Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тамо где краве лете

Тамо где краве лете

Тамо где краве лете

ЖЕСТОКИ ветрови Шетлендских острва привукли су пажњу света 5. јануара 1993. Они су шчепали Брејра, 243 метра дугачког танкера за нафту од 45 000 тона, и треснули га о овај стеновити истурени положај северне Шкотске. За једну недељу ветар и таласи разбили су тај огромни брод на четири дела.

Урличуће олује нису ништа ново за Шетленђане. Та удаљена група од око 100 острва, од којих је мање од 20 настањено, стоје као први који ће сусрести ледене ветрине што неометано фијучу с друге стране мора у близини Исланда.

Не изненађује да су се становници навикли на необичне призоре. Један човек, кога је цитирао The Wall Street Journal, рекао је: „Можда би требало да у Шетленду постоје знакови: Пазите на летеће краве.“ Једном његовом познанику крава је била потпуно одувана с паше пре неколико година. Други становник, научник, известио је да је његова мачка љубимица „летела“ и до 5 метара ношена ветром — наравно, дочекујући се увек на своје ноге. Возачи обично оптерете своја возила с тешким материјалима, као што је угаљ, да би спречили да буду одувани с путева. Одувају се и људи с тла, неки чак погину. Један жестоки налет, који је убио једну жену, достигао је незваничну брзину од 323 километара на час — незваничну јер је званични анемометар био одуван у тој истој олуји!