Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сурогатско материнство да ли је за хришћане?

Сурогатско материнство да ли је за хришћане?

Шта каже Библија

Сурогатско материнство да ли је за хришћане?

ДРЕВНИ римски песник Хорације није знао ништа о сурогатском материнству кад је писао: „Није важно од којих је родитеља човек рођен, све док је он човек врлина.“ Максима једног француског писца из 17. века „Где нема врлина рођење је ништа“, такође је написана давно пре него што је концепт сурогатског рођења постао правни шкрипац. Али, као што је о томе известила Мери Том (Mary Thom) у часопису Ms, с новом репродуктивном технологијом „функција произвођача јајашца, инкубатора у ком фетус нараста у бебу и брига за дете које је рођено“ може се поделити на две или три „мајке“. Питање „врлине“ и „важности“ постало је нејасно и комплексно.

Пракса коришћења сурогатских мајки изненада се појавила на светској сцени током средине 1970-тих, стварајући социјалне, моралне и правне проблеме с којима се није раније суочавало. Неки парови који нису могли имати децу били су нестрпљиви да искористе овај нетрадиционалан облик репродукције. С друге стране, лекари, правници и законодавци борили су се да одрже корак с напредном технологијом плодности настојећи да пруже смернице у вези с етичким и моралним питањима која су се појавила.

Шта је сурогатско материнство?

Сурогатско или уговорно материнство јесте кад вештачки оплођена жена носи дете за другу жену. Такозвано традиционално сурогатско материнство настаје кад се сурогатска мајка вештачком инсеминацијом оплоди спермом супруга од оног пара који је с њом склопио уговор. Сурогат је тако генетска мајка детета. Трудничко сурогатско материнство значи да је женино јајашце и мужевљева сперма сједињена ван материце у поступку познатом као оплодња ин витро (у епрувети), а ембрио који настаје смести се у материцу сурогатске мајке ради развоја трудноће.

Зашто се повећава сурогатско материнство? Пре свега, високоразвијена научна технологија открила је неколико начина да се женама помогне да имају децу. Парови можда очајнички желе дете, али услед неплодности, потешкоћа или због недостатка здравих беба за усвајање, они га не могу имати. Зато изнајме тело неке друге особе како би добили бебу. Пошто су укључене велике своте новаца, сурогатско материнство описивано је нимало ласкавим терминима као што су „несвесно потчињавање и ропство“ и „површинско копање плодности сиромашних“.

У Сједињеним Америчким Државама, врховни суд Њу Џерзија признао је могућност да богати искоришћавају сиромашне и у једном случају о сурогатском материнству изјавио је: „Постоје, укратко речено, вредности које друштво сматра важнијима од давања богатству све што оно може купити, било да се ради о раду, љубави или животу.“ Врховни суд Француске изјавио је да сурогатско материнство оскврњује женино тело и да се „људско тело не посуђује, не изнајмљује, не продаје“.

Проблеми са сурогатским материнством

Сурогатско материнство са собом доноси бројне проблеме. Један проблем су могуће неугодне правне битке ако жена која је родила жели да задржи дете. Чије је то дете, жене која га је родила или жене која је дала јајашца? Тако рођење, које обично представља време радости, понекад води до судске битке. Још један проблем: Неке жене које пристану да постану сурогатске мајке открију да се њихова осећања мењају с развојем и рођењем уговореног детета. Уговор, потписан неколико месеци раније, све је теже и теже прихватити. Између мајке и бебе која је у њој ствара се јака веза. Једна сурогатска мајка која се није надала таквој вези објашњава своја осећања у вези с напуштањем бебе: „То је било као да је неко умро. Моје тело је очајнички плакало за мојом кћерком.“

Исто тако, какав дугорочан ефект може такво рођење имати на другу децу сурогатске мајке, на породицу која прихвата бебу и на саму бебу? Или, шта ће се десити ако дете које је родила сурогатска мајка има неку урођену ману? Да ли је отац обавезан да узме дете? Ако није, ко ће платити за дететово издржавање? И једно још важније питање: Какво је Божје гледиште на сурогатско материнство?

Да ли сурогатско материнство поштује брак?

Божја реч нам каже да Бог на брак гледа као на нешто свето. На пример, у Јеврејима 13:4 наводи: „Женидбу да држе сви у части, и брачна постеља да буде чиста, јер ће Бог судити блудницама и прељубочинцима“. a Бог очекује да сви хришћани брак сматрају часним и да то тако и остане. Шта прља брак? Блуд, који може унапред обешчастити брак и прељуба, која обешчашћује брак након што се ушло у њега.

Да ли сурогатско материнство поштује брак и држи брачну постељу неупрљаном? Једноставно речено, не. Традиционално сурогатско материнство подразумева оплодњу жене спермом даваоца. Библијско гледиште може се наћи у Левитику 18:20, где се каже: „Не састани се са женом ближњега свога скврнећи се с њом.“ Не постоји библијски темељ за разликовање оплодње сношајем и вештачке оплодње имплантацијом јајашца даваоца. Зато је у сваком случају почињен блуд или прељуба, ако је оплодњу извршио било који други мушкарац који није женин законити муж.

А шта је с трудничким сурогатским материнством? И то такође прља брачну постељу. Истина, оплођено јајашце било би плод сједињења мужа и његове жене, али би након тога било смештено у материцу друге жене, чиме би она у ствари затруднела. Та трудноћа није резултат сексуалног односа између жене која је послужила као сурогатска мајка и њеног властитог мужа. Тако сада њене органе за размножавање користи неко други, а не њен властити брачни друг. То је недоследно библијским моралним начелима према којима жена носи дете за свог властитог мужа. (Упореди Деутероном 23:2.) Не би било исправно да било који мушкарац, осим властитог мужа сурогатске мајке, користи њене органе за размножавање. То је неисправна употреба брачне постеље. Према томе, сурогатско материнство није за хришћане.

[Фуснота]

a У делу New Testament Word Studies показује се да „брачна постеља“ из Јеврејима 13:4 значи да не само стање већ и употреба брака не сме бити окаљана.

[Извор слике на 28. страни]

Pastel od Mary Cassatt, The Metropolitan Museum of Art, поклон супруге (Ralpha J. Hinesa), 1960. (60.181)