Пређи на садржај

Пређи на садржај

Наш свет се мења — шта стварно доноси будућност?

Наш свет се мења — шта стварно доноси будућност?

Наш свет се мења — шта стварно доноси будућност?

АКО наш свет треба да се промени на боље, које могућности избора имамо? Један избор је да верујемо да ће владари и вође света коначно постати несебични и да ће почети да воде човечанство на путеве узајамне толеранције, разумевања и мира.

То значи веровати да ће трибализам и национализам бити искорењени и замењени наднационалним ставом који свету може донети хармонију.

То такође укључује веровање да ће вође капиталистичких економија признати чињеницу да је мотивисаност искључиво за профит неадекватна етика у свету масовне незапослености, бескућништва и огромних медицинских рачуна.

Осим тога, то значи веровати да ће сви израђивачи оружја на свету почети жудети за светским миром и прековати своје мачеве у плугове.

Надаље, то значи да ће се криминални елементи света, укључујући мафијашке шефове, газде оријенталних злочиначких банди и господаре дроге у Јужној Америци, покајати и окренути нови лист!

Другим речима, то значи веровати у од човека створену Утопију — немогући сан. Ако се Бог изузме из рачуна, онда смо у ситуацији која је слична оној коју је описао историчар Пол Џонсон (Paul Johnson) у својој књизи A History of the Modern World. Он је написао да је једно од основних зала која доприносе „катастрофалним промашајима и трагедијама“ нашег века „арогантно веровање да мушкарци и жене могу решити све мистерије свемира својим властитим непотпомогнутим умовима“ (Упореди Исаија 2:2-4.)

Међутим, постоји неоспоран избор за позитивну промену. То је веровати да ће Створитељ Земље, Власник наше планете, Велики Архитект промене, Јехова Бог, интервенисати у људским стварима како би спасио дело својих руку. Библијска историја показује да је Бог у прошлости предузео акцију како би унапредио своје намере, а библијско пророчанство указује да ће убрзо опет предузети акцију како би испунио своју првобитну намеру за човечанство и Земљу (Исаија 45:18).

Јединствени Извор поузданих информација

Јединствени Извор правог спознања о томе шта будућност доноси човечанству описан је у речима библијског пророка Исаије: „Памтите оно што је од старине било, јер сам ја Бог и другога Бога нема. Ја сам Бог и нико није као ја. Од почетка јављам што ће бити, унапред ја јављам што се још није збило“ (Исаија 46:9-11).

Зашто би Јехова Бог требало да унапред зна догађаје који ће погодити човечанство? Исаија опет одговара: ’Колико је небо изнад земље, толико су моји путеви изнад путева ваших, мисли моје изнад мисли ваших.‘ Божје мисли за будућност човечанства изражене су у Библији (Исаија 55:9).

„Тешка времена“

Шта је Божја реч, Библија, прорекла за наш нараштај? Хришћански апостол Павле је упозорио: „Знај да ће у последње дане настати тешка времена“ (2. Тимотеју 3:1). Све од 1914. и првог светског рата, живимо у временима која постају све критичнија. Човекова себичност, похлепа и жудња за влашћу навеле су га да ради све горе и горе грозоте не само против свог ближњег него и против саме природе. Човекова незаинтересованост за своју околину доводи у опасност будуће постојање његове деце и унука.

Ту критичну опасност истакнуо је бивши председник Чешко-Словачке, Вацлав Хавел, који је писао о околностима у тој земљи. У ствари, његове речи имају глобалну примену: „То су једноставно последице... човековог става према свету, према природи, према другим људима, према самом животу. То су последице... ароганције модерног човека, који верује да све разуме и све зна, који себе назива господаром природе и света... Такво је било размишљање човека који је одбио да призна било шта... што је више од њега самога.“

Раније цитирани Ал Горе написао је: „Уверен сам да су многи људи изгубили своју веру у будућност, пошто се у практично сваком аспекту наше цивилизације почињемо понашати као да је наша будућност толико под знаком питања да има више смисла концентрисати се искључиво на наше текуће потребе и краткорочне проблеме“ (Earth in the Balance). Изгледа да је песимизам у погледу будућности очигледно превладавајући став.

Та ситуација настала је делимично зато што су се испуниле Павлове даљње речи: „Јер ће људи постати себични, лакоми, ташти, охоли, хулници, непокорни родитељима, неблагодарни, недушевни, неосетљиви, неверни, клеветници, неуздржници, свирепи, непријатељи добрих људи, издајници, нагли, надувени, и који ће више марити за сласти него за Бога; који ће имати изглед побожности, али одбацивши оно што чини силу њезину. Клони се таквих!“ (2. Тимотеју 3:2-5).

