Пређи на садржај

Пређи на садржај

Светла будућност за децу

Светла будућност за децу

Светла будућност за децу

НА СВЕТСКОМ самиту о деци многе светске вође с поуздањем су говориле о будућности. Предвиделе су „нову еру“ за децу, „нову посвећеност потребама деце“. Говориле су о „’новој солидарности‘ која удахњује ’живот уједињеној и одлучној светској коалицији‘“ за помоћ деци.

То су узвишене речи. Међутим, колико ће далеко нације отићи у остварењу својих циљева то остаје да се види. Вредно је запазити да су само пет месеци након самита нације повеле заливски рат, који се показао као један од најскупљих — коштао је 61 милијарду америчких долара — и један од еколошки најразорнијих ратова. Његова последица била је да су стотине хиљада људи у Ираку и Кувајту расељене. Хиљаде су их изгинуле — у једном раздобљу стотине људи сваки дан — од изгладнелости, хладноће, неисхрањености и болести. На сваких десеторо било је око осморо жена и деце.

Невоље проречене

Изучаваоци Божје речи знају да су проблеми који погађају децу света били проречени пре скоро две хиљаде година. Библија је за ове ’последње дане‘ прорекла:

◻ „Биће куге“ (Лука 21:11).

◻ „Биће глади“ (Матеј 24:7).

◻ ’[Људи] уништују земљу‘ (Откривење 11:18).

◻ „Устаће народ на народ и краљевство на краљевство“ (Марко 13:8).

◻ „У последње дане [ће] настати тешка времена: људи ће бити саможиви... без љубави“ (2. Тимотеју 3:1-3, Димитрије Стефановић).

Библија је прорекла и то да ускоро долази време кад ће нације сматрати да су постигле довољан напредак у крпарењу проблема човечанства да ће објавити: „Мир и безбедност“! (1. Солуњанима 5:3).

Светла будућност

Међутим, та ће објава, у ствари означити време за Божју интервенцију у ствари човечанства. Бог ће путем свог небеског Краљевства уклонити овај садашњи систем ствари и остварити нови свет правог мира и трајне сигурности, како за децу тако и за одрасле (Пословице 2:21, 22; Данијел 2:44; Матеј 6:10).

Под Божјим величанственим уређењем Краљевства, „нико од становника неће рећи: болестан сам“ (Исаија 33:24Даничић-Караџић). Неисхрањеност ће бити ствар прошлости: „Биће пшенице у земљи изобиља, до наврх гора! Лелујаће се класје као шума Либанска“ (Псалам 72:16). Чак ни рата више неће бити, јер Библија обећава: „До краја земље [Јехова] ратове прекиде“ (Псалам 46:10).

Али, шта је с децом — и осталима — који су већ помрли од неисхрањености, болести или других узрока? Божја надахнута реч објављује „да ће бити ускрсење праведника и неправедника“ (Дела апостола 24:15).

Кад је Исус Христ био на Земљи, показао је да ће ускрсење у живот на Земљи у Божјем новом свету укључивати младе. На пример, кад је умрла једна 12-годишња девојчица, „сви плакаху и јаукаху за њом“. Али, онда је Исус узео девојку за руку и рекао јој: „Девојко, устани!“ Историјски извештај каже: „Она одмах уста, и Исус нареди да јој даду да једе.“ Каква је била реакција њених родитеља? Библија извештава: „Удивише се родитељи њезини“ (Лука 8:40-42, 49-56; Марко 5:42).

У другој прилици, Исус је сусрео погребну поворку јер је једној удовици умро јединорођени син. Исус „приђе, и дохвати се сандука, а носиоци стадоше —, и рече: Момче, теби говорим, устани! И мртвац седе и стаде говорити. Исус га врати матери његовој.“ Они који су били у близини „хваљаху Бога“ (Лука 7:11-16).

Тако ће под праведном влашћу владавине Божјег Краљевства деца, укључујући и ону ускрснулу, имати најбољу могућу будућност. Моћи ће да одрастају у свету праведности и мира који ће бити тако леп, тако безбедан, тако успешан да га Исус сасвим одговарајуће назива ’рајем‘ (Лука 23:43).

[Слика на 9. страни]

У Божјем новом свету деца ће расти у сигурности, здрављу и срећи