Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли треба да се преселим у развијенију земљу?

Да ли треба да се преселим у развијенију земљу?

Млади питају...

Да ли треба да се преселим у развијенију земљу?

ТАРА је оставила свој родни Тринидад, Шила је оставила Јамајку, а Ерик је оставио Суринам. Сво троје омладинаца преселило се у развијенију земљу. Зашто?

„Велики утицај на нас младе људе у Тринидаду,“ објашњава Тара, „има оно што видимо у часописима и на ТВ. Нажалост, то нам пружа романтизовану слику о Сједињеним Америчким Државама и другим развијеним земљама.“

Шилина прича је слична: „Сећам се како су ми говорили о великим могућностима за послове и бесплатно школовање.“ Ипак, она је додала: „Не знам зашто, али они који су били у овим земљама никада нису споменули остатак приче. Можда су се стидели да признају да тамо ствари и нису толико сјајне.“

И поред тога, људи се селе. Извештај из Los Angeles Timesa показао је да је број људи који се селе у друге земље од 1980. до 1990. удвостручен и очекује се да се до 2000. године поново удвостручи. Сваке године се преко 700 000 људи пресели у Сједињене Америчке Државе. Аустралија, Канада, Обала Слоноваче, и Саудијска Арабија, свака прима доста изнад 50 000 имиграната сваке године, од којих су многи у потрази за успешнијим животом.

Ако живиш у сиромашној земљи или земљи у развоју, можда се и ти питаш да ли би твоја будућност била светлија у богатијој земљи. Ово је значајна одлука. Како можеш мудро да изабереш?

Не пренагљуј са својом одлуком

Ерик, са Суринама, сматра да никад не треба да поступаш у журби већ треба да најпре прикупиш колико год можеш више информација. „Чак и у Суринаму,“ каже он, „већина породица има рођаке у великим земљама, и требало би да будеш у могућности да прибавиш актуелне информације и сазнаш истину о економским условима у свету.“

Пре него што одлучиш, запамти: „Намјере се расипају кад нема савјета, а тврдо стоје гдје је много савјетника“ (Приче Соломунове 15:22ДК). Зато размотри свој избор отворено с твојим родитељима, хришћанским старешинама, и другима који имају искуства и стало им је до тебе.

Не веруј у све што чујеш

Кад слушаш блиставе извештаје о развијеним удаљеним земљама, нешто здравог скептицизма може бити на месту. „Луди све верује што му се говори“, каже једна мудра пословица, „ал’ паметан пази на своје кораке“ (Пословице 14:15).

Шила, која је живела на Јамајци, рекла је: „Мој учитељ из Енглеске упорно је тврдио да би пресељење у Сједињене Америчке Државе била најбоља ствар коју бих икад могла урадити. Неки одрасли су ми рекли да бих напредовала у каријери ако бих отишла у Канаду, Сједињене Америчке Државе, или Енглеску, без обзира које подручје изабрала. Укратко, била бих глупа ако пропустим једну такву прилику.“

Да ли јој је пресељење у Сједињене Америчке Државе стварно помогло? „У многим стварима мој живот се побољшао, али и живот мојих пријатеља који су остали на Јамајци такође се побољшао. Обично замениш један проблем за други. Чињеница где живиш неће аутоматски направити много разлике.“

Тара, која се преселила из Тринидада у Сједињене Америчке Државе, слаже се: „Људи су држали развијене државе за земље могућности — да учиш, радиш, зарађујеш више пара, и живиш под бољим условима. Али сада многи који су се одселили схватају да се услови погоршавају свуда. Неки су се вратили кући.“

Одмери аргументе за и против

Да би донео уравнотежену одлуку, осмотри више од ружичастих извештаја о обилном богатству у другим земљама. Одмери аргументе за и против које селидба може да укључује — економске, социјалне, моралне, и духовне.

На пример, економија може бити у лошем стању где ти живиш. Али зар не постоје могућности за посао близу куће? „Код нас,“ каже Тара, „незапосленост је била висока, нарочито за оне без вишег образовања.“ Стога се она преселила; њена браћа су остала. „Моја два млађа брата ишла су на курс за прављење намештаја и тапацирање. Сада раде у фабрикама и добијају много приватних послова од људи који воле њихов рад. Њима вероватно боље иде код куће него мени овде у ‘земљи могућности’.“

Ако се преселиш, вероватно ћеш доживети неки културни шок, можда чак тоталан напад на морална начела која високо цениш. Да ли је селидба вредна таквог ризика? Онда, такође, материјализам се необуздано шири у развијеним земљама. Како би то могло утицати на тебе духовно?

