Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Растући интерес за натприродно

Растућа опчињеност натприродним широм света јако је очигледна у Јужној Африци. Традиционални врачеви, каризматска религија, астрологија, и сатанизам рапидно добијају на популарности од средине 1980-их. Зашто? „У време невоље, људи се одвраћају од рационалног, према мистичном“, наводи јоханесбуршки The Weekly Mail. „На крају другог миленијума, постоји растући интерес за спиритистичке феномене.“ Антрополог Роберт Торнтон (Robert Thornton) објашњава то на овај начин: „Сматрам да ова веровања показују врсте страхова које људи имају. То је прибегавање ка спољашњим снагама људи који се осећају да не могу контролисати своје сопствене животе.“ Доцент метафизике Род Сускајнд (Rod Suskind) каже: „Један разлог за тај пораст јесте тај што будућност изгледа тако непредвидива, и људи гледају изнад уобичајених извора како би разумели шта се дешава.“ И према The Weekly Mailu, антрополог Исак Нихаус (Isak Niehaus) „товари све то на запажен неуспех прихваћене науке и религије да одговори на велика питања с којима се људи суочавају“.

Убиства новинара

Најмање 60 новинара убијено је 1992. док су извештавали о сукобима широм света. Овај извештај, који је објавила Међународна Федерација новинара у Бриселу, у Белгији, а садржавале су га новине Manchester Guardian Weekly, назвао је Турску и Босну најопаснијим местима. Каже се да је најмање десет новинара убијено у те две земље током прошле године. Новинари су такође угрожени док извештавају о племенском рату и глади у Сомалији. Ова федерација тражи од управа Уједињених нација и Европске заједнице да прогласе да је цензура „тешко повређивање људских права“.

И очеве треба кривити

Сада већ извесно време, будуће мајке се упозоравају да избегавају ствари које могу да проузрокују урођене мане, као што су алкохол и пушење, и да имају хранљиву исхрану. „Сада, онима који ће бити очеви препоручују се сличне мере предострожности“, каже U.S.News & World Report. „Ново испитивање указује да изложеност мушкарца хемикалијама утиче не само на способност да зачне дете већ такође и на будуће здравље његове деце.“ Доказ показује да људи „много више доприносе и спонтаним побачајима њихових жена и различитим деформацијама, раковима и застојима у развоју њихове деце, него што се раније разумело“. Сада изгледа да лекови и друге хемикалије (укључујући нуспродукте пушења цигарета), као и исхрана у којој нема довољно поврћа и воћа богатог витамином C, оштећује сперму. Токсикологисткиња Девра Ли Дејвис (Devra Lee Davis): „Предуго смо се усредсређивали само на мајке. Важност оца у стварању здравих беба била је потцењена.“

Нападнуто дрвеће

Испитивање дрвећа у 24 европске земље открива један проблем који се погоршава. The European извештава да је свако пето дрво претрпело неприродан губитак свог лишћа. Изван ЕЗ (Европске заједнице), већина оштећења јавља се у Бугарској, Републици Чешкој, Словачкој, и у Литванији. Унутар ЕЗ, Француска и Шпанија су локације с најздравијим шумама, док су оне најоштећеније лоциране у Британији. У 1988. четвртина дрвећа у тој земљи показала је знакове оштећења. До 1991. више од половине изгубило је 25 посто или више свог лишћа. Иако се киселе кише нашироко окривљују због тога, проблемима дрвећа у Британији доприносе узастопна сува лета.

Штетна забава

„Холивуд треба да се стиди због бескрајног тока филмова испуњених псовкама, голотињом, сексом, насиљем и убијањима.“ Ова изјава била је део једног огласа који су недавно објавиле новине USA Today преко целе стране. Према том огласу, једна главна ТВ мрежа одобрава програм који „пружа младим људима подршку да имитирају подругљиве примедбе о мастурбацији, о гробарима који практикују секс са мртвим људима“, и другим темама које су за осуду. Оглас је приметио да је гледањем ТВ програма „просечно дете од 16 година видело више од 200 000 чинова насиља и 33 000 убистава“.