Пређи на садржај

Пређи на садржај

Планирање породице — хришћанско гледиште

Планирање породице — хришћанско гледиште

Планирање породице — хришћанско гледиште

НА ПРВОЈ Светској конференцији о становништву, 1974. године, 140 нација које су се састале објавиле су да сви брачни парови „имају основно право да слободно и одговорно одлуче колико ће деце имати и у којим временским размацима да треба да им буду доступне за то потребне информације, образовање и средства“.

Многи сматрају да је то добра одлука. Истина, Бог је рекао Адаму и Еви, а касније Нојевој породици да ’се рађају, множе и напуне земљу‘, али таква заповест није дана хришћанима (Постање 1:28; 9:1). Писма не храбре хришћанске брачне парове да имају децу, нити кажу да не треба да имају децу. Брачни парови могу сами одлучити хоће ли имати децу или неће и, уколико планирају да имају децу, колико ће их имати и када.

Одговорност поверена од Бога

Међутим, да ли си приметио да је изјава Светске конференције о становништву рекла да брачни парови треба да „одговорно одлуче колико ће деце имати и у којим временским размацима“? То начело одговорности такође је у складу с Библијом. Хришћански родитељи увиђају да је, иако су деца драгоцени дар од Бога, с тим даром повезана и знатна одговорност.

Пре свега, ту је одговорност да се брину за материјалне потребе своје деце. Библија каже: „Ако ли се ко за своје, а особито за своје домаће, не брине, тај се одрекао вере и гори је од неверника“ (1. Тимотеју 5:8).

Бринути се за породицу захтева више него само да се на сто стави храна и да се плаћају рачуни, иако је већ и то често велики посао сам по себи. Док планирају величину своје породице, одговорни хришћански брачни парови узимају у обзир телесно здравље жене, као и њену емоционалну, душевну и духовну добробит. Брига око детета захтева много времена, а кад се рађа једна беба за другом, мајке често жртвују не само свој одмор, рекреацију, лични развој и учествовање у хришћанским активностима, већ и своје телесно и духовно здравље.

Одговорни хришћански родитељи узимају у обзир и потребе своје деце. Извештај The State of the World’s Population 1991 каже: „Деца која се рађају у великим породицама, у којима се деца рађају у кратким временским размацима, морају се са својом браћом и сестрама такмичити за храну, одећу и родитељску наклоност. Она су и пријемљивија за инфекције. Ако таква деца преживе своје рањиве године детињства, за њих постоји већа вероватност да ће бити заостала у свом расту и свом интелектуалном развоју. Изгледи који имају као одрасле особе јако су смањени.“ То наравно није случај у свим великим породицама, али то је нешто што хришћански брачни парови треба да узму у обзир кад планирају колико ће деце имати.

Хришћански родитељи имају обавезу да се духовно брину за своју децу, као што заповеда Библија: „Оцеви, не раздражујте деце своје, него их одгајите у науци и у страху од Господа“ (Ефесцима 6:4).

Емека, хришћанин који у Нигерији предаје право, ожењен је годину дана и не жури се да би постао отац велике породице. „Моја жена и ја разговарали смо о томе колико ћемо деце имати. Мислили смо да ћемо имати пет, али смо се одлучили за три. Касније смо дошли до закључка да би било боље да имамо два детета. Тешко је одгајати децу у складу с библијским начелима. То је велика одговорност.“

Неки хришћански брачни парови донели су одлуку да неће имати децу како би све своје време посветили служењу Богу. Једна мисионарка у Африци, која се заједно са својим мужем одлучила да остану без деце наводи: „Немам осећај да ми нешто недостаје зато што немам децу. Иако мој муж и ја нисмо доживели радости родитељства, наш је живот испуњен другим радостима. Пошто смо укључени у помагање другима да упознају библијску истину, у многим деловима света имамо духовну децу. Ми их волимо и они воле нас. Међу нама постоји посебна веза. Апостол Павле је с добрим разлогом упоредио себе с дојилицом која негује своју децу због срдачне наклоности према онима којима је духовно помагао“ (1. Солуњанима 2:7, 8).

Контрола рађања

Осуђује ли Библија контролу рађања? Не, она то не чини. Избор се препушта брачном пару. Ако се брачни пар одлучи да практикује контролу рађања, њихов избор контрацептивних средства њихова је лична ствар. Међутим, хришћански брачни пар се приликом изабирања методе контроле рађања треба водити поштовањем према светости живота. Пошто Библија указује да живот особе почиње зачећем, хришћани ће избегавати методе контрацепције које изазивају абортус или крај живота детета које се развија (Псалам 139:16; упореди Излазак 21:22, 23; Јеремија 1:5).

Дакле, брачни парови могу подесно донети различите одлуке с обзиром на планирање породице. Неки ће одлучити да ограниче број деце коју ће имати. Други ће можда, користећи неку методу контрацепције, одлучити да уопште немају деце. Доступне су многе методе контроле рађања и свака има своје предности и недостатке. Брачни парови код доношења одлуке која је метода најприкладнија за њих треба да имају на уму да су неке методе далеко делотворније од других. Треба да се информишу и о могућим пропратним последицама. Лекари и клинике за планирање породице оспособљени су да пруже савет о методама контроле рађања и да помогну брачним паровима да изаберу методу која најбоље одговара њиховим потребама.

