Пређи на садржај

Пређи на садржај

Музеј холокауста и Јеховини сведоци

Музеј холокауста и Јеховини сведоци

Музеј холокауста и Јеховини сведоци

НАЦИСТИЧКА владавина страха спровела је гнусан покољ над милионима жртава, поготово над Јеврејима и Словенима. Међутим, једна религиозна група — Јеховини сведоци — уједињено су одбили да савију колена пред нацистичким режимом, не због расе или националности, већ због свог савесног придржавања библијских начела (Јован 17:14, 16).

Нацистичка држава је усредсредила интензивно прогањање на Јеховине сведоке — један јуриш ван свих размера у односу на њихов број. Зашто? Сведоци су, ради религиозних разлога, одбили чланство и службу у Немачком радном фронту и одбацили сваку заклетву Хитлеру као Фиреру. Нацисти су их услед тога забранили као организацију у априлу 1933. Оптужени и за цивилну и за религиозну непослушност, били су међу првим групама које је требало бацити у концентрационе логоре. „Коначно, нацисти су прогнали више од 30 000 Сведока,“ наводи музејски билтен.

Спомен музеј холокауста Сједињених Америчких Држава, смештен у Вашингтону, D.C., посвећен је презентирању прича свих група које су нацисти прогонили, укључујући и Јеховине сведоке. Један извор наводи да би музеј „требало да буде од посебног значаја за Американце и стране посетиоце јеврејске религије и религије Јеховиних сведока, које су биле циљеви геноцида Хитлеровог режима.“ Уз помоћ ручно израђених предмета, докумената, видеоснимака сведочанства очевидаца, историјских фотографија, и филмског приказа, у музејску изложбу, библиотеку, и архиве укључена су искуства ратног доба различитих угрожених група. Музеј поседује видеоснимке интервјуа̂ 74 Јеховина сведока који су били жртве нацистичке владавине. Музеј се отворио за јавност у априлу 1993.

[Извор слике на 31. страни]

Љубазношћу Спомен музеја холокауста Сједињених Америчких Држава