Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се наш свет променио?

Како се наш свет променио?

Како се наш свет променио?

ДА ЛИ се ваш свет променио? Древни грчки филозоф Хераклид рекао је: „Ништа не траје осим промене.“ Промена је константа у животу свакога од нас.

Док се осврћете на протеклих 10, 20, 30 или више година, које сте промене видели? Можда сте видели како промена долази у облику модернизације и одбацивања традиционалних вредности. Несумњиво, неке промене сматрате позитивнима а друге негативнима.

Ако имате више од 70 година, које сте промене видели од времена своје младости? Сећате се времена кад телевизија није постојала, кад су се авиони вукли по ваздуху брзином од 150 километара на сат, кад се на међународна путовања углавном ишло великим путничким бродовима, кад је изгледало да је злоупотреба дроге ограничена на пушионице опијума, кад је аутомобила било само ту и тамо. Да, ваш свет се сигурно променио.

Промењено потрошачко друштво

Али, свет се променио чак и за млађе особе. Пре само 45 година, светским тржиштима доминирали су западни производи и вештине. Сада су оријенталне нације пацифичког круга постале предводнице у производњи аутомобила, компјутера, камера, телевизора и многих врста електронских справица.

То је илустровано ониме што је за Пробудите се! рекао један искусни кинески путник: „Пре само 30 или 40 година, сан просечног Кинеза био је да има бицикл и шиваћу машину. То су били актуелни симболи статуса. Сада је сан да се има телевизор у боји, видеорекордер, фрижидер и мотоцикл.“ Потрошачко друштво, било у Кини или негде другде, променило је своје укусе и захтеве.

Ова врста промене гледишта десила се у многим државама како се њихова економија поправљала. Педро, Каталонац у својим раним 40-им, навео је: „У Шпанији је пре 30 година амбиција била поседовати бар мали ауто Seat [Фиат] са 600 кубика. Сада Шпанци чезну за немачким BMW-ом!“ Јагдиш Пател (Jagdish Patel), становник Сједињених Америчких Држава, прокоментарисао је своје недавно путовање у родну Индију: „Запрепастио ме број аутомобила који су сада на индијским путевима. На главним путевима још увек се могу видети исти аутомобили марке Хиндустан, али сада су им се придружиле модерне верзије аутомобила̂, мопеда̂ и мотоцикала израђених у Индији под лиценцом страних компанија.“

Промене у науци

Пре само 25 година, многи су Месец још увек сматрали загонетном мистеријом. Од тада, човек је на том страном месечевом пејзажу оставио своје отиске стопала и научне инструменте и донео назад узорке стена за анализу. Летови америчких спејс шатлова сада су редовна појава, а амерички научници говоре о постављању трајне свемирске станице и одласку на Марс.

Ко је пре 15 година чуо за сиду? Сада је то светом раширена пошаст, а милиони живе у страху од ње.

Политичке промене

Пре само четири године, зид у коме привидно није било пукотина делио је град Берлин; постојао је комунистички Совјетски Савез и хладни рат. Сада је Берлин изабран за главни град уједињене Немачке, а 11 од 15 република бившег Совјетског Савеза формирало је Заједницу Независних Држава.

Пре само неколико година, Уједињене нације биле су углавном арена за борбу између капиталистичких и комунистичких сила, а такозване несврстане земље одлучно су избегавале пристајање и понашале су се као посматрачи. Сада нације Истока и Запада говоре о миру и сигурности, а Уједињене нације имају више зуба. Могу послати војне снаге у кризна подручја широм света. Пре три године постојале су земље познате као Југославија и Чехословачка. Сада су се обе поделиле на мање независне државе.

Уз све те промене, да ли је свет учинио велики напредак према правом миру, правди и праведној расподели хране и средстава? Да ли је свет постао цивилизованији? Можете ли ходати улицама без страха од криминалаца? Да ли смо образовани тако да више не мрзимо друге због њихове расе, религије, политике, начина живота или језика? Да ли промена води правом напретку за људску породицу уопште и за наш дом, Земљу? Куда идемо? Следећи чланци размотриће та и друга питања.