Одлука хоће ли брачни пар имати мало, много или ће бити без деце, лична је ствар. То је такође важна одлука с далекосежним последицама. Било би мудро да брачни парови ту ствар одвагну пажљиво и у молитви.

[Оквир на странама 8, 9]

Популарне методе контроле рађања

Стерилизација

Код мушкарца: Једноставан хируршки захват приликом кога се изврши мала инцизија у мошнице, а затим се пресеку семеноводи.

Код жене: Хируршки поступак којим се подвежу или пресеку јајоводи како би се спречило да јајашце доспе у материцу.

Предности: Од свих метода контроле рађања, стерилизација је најефикаснија.

Недостаци: Може бити трајна. И код мушкараца и код жена плодност је враћена операцијама, али то се не може гарантовати. a

Пилуле за контролу рађања

Оне укључује и мини пилулу која садржи само прогестин. Утичу на рад нормалног жениног хормонског система како би спречиле сазревање и избацивање јајашца. b

Предности: Јако ефикасне у спречавању трудноће.

Недостаци: Неке телесне пропратне последице, које су мање опасне за здраве жене испод 40 година које не пуше.

Дијафрагма и спермицидна средства

Дијафрагма је капица од меке танке гуме с еластичном металном ивицом која је пресвучена гумом. Након што се капица намаже желеом или кремом за уништавање спермија (спермицидним средством), ставља се у вагину тако да прекрије грлић материце.

Предности: Код исправног коришћења сигуран, прилично поуздан начин контроле рађања.

Недостаци: Мора се користити сваки пут кад брачни пар има сношај. Потребна је спретност да би се дијафрагма исправно ставила, ставља се пре сношаја и треба да остане у вагини шест до осам сати након тога.

Цервикална капа

Пластична или гумена капица, мања од дијафрагме. Ставља се као дијафрагма преко грлића материце, али прилеже тесније и захтева мање спермицидне креме или желеа.

Предности: Што се ефикасности тиче може се упоредити с дијафрагмом, и може остати у вагини до 48 сати. Код поновљеног сношаја не треба додавати спермицидна средства.

Недостаци: Ставља се теже него дијафрагма, а пре и после сваког сношаја мора се проверити да ли је исправно намештена. Могући ризици су запаљење материце или запаљење грлића материце. Капицу смеју користити само жене с нормалним папа тестом.

Сунђер

Сунђер од полиуретана која садржи спермицидна средства, ставља се у вагину тако да прекрије грлић материце и тако ствара физичку и хемијску препреку сперми. Након употребе се баца.

Предности: Сунђер може остати у вагини до 24 сата, а ефикасан је и код поновљеног сношаја у том временском периоду.

Недостаци: Понекад дође до алергијских реакција и у неколико случајева дошло је до токсичног шокног синдрома.

Матерични контрацепцијски уложак

Метална или пластична справа, омча или спирала ставља се у материцу. Иако није потпуно сигурно како у ствари делује, лекари верују да спречава плодност на више начина. Један од њих је вероватно да спречава оплођено јајашце да се угнезди у зид материце.

Предности: Поуздан начин контроле рађања.

Недостаци: Понекад проузрокује крварење или болове, а понекад може деловати тако да изазове побачај. c

Кондоми

Заштитна навлака за мушки уд која спречава уношење семена у вагину.

Предности: Сигуран, ефикасан начин контроле рађања. Смањује опасност заразе сексуално преносивим болестима, укључујући сиду.

Недостаци: Неки не воле да га користе пошто захтева прекид сексуалног чина.

Прекидање сношаја

Кратко пре ејакулације извади се уд из вагине.

Предности: Не захтева никакав трошак, припрему или спољни прибор.

Недостаци: Сексуално незадовољавајуће, захтева велико самосавладавање и веома је непоуздано.

Метода ритма

Брачни се парови уздржавају од сексуалног односа током оних дана жениног менструалног циклуса кад је она најплоднија.

Предности: Сигурно нема штетних пропратних последица, не захтева никакав поступак за време сношаја.

Недостаци: Не баш јако успешна метода спречавања трудноће, осим да је брачни пар чврсто одлучан и тачно следи упутства ове методе.

Хормонски имплантат

Најновије контрацептивно средство на подручју контроле рађања. Неколико сићушних силиконских капсула имплантира се испод коже женине руке. Оне до пет година стално ослобађају незнатну количину хормона у крвоток. У то је време жена заштићена од трудноће.

Предности: Јако ефикасан. Плодност се може обновити одстрањивањем имплантата.

Недостаци: Минимални. Слични као код хормонске пилуле која садржи само прогестин (минипилула). Кад се користе средства која садрже само прогестин, трудноћа се вероватно спречава путем абортуса. d

[Фусноте]

a Расправа о томе да ли је стерилизација у складу с хришћанским начелима налази се у Кули стражари од 1. маја 1985, на 31. страни (енгл.).

b Расправа о томе како пилуле за контролу рађања спречавају рађање налази се у Кули стражари од 15. јуна 1989, страна 20 (енгл.).

c Расправа о томе да ли су ова средства у складу с хришћанским начелима налази се у Кули стражари од 15. маја 1979, на странама 30, 31 (енгл.).

d Расправа о томе како хормонске пилуле за контролу рађања спречавају зачеће налази се у Кули стражари од 15. јуна 1989, страна 29. енгл.).