Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мољац или лептир — како их разликовати?

Мољац или лептир — како их разликовати?

Мољац или лептир — како их разликовати?

МОЖЕТЕ ли их разликовати на први поглед? Можда распознајете лептира због његових љупких боја и његове наизглед бескрајне покретљивости — лепршајући с цвета на цвет, смештајући се ту за тренутак, машући горе доле својим крилима, бојажљиво се селећи затим на свој следећи извор хране. Какав испит стрпљења за било ког страсног фотографа! Друга карактеристична одлика је кончасти пипак који се завршава квржицом.

А шта је с мољцем? Па, не виђате много њих преко дана. Они су углавном ноћна створења. Њихове боје су обично тамније. Њихова тела су дебела, а пипци перасти, што им помаже да осете мирис женке чак и на великој удаљености. Овај овде приказан је мољац полифем, који се може наћи широм Сједињених Америчких Држава. Добио је име по грчком митолошком једнооком киклопу званом Полифем због великих тачака налик очима на његовим задњим крилима. Распон његових крила може бити било које величине од 9 до преко 15 центиметара, што је још увек мало у поређењу с неким мољцима.

Постоји више од 112 000 познатих врста лептира и мољаца, према Grzimek’s Animal Life Encyclopedia. Њихова крила су „покривена одозго и одоздо врло малим љуспицама... што стварају величанствене боје и шаре које често виђамо.“ Као што ће вам било који лепидоптеролог (онај који проучава лептире и мољце) рећи, они јесу фасцинантна створења. Њихове шаре, разноликост, и невероватна метаморфоза чини их вредним проучавања, не само у садашњем животу, већ и у вечном!

[Слике на 24. страни]

Мољац полифем фотографисан у Луверну, Алабама, САД, овде приказан у природној величини

Перасти пипак помаже мужјаку да одреди положај женке