Учити из Есавових грешака

Кад се радило о одмеравању аргумената за и против одлука, Есав из библијских времена је имао озбиљан проблем. Он је увек изнова пропуштао да узме пресудне чиниоце у обзир — своју духовност и своју породицу. Као резултат, неке од његових највећих одлука показале су се као несреће.

Библија упозорава против „световних [’који не цене свете ствари‘, NW], као Есав, који је за једно јело дао првенаштво своје“ (Јеврејима 12:16). Ово првенаштво било је свето. Бог је створио могућност за Есавову породицу да буде у линији порекла Месије, кључу за спасење читавог човечанства (Постање 22:18). Ипак, „Есав презре првенаштво своје.“ Он га је спремно продао за јело од куваног сочива! (Постање 25:30-34). Твој најсветији посед је твој однос с твојим Створитељем. Немој да га замениш, занемариш, или ризикујеш за било коју материјалну предност (Марко 12:30).

Касније, кад се Есав преселио из дома свог дечаштва у другу земљу, оженио се двема Хетејкама. Ови бракови су из неког разлога могли да изгледају практично, али духовно они су донели само проблеме јер те жене нису обожавале Бога Есавових родитеља, Исака и Ребеке. Те су жене ’задале много јада‘ његовим родитељима (Постање 26:34, 35).

Није необично да се млади људи венчавају само да би добили приступ у успешније земље. Индија наводно има 4 000 супружника годишње који се селе у Сједињене Америчке Државе, с око процењених још 10 000 који чекају да то ураде. Међутим, брак је драгоцен дар од Бога. Он не треба да се обезвреди, користећи га као пуку карту за прелазак границе. Размисли, такође, о томе како би то повредило Јехову и твоје верне чланове породице ако бисмо ’вукли туђег јарма с неверницима‘ (2. Коринћанима 6:14).

Учини са својом одлуком најбоље

Колико добро ћеш поступати у сагласности са својом одлуком може да буде важније од саме одлуке. Било да остајеш где јеси или одлучиш да се селиш, главна ствар је да са својом одлуком учиниш оно најбоље.

Ако остајеш: Не критикуј оне који се селе. Њихова одлука је њихова лична одговорност (Римљанима 14:4; Галатима 6:4, 5). Научи да цениш лепоте и предности које су јединствене за твоју домовину. Развиј више љубави за људе и разумевања за њихове борбе и изазове.

Ако се селиш: Постави мудро своје приоритете док учиш нове обичаје и можда нови језик. Немој се упетљати у рад у касне сате само да би стекао материјалне ствари које ти никад раније нису требале. Иначе би убрзо могао да будеш презаузет за духовне ствари.

„Веома је важно у данашњем свету имати посао,“ признаје Шила. „Међутим, породица, пријатељи, и духовне ствари су важније. Кад све остало изневери, оне су оно што нас покреће.“ Библија нас мудро саветује да ’не употребљавамо овај свет [„у потпуности“, NW], јер пролази обличје овог света‘ (1. Коринћанима 7:31ДК). Они који стварно успевају задржавају своје бриге око посла и новца на правом месту — далеко иза потреба породице и духовних тежњи.

Пажљиво бирај нове пријатеље. Ерик каже: „Одржавај контакт с пријатељима који унапређују изграђујући начин живота.“

Памти своје стварне потребе

Ствари које су нам стварно потребне за срећу не мењају се. „Без обзира где живимо,“ примећује Шила, „Јеховини захтеви за нас остају исти.“ Који су то захтеви? Исус се сажето изразио: „Срећни су они који су свесни своје духовне потребе.“ ’Не узнемиравај се [„претерано“, NW]‘ да ли ћеш имати довољно хране или одеће. Дај превенствени приоритет ’краљевству Божјем и правди његовој, а оно ће ти се све додати‘ (Матеј 5:3, NW; 6:31, 33).

Живљење по овим начелима може ти помоћи да пронађеш бољи живот у било којој земљи.

[Слике на 18. страни]

Богате земље могу изгледати привлачније него што заиста јесу