Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли музика стварно може да ми нашкоди?

Да ли музика стварно може да ми нашкоди?

Млади питају...

Да ли музика стварно може да ми нашкоди?

ТОМ је био нормалан 14-годишњак — одличан ђак који је волео да чини услуге својим комшијама. Али, након што је купио скуп стерео уређај, почео је да слуша хеви-метал музику.

Том је постао стварни усамљеник у својој соби. Његов отац се сећа: „Говорио бих, ’Не можеш остати тамо горе све време и слушати свој стерео‘“. Али Том је и даље слушао. Потом је, једног зимског дана, избо ножем своју мајку до смрти и извршио самоубиство. „Кажите родитељима да пазе на то какву музику њихова деца слушају,“ упозорава Томов уцвељени отац. Данима пре убистава Том је увек изнова певао песму о „крви и убијању твоје мајке“.

Екстреман случај? Свакако. И док су без сумње други фактори одиграли свој део у овој трагедији, она пружа доказ нечега што многи млади теже да умање: Музика може утицати на тебе! Можда ниси обожавалац хеви-метала, нити по свој прилици волиш насилничко дивљање. Још увек, музика може утицати на тебе на начине којих чак можда ниси ни свестан.

Моћ музике

Музика има моћ. Заиста, она може изазвати читаву скалу људских емоција — од сете и патње до љубави и весеља. Она може уљуљати некога у спокојство и хушкати некога до беса. Може подстаћи на оданост и унапређивати изопаченост. Мало је чудо, стога, што је од древних времена музика била моћна алатка ’бога овога света‘, Сатане Ђавола (2. Коринћанима 4:4).

Да то илуструјемо: недуго након што су Израелци били избављени од робовања у Египту, они су напустили обожавање Јехове ради обожавања златног телета. Шта је ишло уз њихово срамно понашање? Дивља и искварена музика! (Излазак 32:1-6, 17, 18). И када је егоистични краљ Набукодоносор заповедио својим поданицима да обожавају пагански кип, како је настојао да побуди патриотску и религиозну горљивост својих људи? Користећи подстицајну музику! (Данијел 3:1-7).

Ми зато треба да очекујемо да Сатана користи музику да би данас заводио људе. Он је ’кнез који влада у вјетру, дух који сад ради у синовима противљења‘ (Ефесцима 2:2ДК). Велики део данашње музике одражава Сатанин дух побуне. И није чудо, пошто је углавном пишу они за које Библија каже да ’ходе по таштини мисли својих, и који имају памет тамом покривен, туђи животу Божјему‘. Заиста, судећи по њиховим животним стиловима многи популарни певачи, музичари и композитори ’изгубили су сваки осећај‘ (Ефесцима 4:17-19).

Слушање њихове музике може тако наместити неке истинске опасности хришћанској омладини. То не значи да је сва популарна музика лоша или да је рок музика једина музика с којом треба да си опрезан. a Нездрава музика може се исто тако наћи и међу класичним композицијама и операма. Али, док је у прошлим временима нека музика алудирала или сугерисала на неморал, велики део данашње музике унапређује изопаченост с невиђеном дрскошћу.

Неприкладна за уши и очи

Размотримо хеви-метал музику — посебно шкодљив облик хард рока који се обично изводи тако гласно да пара уши. Што је типично за њих, хеви-метал групе размећу се именима као што су Poison, Skid Row, Guns N’ Roses, и Slayer. Часопис Time је рекао: „Сама имена група буде слике злочина, мучења и смрти“. Исто се може рећи о ужасавајућим уметничким продукцијама које украшавају омоте албума и које често приказују сатанске симболе.

Али шта је са самом музиком? Она истиче такве наслове као што су „Месо и крв“ и „Нагон за разарањем“ и садржи текстове који величају садомазохизам, силовање и убиство. Зато не изненађује што водич за хеви-метал музику Stairway to Hell (Степенице ка паклу) назива хеви-метал „тријумфом вулгарности, брзине, вербалне директности, насилничке апатије“. Хеви-метал музика се такође увек изнова повезује са злоупотребом дрога, сатанизмом и самоубиствима међу својим слушаоцима. Упркос томе, према извештајима медија, хеви-метал осваја растућу главну струју публике.

Слично томе, велики део реп музике (или хип-хоп) одлази у дивље екстреме. b Часопис Time каже: „Реп песници... захтевају пламен рата против полиције или ватру отвореног... секса.“ Искрено речено, текстови многих популарних реп песама превише су непристојни да бисмо их овде цитирали. Мислећи на једну такву песму, једна тинејџерка је рекла: „Прва реч је наишла — и била сам шокирана!“

Међутим, велики део чак главне струје рока није прикладан за уши хришћанина. Док су 40 најпопуларнијих песама ретко тако безобразне као реп или хеви-метал, многе још увек потајно — или отворено — унапређују сексуални неморал и друге нехришћанске поступке. Музички спотови, силно популарни међу младима, повећавају утицај музике додајући јој снажне визуелне слике. У једној студији музичких спотова нађено је да 57 посто садржи насиље, а 75 посто је садржавало сцене сексуалне интимности. Показало се да су провокативна одећа и чулно плесање такође уобичајена ствар у музичким спотовима.