Боља алтернатива

Међутим, Бог намерава да се ствари на Земљи промене — на боље. Он је обећао да ће успоставити „ново небо и нову земљу у којој ће правда наставати“ (2. Петрова 3:13). Да би обновио ову загађену Земљу у стање Раја, Јехова Бог мора најпре ’уништити оне који земљу уништују‘ (Откривење 11:18). Како ће се то догодити?

Употребљавајући симболичан језик, Библија указује да ће Бог ускоро ставити у срца политичких елемената, укључујући Уједињене нације, да униште власт и углед можда најнегативније нације у историји човечанства — националистичког и разједињавајућег утицаја религије широм света. a Према Мартину ван Кревелду (Martin van Creveld), у његовој књизи The Transformation of War, „имамо сваки разлог за очекивање да ће религиозни ставови, веровања и фанатизми играти већу улогу у покретању оружаних сукоба него што су, бар на Западу, имали у протеклих 300 година“. Можда због мешања у политику, религија ће бити смакнута од руку политичких сила. Ипак, те силе ће несвесно испуњавати Божју вољу (Откривење 17:16, 17; 18:21, 24).

Библија надаље показује да ће Бог затим обратити пажњу експлоатишућим, зверима сличним политичким елементима Сатаниног поквареног светског система и да ће их укључити у свој завршни рат, или битку Хармагедон. Након уклањања немилосрдних политичких система и њиховог главног манипулатора, Сатане, биће очишћен пут за мирољубиви нови свет који је Бог обећао b (Откривење 13:1, 2; 16:14-16).

Јеховини сведоци већ скоро 80 година проповедају од куће до куће о тим долазећим променама. Током тог времена и они су видели и доживели многе промене које су утицале на човечанство. Прошли су кроз нацистичке затворе и концентрационе логоре због својих начела темељених на Библији. Искусили су патњу и муку живота у многим деловима Африке, укључујући и грађанске ратове и племенске сукобе. Издржали су прогонство од руку већине политичких и религиозних система због своје неутралности и своје ревне проповедничке активности. Ипак, упркос свему томе, видели су Божји благослов на свом светском образовном делу док су нарасли са неколико хиљада у 1914. до око четири и по милиона у 1993.

Разлози за оптимизам

Уместо да су савладани песимизмом, Сведоци имају оптимистичан поглед на будућност јер знају да ће се на Земљи ускоро десити најбоље и највеће промене. Догађаји од 1914. испуњавају пророчанства која је дао Исус, означавајући време његове невидљиве присутности у сили Краљевства и указујући да смо у времену краја за било који од људи инспирисани „нови светски неред“, како је један француски писац у Le Mondey описао изгледе за непосредну будућност. Исус је рекао: „Кад будете видели да се ово збива, знајте да је близу краљевство Божје“ (Лука 21:7-32).

Човеков „нови светски поредак“ подложан је недостацима људске природе — амбицији, жудњом за моћи, похлепи, корупцији и неправди. Божји нови свет гарантоваће правду. О Богу је написано: ’Он је стена наша! Савршено је његово дело. и прави су путеви његови; веран је он Бог, нема у њему неправде, праведан је и истинит‘ (Деутероном 32:4).

Човеков „нови светски поредак“ отворен је за оно што је Мекџорџ Банди (McGeorge Bundy), амерички експерт за спољну политику, назвао „уски националистички осећаји на које демагози могу апеловати“. Настављајући, рекао је: „Из историје знамо како економски и социјални промашај може дати снагу таквим екстремистима. Такође знамо да без обзира где се догоди, таква врста национализма је опасна.“

Божји нови свет гарантује хармонију и мир међу људима свих племена и нација јер ће они бити образовани Јеховиним путевима непристраности и љубави. Исаија је прорекао: „И сви твоји синови биће особе поучене од Јехове, и мир твојих синова биће обилан“ (Исаија 54:13New World Translation). А хришћански апостол Петар је рекао: ’Заиста видим да Бог нема личних обзира, него у свакоме народу који се год боји њега и праведно поступа, мио је њему‘ (Дела апостола 10:34, 35).

Несумњиво, у непосредној будућности доћи ће до драматичних догађаја у свету каквог познајемо. Међутим, највеће промене, трајне и корисне промене, оне су које је Бог обећао да ће извршити, а он „не може лагати“ (Титу 1:2NW).

[Фусноте]

a Светско царство криве религије идентификовано је у Библији као „Вавилон Велики, мајка блудница̂“, окрвављена краљица чији су се „греси нагомилали све до неба“ (Откривење 17:3-6, 16-18; 18:5-7New World Translation). За детаљно објашњење идентификације Вавилона Великог, види књигу Mankind’s Search for God, стране 368-371, објављену од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

b За детаљније објашњење тих догађаја који су проречени у Библији, види књигу Откривење — близу је величанствени врхунац! поглавља 30-42, објављену 1990. од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.