Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Нова“ еванђелизација од стране католика

Римокатоличка црква ставља нови акценат на еванђелизацију, извештава New York Newsday. Црквени званичници су забринути због чињенице да се многи досељенички католици преобраћају у друге религиозне групе. Стога папа Јован Павле II захтева „нову евангелизацију“ и ствара организацију, Евангелизација 2000, баш за ту сврху. „Ове стратегије чак укључују еванђелизацију од куће до куће, метод који обично повезујемо с Јеховиним сведоцима и другим хришћанским групама“, извештава Newsday.

Хришћанско јединство?

Августа 1992. WCC (Светски савет цркава) изабрао је др Конрада Рајзера (Konrad Raiser) за свог новог генералног секретара. Др Рајзер је заменио Емилиа Кастра (Emilio Castro), који је служио као глава организације од 1984. WCC, састављен од преко 300 протестантских, англиканских и источних православних цркава, основан је 1948. у настојању да се постигне веће јединство међу црквама. Коментаришући о његовом неуспеху да постигне такво јединство, париске новине Le Monde су рекле: „Доктринарни дијалог стагнира, а политичко уплитање дели WCC. Његово уплитање у Јужноафричкој Републици против апартхејдске власти, трговање ратном опремом, и његово [становиште у прилог] теологији ослобођења не постиже хармонију... и шкоди његовој веродостојности. Прогутан све већом и већом бирократијом, највише што WCC може изазвати јесте учтива радозналост, или, још горе, равнодушност.“

Утицај филмова с насиљем

У интервјуу бразилског часописа Veja режисер Стивен Спилберг био је упитан о утицају који насиље у забави може имати на гледаоце. Спилберг је рекао: „Гледање насиља у филмовима или ТВ програмима много више стимулише гледаоца да опонаша оно што види, него кад би га видео уживо или у ТВ вестима. У филмовима, насиље је снимљено уз савршено осветљење, са спектакуларним сценаријем, и успорено, што га чак чини романтичним. Међутим, у вестима, публика много боље увиђа колико ужасно може бити насиље, а и примењује се с циљевима какви не постоје у филмовима.“ Спилберг додаје да до сада свом младом сину није дозволио да гледа неке од његових добро познатих филмова (Чељусти, серије Индијана Џонс) због количине приказане крви и насиља.

Спортови и здравље

Експерти упозоравају да се због присиљавања тела на неуобичајено висок ниво напрезања човек може разболети. The European је известио: „Истраживање научника медицине открива да су врхунски спортисти далеко подложнији од других вирусним инфекцијама као што су прехладе, грлобоље и осипи“. Клаус Брауман (Klaus Brauman), медицински саветник немачког олимпијског тима, разговарао је с 481 врхунским немачким атлетичарем. Према дневном листу Süddeutsche Zeitung, утврдио је да „они пате од везикула на уснама [херпес симплекс] четири пута чешће од просечног становништва.“ Иако је процењено да у Немачкој око 10 посто становништва ту и тамо развије ове пликове, око 50 посто сналази врхунске спортисте. „Сваки физички напор који надмашује одређену границу може ослабити имунолошки систем“, приметио је Хајнс Лизен (Heinz Liesen), експерт спортске медицине.

„Парадокс обиља“

На недавном састанку у Женеви, у Швајцарској, две агенције УН најавиле су да ће удружити своје напоре у „једној од највећих офанзива које су икада предузете против светске неисхрањености“. Париски дневник Le Monde извештава да су Организација за храну и пољопривреду и Светска здравствена организација изјавиле да ће предузети мере за превазилажење онога што су они назвали „парадоксом обиља“. Иако земља производи довољно хране да задовољи потребе за исхраном читаве људске породице, залиха се не расподељује на начин који је у складу с потребама. У Африци, глад свакодневно прети животима 40 милиона особа. Неисхрањеност погађа 192 милиона деце, а 40 000 их умире сваког дана.

Нехотична индоктринација

„Кад родитељи пуше, њихова деца ће вероватно следити њихов пример“, кажу париске новине Le Figaro. Недавно истраживање које укључује 10 000 француских омладинаца од 11 до 18 година открило је да је скоро једна четвртина њих редовни корисник дувана — што значи да пуше барем једном дневно. Истраживање је открило да међу омладином која пуши дуван, више од 50 посто има очеве који пуше. Такође је показало да би скоро 72 посто младих који су редовни пушачи волели да могу престати.

Мање поштовања према старима

Популација старих особа у Азији значајно расте. У Јапану неки очекују да број особа старих 65 и више година порасте од садашњих 15,5 милиона на 32 милиона у следећих 30 година. Према Asiaweek, 1 од свака 4 Јапанца биће прилично стар до 2020. године. „Више од 9% становника Сингапура дочекало је свој 60. рођендан. И до 2000 н. е. приближно 1,5 милион Малезијаца окарактерисаће се као стари грађани“, додаје Asiaweek. Овај пораст долази у време кад стари обичаји бриге и поштовања према старијима еродирају. Хенри Лим (Henry Lim), заступник старих грађана у Сингапуру, изјавио је: „Постоји тренд слабљења поштовања према старијим људима“. Додао је да млађи људи често „имају више времена за пудлу него за своје родитеље.“