Може ли ти нашкодити?

Велики део музике која се данас промовише очито је „земаљска, животињска, демонска“, пре него изграђујућа и здрава (Јаков 3:15). Чудно је, уза све то, што у вези са слушањем таквих песама или гледањем спотова не уочавају сви хришћански млади неки проблем. „Не мораш бринути о текстовима у реп музици,“ образлаже једна млада девојка. „Ионако их не можеш разумети!“ Ко год је покушао дешифровати текстове репа може се сложити да у овоме има неке истине.

Млади не схватају увек скривена значења популарних песама. У једном истраживању тинејџерима је речено да опишу садржаје неких популарних песама. Већина младих једноставно није разазнала префињене теме секса, насиља, дрога и сатанизма које су прожимале њихову музику. The Journal of the American Medical Association зато је закључио: „Не постоји доказ да ова музика има било какав [штетан] утицај на понашање адолесцената“.

Ипак, Библија показује нешто друго. На пример, она нам говори да „лоше друштво квари добре обичаје“ (1. Коринћанима 15:33). А да ли би провео сате дружећи се или слушајући некога ко би користио простачки непристојан говор, ко би те наговарао на употребу дрога, ко би заступао обожавање Сатане или описивао изопачени секс у свим детаљима? Наравно да не би! Због чега је онда такав говор иоле мање штетан једноставно зато што је уметнут у музику или изговорен у ритму? Кад се такве понижавајуће теме свирају увек изнова, оне не могу а да ти не нашкоде! „Хоће ли ко ватру у недра метнути, а да му се хаљине не упале?“ питају Пословице 6:27.

Из овог разлога Библија нас саветује да чак не спомињемо неморалне ствари, да се клонимо тога да их увек изнова понављамо (Ефесцима 5:3-5; Филипљанима 4:8). Онај ко игнорише ово начело сигурно ће „пожњети погибао“ (Галатима 6:8). „Песме те покрећу на размишљање“ признаје млада девојка по имену Џоди. „Кад се појаве неисправне жеље, оне ти дају ментално гориво за ватру.“ Након слушања реп песме која детаљно описује изопачени секс, један младић је признао: „Једноставно га нисам могао избацити из мисли“

А шта је са слушањем хеви-метал песама које проповедају смрт, дроге или сатанизам? Један млади хришћанин почео је слушати хеви-метал музику и ускоро постао опседнут смрћу. Само уз одлучне напоре његових родитеља и зрелог хришћанског пријатеља могао је избећи духовно и физичко страдање.

Понекад, мисли се претварају у дело (Јаков 1:14, 15). А велики део данашње музике пажљиво је осмишљен да напуни твој ум злим мислима. Истина, ако си васпитан у складу с библијским мерилима, није вероватно да ћеш починити убиство или полни неморал само зато што си о томе чуо у песми. Али постоје други начини како може неисправно утицати на тебе. Неки хришћански омладинци су постали наклоњени ношењу необичне одеће и фризура каквим парадирају рок и реп извођачи. Говор, покрети и став таквих омладинаца јасно показује да на њих јесте утицало оно што слушају.

„Млади кажу да музика не утиче на њих“, каже један дечак из Јужне Африке. „Али она даје пролаз Сатани у твој живот — да би га контролисао.“ Он то зна из личног искуства, како објашњава: „Музика коју сам ја слушао била је у вези са спиритизмом, дрогама и сексом“. Како се ослободио штетних утицаја понижавајуће музике?

“Бацио сам сву моју музику. Била је то драстична промена седети у мирној соби. Али то ме је учинило много бољом особом.“ Да ли и ти треба да предузмеш сличне кораке — не обавезно бацајући сву твоју музику, али барем ослобађајући се оних снимака који су очевидно деградирајући? (Упореди Дела апостола 19:19.)

Ово не значи одрицање од музике, већ учење да будеш избирљив! Како се то може учинити биће тема једног будућег чланка.

[Фусноте]

a Израз „рок музика“ овде се користи за било који од различитих стилова музике популарне међу младима.

b Погледај „Млади питају... Шта није у реду с мојом музиком?“ у издању од 8. маја 1993.

[Слика на 26. страни]

Да ли ће ти пуњење твоје главе порукама смрти, уништавања и сексуалне деградације помоћи или нашкодити?