Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кућа обожавања у пламену

Кућа обожавања у пламену

Кућа обожавања у пламену

НЕДЕЉНОГ поподнева, 4. октобра 1992, бануо је разјарен човек у малу Дворану Краљевства на другом спрату у Венџуу, Република Кореја, која је била напуњена с преко 90 обожавалаца. Викнуо је неколико пута: „Изведите ми жену!“ Кад га је чула, његова жена је брзо отишла кроз задњи излаз за случај опасности.

Човек је пролио канту бензина на тепих испред главног излаза. Затим је, упркос молбама присутних, запалио тепих. Бензин је дословно експлодирао, бацајући пламенове и црни дим ка плафону, према подијуму, а затим назад кроз целу дворану. За неколико секунди велики број публике био је у ватри. Пламенови и дим сукљали су из сваког прозора.

Многи су побегли кроз задњи излаз или кроз прозоре на уски симс. Одатле су се упутили на кров суседне зграде и затим доле на тло. Други су једноставно скочили с другог спрата. Након што је са̂м побегао, паликућа је презриво шутирао повређене који су скочили на тло.

Путујући надгледник, који је држао специјално јавно предавање, узвикнуо је „Брзо, спасавајте децу.“ Преживели сматрају да су он и његова жена могли побећи да нису покушали да помогну другима. Они су били између 15 преминулих; укупно 26 других било је повређено. Један други човек, који је касније умро у болници, ризиковао је свој живот помажући старијима да изађу.

Они који су умрли били су у предњем делу дворане. Путујући надгледник и његова жена били су савладани густим димом и угушили су се. Мртви су потицали из девет породица; троје су била деца од 3, 4, и 14 година. Скоро је чудо да није више њих убијено или повређено, с обзиром да су просторије биле препуне и да су пламенови одсекли пут за бекство кроз главни улаз.

Седам ватрогасних кола и 30 ватрогасаца брзо су стигли на место догађаја, али хитрина пламена већ је узела животе. Пламенови су угашени у року од једног сата. Међутим, због интензитета пожара, идентификација мртвих била је изузетно тешка, изискујући више од два сата.

Касније је полиција Венџуа ухапсила човека који је запалио ватру и оптужила га за убиство и подметање пожара. Док је држан у полицијском притвору, није успео у покушају самоубиства.

Издржала брутално поступање

Кад се жена паликуће заинтересовала за учења Библије, његов обичај је постао да јој прети. Половином септембра, око две недеље пре него што је путујући надгледник посетио скупштину Јеховиних сведока у Венџуу, паликућа је тукао своју жену док није пала у несвест. Затим, након што се освестила, он је просуо разређивач за лак на њу и запалио је. Али чим је ватра почела, он је дошао к себи и журно је угасио.

Те трагичне недеље, так човек је захтевао да његова жена не иде у Дворану Краљевства. Чак иако се разбеснео, она није дозволила да је заплаши. Осећала је да мора слушати Бога у овој ствари обожавања пре него било ког човека, укључујући и њеног мужа (Дела апостола 5:29; Јеврејима 10:24, 25). Тако је она присуствовала састанку.

Након спаљивања Дворане Краљевства, мужев адвокат је покушао присилити жену да потпише изјаву у којој изјављује да је њен муж био наведен да почини његово гнусно дело због тога што је она одбила да напусти фанатичну религију и због тога што је пропустила да му буде добра жена. Међутим, она ту изјаву није потписала. Она је одбила да компромитује истину указивањем да је страшна трагедија на било који начин настала услед њеног студирања Библије.

Викенд после трагедије, на конгресу Јеховиних сведока, жена је спровела своју одлуку да се крсти у знак њеног предања да служи Јехови Богу, Суверену свемира (Псалам 83:19 [83:18, ДК]).

Помоћ одсвуда

Чим је вест о трагедији стигла до канцеларије подружнице Јеховиних сведока у Ансону, неких 100 километара од Венџуа, послата је помоћ за повређене и њихове породице, као и за чланове породица преминулих. Није обезбеђен само новац већ су послате и хришћанске старешине из подружнице да утврде која би даљња помоћ могла да буде потребна.

Начињене су припреме да се скупштина пресели у другу Дворану Краљевства у Венџуу, а и друге припреме стављене су на располагање онима у потреби. Помоћ је ускоро пристизала од сухришћана из целе Републике Кореје. У ствари, многи људи су дошли из других градова и понудили помоћ кратко после несреће. Типичан је био поклон у вредности од 1 200 америчких долара једне скупштине од 75 сведока, а друга скупштина од 87 особа поклонила је у противвредности 2 200 америчких долара.

Хришћанске старешине у скупштини где се догодила трагедија учиниле су што су могле да помогну другима, али они су били међу онима који су претрпели највеће губитке. Два детета председавајућег надгледника била су међу мртвима, други хришћански старешина је изгубио сина, а лице једног другог старешине било је веома гадно опечено. Упркос томе шта су ови хришћани изгубили, они и скупштина у целини сачували су присебност и остали чврсти у вери.

Неколико дана после трагедије, представник канцеларије подружнице одржао је масовну сахрану. Присуствовали су многи Сведоци из целе земље, показујући тиме своју љубав и бригу за своје пријатеље. Изрази саучешћа чак су примљени од многих канцеларија подружница Јеховиних сведока у различитим деловима света.

Шеф обавештајног одељења локалног полицијског одсека присуствовао је сахрани и био је импресиониран понашањем Сведока. Приметио је како су били тихи и мирни и како су љубазно поступали с другима који су претрпели губитке у пожару. Директор Управе друштва и индустрије био је такође на сахрани. Касније, када му је речено за обзирне поклоне који су примљени из целе земље, рекао је да се без вере то не би могло учинити. И заменик градоначелника Венџуа показао је истински интерес. Рекао је да је лично импресиониран смиреношћу, узајамном љубављу, и организационом способношћу Сведока.

Ова трагедија једноставно је даљњи доказ да живимо ’у последњим данима с тешким временима‘ (2. Тимотеју 3:1). Треба очекивати да ће се такве ужасне ствари као ова догађати. Али Јеховини сведоци у Венџуу нису обесхрабрени. Они су одлучни да наставе своје обожавање јединог истинитог Бога, Јехове, и истрају у чињењу његове воље. — Известио дописник Пробудите се! из Републике Кореје.

[Слике на 26. страни]

Десно: Дворана Краљевства, и (испод) спаљени подијум где су многи умрли

Испод: Су, Санок, која је изгубила два детета у пожару, док је теши један други Сведок, и Шим, Хјо-шин, хришћански старешина коме су повређена два детета