Пређи на садржај

Пређи на садржај

Негативне емоције — да ли их можете савладати?

Негативне емоције — да ли их можете савладати?

Негативне емоције — да ли их можете савладати?

„НАРАВНО ДА НЕ МОГУ! Негативне емоције толико су јаке. Немам другог избора него да их подносим док не прођу.“

Тако многи реагују на помисао да треба савладати емоције као што су тескоба, страх, гнев, фрустрација, осећање кривице, самосажаљење и потиштеност. Међутим, те емоције могу се савладати. Уместо да им се предате кад год се појаве, можете научити да смањите њихов интензитет, а можда их чак и отклоните.

Наравно, постоји значајна разлика између нормалних негативних емоција које свако доживљава и тешке депресије. Ова последња може захтевати професионално лечење. У првом случају није тако, и то су емоције с којима можемо научити да излазимо на крај.

У ствари, нису све негативне емоције штетне. На пример, кад направите озбиљну погрешку, можда изражавате жаљење које одговара величини грешке. Ако вас то наведе да је исправите и да избегавате да је убудуће понављате, онда је емоција имала позитиван дугорочни ефекат. Или би вас нормална забринутост коју бисте можда могли имати у вези с неким проблемом могла навести на то да га се одлучно прихватите и потражите разумно решење. И то је здрава реакција.

Али, шта ако након што учините оно што у разумној мери можете учинити да бисте исправили погрешку, ваша осећања кривице или безвредности још увек трају, можда још дуго времена након тога? Или, шта ако до могуће мере решите проблем, а након тога су ваша осећања забринутости још увек присутна и чак се појачавају? Онда би вас ваше емоционалне реакције могле ојадити. Како, дакле, можете савладати те емоционалне реакције? Кључ се може наћи у контролисању својих мисли.

Ми можемо контролисати своје мисли

Многи који раде на подручју менталног здравља сматрају да је узрок наших осећања у нашим мислима. Др Вејн В. Дајер (Wayne W. Dyer) на пример указује на следеће: „Не можете имати осећање (емоцију) а да најпре нисте проживели неку мисао.“ Др Дејвид Д. Бернс (David D. Burns) надаље каже: „Свако лоше осећање које имате последица је вашег искривљеног негативног размишљања.“

Занимљиво је да и Библија исто тако већину онога што осећамо приписује нашем избору мисли, па наглашава потребу да контролишемо своје мисли. Запазимо следеће стихове:

„Сви су дани невољникови зли, задовољно срце вечно је весеље“ (Пословице 15:15).

„Не владајте се по овоме веку, него се преобразујте обновљењем ума свога, да бисте могли осетити колико је добра и угодна и савршена воља Божја“ (Римљанима 12:2).

„Заробимо сваку мисао на послушност Христу“ (2. Коринћанима 10:5).

„Да одбаците, — што се тиче вашег ранијег живота, — старога човека... и да се обновите духом ума свога, и обучете у новог човека, који је створен по Богу, у правди и у светости истине“ (Ефесцима 4:22-24).

„Што је год истинито, што је год часно, што је год праведно, што је год чисто, што је год љубазно, што год заслужује признање и што је крепосно и вредно хвале, то мислите“ (Филипљанима 4:8).

„Мислите о ономе што је горе а не што је на земљи“ (Колошанима 3:2, Даничић-Караџић).

Пошто су ваша осећања углавном производ вашег размишљања, кључ за савладавање ваших негативних емоција је да контролишете мисли које их подупиру. Уз довољно напрезања и времена, можете научити да своје мисли доведете под већу контролу. Из тога следи да исто можете учинити и са својим осећањима.

Истина, лако је рећи да можемо савладати своје негативне емоције. Али, нешто је друго то стварно и учинити. Како, дакле, можемо поступати да изађемо на крај с тим емоцијама које код нас могу изазвати тако много потешкоћа?

[Истакнути текст на 4. страни]

Нису све негативне емоције штетне