао никога ко би се заинтересовао за проучавање Библије. Зато је то учинио предметом молитве. Али, није чекао да му неки интересент за проучавање Библије падне с неба. Марљиво је наставио да куца на врата, и с временом је пронашао одређен број особа које су хтеле да проучавају Библију.

Како Бог одговара

Понекад је сам чин молитве од помоћи. Млада Санди борила се с проблемом мастурбације. Она каже: „Молитва и призивање Јехове помаже ми јер знам да је, након што га замолим да ми помогне да не мастурбирам, боље да то не чиним.“

Понекад, међутим, изгледа да Бог управља догађајима тако да одговори на молитве. Једном је требало да млади Кен стигне у Краљевску дворану Јеховиних сведока да би одржао кратак библијски говор за који је био задужен. Нажалост, нико га није могао повести. Горљиво се помолио. Након неколико минута дошла је његова сестра, која их иначе ретко посећује. Премда није заинтересована за његову религију, повезла га је. Да ли је то био директан одговор на његову молитву? Можда. У сваком случају, увек је прикладно захвалити Богу кад ствари крену у нашу корист. Павле побуђује: „На свачему захваљујте“ (1. Солуњанима 5:18).

Ипак, не очекуј од Бога да одговори на твоје молитве на неки упечатљив начин. Нити сваку малу ствар која ти се догоди треба да тумачиш као очитовање божанске воље. Обично одговор на наше молитве долази на индиректне начине: Прочиташ нешто у Библији или библијској литератури; родитељ или сухришћанин пружи ти здрав савет. Мора се признати, може бити потребна разборитост да би се закључило шта је Божја воља за тебе. Ствари се обично разјасне на време.

Да, време! Не очекуј од Бога да да̂ одговор онда кад ти сматраш да треба. „Добро је чекати у миру на помоћ Господњу“, написао је Јеремија (Тугованке 3:26). Осим тога, не гарантује ти се да ћеш примити одговор који ти се допада. Апостол Павле је три пута молио да отклони проблем који је назвао „жалац у месо“. Бог је одговорио не (2. Коринћанима 12:7-9). Павле, међутим, није изгубио своје цењење дара молитве, него је без устезања наставио с Јеховином службом. Он је написао: „Устрајте у молитви“ (Колошанима 4:2). Зато „Иштите... тражите... куцајте“ (Матеј 7:7). Тако ћете се приближити Богу и врло је лако могуће да ћете добити одговор на своје молитве.

[Слике на 13. страни]

Молитва не треба да се састоји од испразних тражења материјалних ствари