Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Папа објављује да је „Јахве“ једини Бог

„Бог открива своје име човечанству.“ Тако је гласио велики наслов преко врха стране у ватиканском часопису L’Osservatore Romano. Испод њега налазио се текст хомилије коју је изговорио папа Јован Павле II кад је посетио жупу Свети Леонард Муриалдо у Риму. „У одломку из Изласка, Бог нам је обзнанио своје име“, започео је папа. Затим је, након што је цитирао Излазак, 3. поглавље, стихове 13 и 14, у којима је Бог рекао Мојсију да каже Израелцима „ЈА ЈЕСАМ посла ме к вама“, папа додао: „Ова реч, ’ја јесам‘, која је изражена и речју Јахве, каже да је Бог Онај који егзистира и који је трансцендентан... Из овога нам је дато да разумемо како Јахве није нико други него тај један, једини Бог.“

Лепота и исхрана

„Исхрана и влажење коже зависи од квалитета онога што људи једу. Главна козметика још је увек исправна исхрана“, тврди Ида Карамико (Ida Caramico), професор фармацеутских наука на Универзитету Сао Пауло у Бразилу. Према бразилском часопису Globo Ciência, загађивање, отровна храна, емоционални проблеми, прекомерно излагање сунчевом светлу и, што је иронично, неодговарајућа употреба козметичких средстава проузрокује старење коже. Да би се кожа омекшала и регенерисала, часопис препоручује да се сваки дан попије бар осам чаша воде, заједно с дијетом која укључује довољне количине воћа, поврћа и житарице пуног зрна. Он додаје: „Да би се поправио изглед може се користити свака спољашња нега, али ниједан производ — природан или вештачки — не може надмашити резултате добре исхране.“

Магнет за манијаке

Стари град Јерусалим привлачи не само хиљаде туриста него и мноштво ментално поремећених особа које верују да су библијски ликови или које су уверене да само оне имају кључ за светски мир и морају га открити код зидина Јерусалима. „Хришћани су склони томе да се поистовећују с Исусом или с Девицом или, најчешће, с Јованом Крститељем, често губећи власт над својим емоцијама на местима повезаним с Исусом као што су Виа Долороса и Гроб у врту“, каже The New York Times. „Јевреји нагињу томе да се идентификују с Мојсијем, краљем Давидом и другим старозаветним ликовима, и да изгубе власт над собом на Маслинској гори или код Западног зида.“ Један туриста је недавно као луд утрчао у Цркву Светог гроба, ударајући крст, разбијајући светиљке и покушавајући да разбије кип док је викао да се не обожавају идоли. Сваке године од 50 до 200 особа које пате од онога што психијатри називају јерусалимски синдром, одведе се у Кфар Шал, психијатријску болницу. Они који су имали историју душевне болести бројем надмашују оне који је нису имали у односу 4 према 1, а мушкарци бројем надмашују жене у односу 2 према 1.

Нема разлога за расизам

Уз помоћ најновијих достигнућа у генетици, научници су почели одгонетавати информације које су дуго биле скривене у човековом генетском коду. Оно што су открили избрисало је традиционалне концепте о раси, примећују француске новине Le Figaro. Упркос наизглед бескрајној разноликости међу људима са свим њиховим видљивим спољашњим разликама као што су висина, боја коже и друга обележја, генетичари се сада слажу да сви људи на Земљи несумњиво потичу од заједничких родитеља и заједничке локације у не тако далекој прошлости. „Сва измишљена објашњења за заступање расизма уништена су“, примећује Le Figaro.

Злато у смећу

Захваљујући модерној технологији, једна италијанска фирма сада извлачи драгоцене метале из индустријског отпада. Према Il Messaggeru, једна фабрика у граду Арецу, у Италији, добија отпад из различитих делова света и извлачи из њега злато, сребро и друге драгоцене елементе. Предмети који доносе племените метале укључују фотографски папир, станиол, микрочипове, одбачене камере, компјутере и друга електронска помагала. Il Messaggero извештава да ова фабрика и Арецу сама добије натраг годишње у просеку око 120 тона злата, 200 тона сребра, 4 тоне паладијума, једну тону платине, 100 килограма родијума и мале количине иридијума и рутенијума.

У правом светлу

Људи у земљама где је доходак низак не пролазе безусловно лоше. The New York Times извештава да је у Кини доходак по глави становника само 350 америчких долара годишње. Један брачни пар средњих година у Куејангу, на пример, заједно месечно заради мање од 42 америчка долара — она је учитељица а он је фабрички техничар. Међутим, њихов стварни приход је више него двоструко већи, око 85 долара месечно, због бонуса и субвенција и стипендије јер имају само једно дете. Иако је њихов приход још увек низак, такви су и њихови издаци. Не плаћају порезе ни рачуне за лечење. Најамнина за њихов стан мања је од једног долара месечно, а грејање и струја добија се бесплатно. Цене хране такође су релативно ниске, односе им из буџета 37 долара месечно. Потребе за одећом захтевају даљњих 19 долара. То им омогућава да сваки месец уштеде до 10 долара — наизглед скромна сума за будуће године. Али, они се не боје отпуштања радника и знају да ће њихови трошкови лечења бити плаћени а кад остаре добиће пензију.