Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли вам је потребна протеза?

Да ли вам је потребна протеза?

Да ли вам је потребна протеза?

ВЕШТАЧКИ зуби, често мета шала, нису нимало смешни многима који их носе. Уколико имате све ваше природне зубе у добром стању, питање протеза вам може изгледати неважно. Али, чак и ако се никада не морате суочити с тим проблемом, оно што је речено у овом чланку може вам помоћи да схватите благослов добро очуваних, здравих зуба̂ и учинити вас одлучним да их задржите таквим — барем колико то од вас зависи.

Али зашто многи људи, који су мислили да су били савесни у својој нези зуба̂, једног дана открију да се њихови зуби расклимавају? Сваки зубар ће вам рећи следеће. Кад људи једном пређу 30 година живота, највећи узрок губитка зуба̂ јесу болесне десни (пародонтолиза). Свакако, особа такође може изгубити зубе услед незгоде или кварења.

Али, зар вам стварно треба протеза ако сте изгубили неке или све ваше зубе? a Зашто изгледа да неки људи успевају без ње? Јесу ли протезе само још један комерцијални производ наметнут јавности?

Зашто протезе?

Да би одговорили на ова питања погледајмо на функције наших зуба̂. Они чине више него што само утичу на наш изглед. Кад жваћемо нашу храну, она је исецкана тако да се пробавни сокови могу помешати са ситним комадићима, омогућавајући телу да апсорбује хранљиве састојке. Али ако имамо мало зуба или немамо ниједан зуб, наша храна неће бити довољно рашчлањена. Чак ни коштани венци веома чврстих десни неће то адекватно учинити. Због тога људи без зуба̂ који покушавају спрати храну кафом, чајем или неким другим напитком могу имати проблема с варењем. Чак и кад само неколико зуба̂ недостаје начин исхране је ограничен јер се тврда или влакнаста храна која захтева нарочито жвакање обично избегава.

Зуби нам такође помажу да говоримо — корист о којој ретко размишљамо све док неки не недостају. Они помажу језику и уснама да формирају говорне гласове битне за разумевање. На пример, говорни гласови као што су сугласници на крају слога не могу се правилно створити без присуства зуба̂. Вероватно сте то приметили, ако сте икада чули безубу особу да говори. Зато особа с вештачким зубима треба прилагодити свој језик њима да би поново добила исправне гласове. Иако ово може трајати извесно време, резултати су обично бољи него кад зуба̂ нема.

Шта је с певањем или свирањем неког музичког инструмента кад неко има протезу? Ове активности обично се могу успешно обављати модификовањем протеза на различите начине. Певачи, неки глумци, свирачи дувачких инструмената, проповедници и неки фото-модели установили би да су њихови послови врло незгодни, ако не и немогући, за обављање без зуба̂.

Лични изглед је такође погођен одсутношћу зуба̂. Постоји скупљање меких ткива око устију и заједничко повлачење носа и браде, што чини да особа изгледа старија него што заиста јесте. Ово може погодити нечије самопоуздање и некима чак може проузроковати психолошке сметње.

Губитак једног зуба може водити до пропасти зубног лука. Наши зуби су међузависни, као камење у римском луку. На тај начин губитак „комшије“ омогућиће другим зубима да се криве. Ово кретање проузрокује формирање простора̂ међу преосталим зубима и може дозволити да се парчићи хране наслажу на површине десни, а ово често води до запаљења десни. Померање зуба може такође покварити зубни поредак, проузрокујући проблеме жвакања.

Упоређивање

Битна разлика између природних и вештачких зуба је у томе што су природни зуби чврсто укорењени у кости вилица. То им омогућава да делотворније сецкају, кидају и мељу нашу храну у веома ситне комадиће. Доњи зуби крећу се преко горњих с јаким учинком млевења и смицања.

С друге стране, потпуне протезе се само ослањају на десни или њихове венце. Оне се држе на месту само помоћу слабих сила које стварају језик, образи и адхезија. Пошто протезе нису учвршћене као природни зуби, оне лако могу испасти из лежишта.

Дакле, делотворност протеза варира од особе до особе. Ниједна протеза нема делотворност природних зуба̂. Облик и величина вилица, врсте ткива, и чак душевни став носиоца, заједно са способношћу да научи да их користи, све су то одлучујући чиниоци о томе колико су протезе делотворне. Њихово главно ограничење је њихов недостатак стабилности. Па ипак, кад је у питању изглед, вештачки зуби се могу тако направити да се не разликују од природних зуба̂.

Понекад, нажалост, тек након што особа почне да носи протезу схвата мудрост, намену и практичност природних зуба̂. Људи могу слабо копирати оригинал, али никада не могу достићи исти степен чудесне делотворности.

Ваше околности могу учинити потребним да озбиљно размислите о томе да ли вам треба протеза, било потпуна или парцијална. Одлука је, наравно, лично ваша, али изгледа заиста мудро осмотрити њене предности. Она вам може помоћи да спречите могуће пробавне проблеме, омогућити да имате одговарајућу исхрану и побољшати вашу способност говора. И она стварно може побољшати лични изглед.

Истина, иако они који носе протезе обично јадикују због губитка њихових правих зуба̂, развитак вештачких зуба̂ допринео је одређеној мери личног задовољства и осећају удобности код милиона особа широм света.

[Фуснота]

a У овом чланку реч „протеза“ односи се на по наруџбини израђену справу која замењује зубе. Уколико сви природни зуби недостају, тада је потребна потпуна протеза. Међутим, ако неки зуби остану може се употребити парцијална протеза. Овај чланак се усредсређује на потпуне протезе и на покретне парцијалне протезе.

[Оквир на 19. страни]

Умањивање цене вашег рачуна за зубе

ПОСЕТА зубару или ортодонтисти често резултује доста великим рачуном. Ипак, можете бити охрабрени неким открићима која вам могу помоћи у вези с вашом децом.

„Велика распрострањеност дислоцираних зуба̂ и деформисаних вилица међу Американцима,“ извештава The New York Times, „може бити последица наше високо рафиниране хране“. Теорија је да храна која захтева снажно жвакање „подстиче раст вилице (резултујући довољно великим простором да прими зубе без збијања), управља правилним избијањем сталних зуба̂ и усклађује раст лица и усне дупље.“

Научници су настојали да потврде ову теорију храњењем мајмуна̂ тврдом и меком храном. Какви су били резултати? Они на тврдој храни имали су далеко мање „ортодонтских направилности“. Стога може бити врло вероватно да ће се храна која захтева да ваше дете снажно жваће, показати као једна могућност да умањите цену вашег рачуна за зубе. Друга могућност да се то учини јесте у помагању вашој деци да створе навику да редовно перу и чисте концем своје зубе.

[Слика на 20. страни]

Наши зуби су међузависни. Без „комшија“ да им помогну да се задрже на месту, зуби се убрзо криве и неповољно утичу на друге зубе