Пређи на садржај

Пређи на садржај

Савршен морални водич

Савршен морални водич

Савршен морални водич

ЈЕДНОМ бродском навигатору потребне су поуздане мапе и инструменти да би скицирао исправан курс. Слично томе, људима је потребан поуздан водич да би доносили моралне одлуке с којима се свакодневно суочавају. Морални водич који је хировит или недоследан неће бити добар, а ни водич који је примењив само у одређеним културама или друштвима. Савршени морални водич мора да буде изнад расе и културе.

Иронично је да је Библија — та иста књига коју милиони одбацују, књига коју неки називају само дивном алегоријом, књига што је више подвргнута критици од било које друге књиге у историји — јесте тај савршени морални водич. Библија објављује да је она са̂ма Створитељев морални водич за човека, „жижак“ који нам може осветлити пут на „стазама праведним“ (Псалам 23:3Даничић-Караџић; 119:105).

Постоји ли икакав доказ који би подржао једну такву истакнуту тврдњу? Постоји ли доказ да је живљење по библијским мерилима супериорније од живљења по етикама које су створили људи?

Библија и полни морал

Осмотрите питање полног морала. Библија упућује на апстиненцију од сексуалних односа ван брака, говорећи: „Бежите од полног неморала“ (1. Коринћанима 6:18, New International Version; Ефесцима 5:5). Она саветује венчане парове: „Женидбу да држе сви у части, и брачна постеља да буде чиста, јер ће Бог судити блудницама и прељубочинцима“ (Јеврејима 13:4). Библија затим показује да онај ко не слуша ову заповест штети себи и повређује права другога (Пословице 6:28-35; 1. Солуњанима 4:3-6).

Харајући проблеми тинејџерске трудноће, претња сиде, херпеса, сифилиса, и других полно преносивих болести, и растућа стопа развода, све то је доказ да је овај савет још увек значајан за живот у 1990-тим. Особа која се држи библијског морала поштеђена је многих јада и боли. Што је још важније, она чува добру савест (1. Петрова 3:16). „Имам самопоштовање и задовољство чињења оног што је исправно пред Богом“, каже 24-годишњи Џонатан. Он је један од Јеховиних сведока. „Док многи млади умиру од сиде, остајање морално чистим може дословно да сачува мој живот“.

Богобојазни парови утврђују да је слеђење библијског морала имало повољан ефекат на њихов брак. Једна 23-годишња супруга каже: „Мој супруг и ја били смо невини кад смо се венчали. Осећам да смо имали нешто веома посебно да поделимо заједно, нешто што мало младих може да подели у овим данима са својим супружником. Знам да то учвршћује везу љубави између нас.“

Библија и пословање

Библија такође има свој сопствени кодекс о пословној етици. Иако признаје да може изгледати да непоштени људи просперирају, она нас још увек подстрекава да останемо поштени (Псалам 73:1-28). „Двојак потег [један тачан за куповину и други нетачан, непоштен за продају] и двојаке мере, обоје је [Јехови] мрско“ (Пословице 20:10). Зато Јеховини сведоци избегавају сумњиве пословне тактике.

Истина, радећи тако хришћанин може да се сусретне с неугодностима. Може да му буде тешко да конкурише мање обзирним пословним људима. Други могу његово поштење да сматрају чудним, чак глупавим, али он одржава добру савест — нешто што је вредније од новца. Он има душевни мир и може да ужива у добром ноћном сну. Њега не мучи изједајући страх да ће бити ухваћен и кажњен због непоштења. (Упореди Пословице 3:21-26.)

Осим тога, многи Сведоци су утврдили да човек може да практикује библијски морал и да финансијски добро пролази. Поштена особа често стиче поверење службеника, муштерија, добављача, и поверилаца. То може да послужи на његову корист. Један Јеховин сведок из западне Аустралије прича: „Моја супруга и ја поседовали смо једну кланицу и касапницу. Нисмо имали никаквих проблема у прибављању залиха стоке за клање. Људима је било задовољство да послују с нама, јер су знали да смо поштени у вагању њихове стоке. Чак и када су друге кланице имале потешкоће да купе стоку и кад су морали да транспортују животиње неких 480 километара, ми смо још увек могли да купујемо на локалном подручју.“

С друге стране, непоштење може да буде мач с две оштрице који се окреће на оног ко га држи на његову пропаст. Власник кланице који је горе цитиран касније је продао свој бизнис, али нови власници нису следили оно исто мерило о поштењу. Локални фармери су реаговали одбијањем да њима продају стоку. На крају су морали да затворе фирму.

Ко нађе, његово је?

Као што смо раније споменули, менталитет ’ко нађе, његово је‘ ствара лопове од потенцијално поштених људи. Библија је, међутим, наложила Божјем народу у старим временима: „Ако видиш вола или овцу брата свога да лута, нећеш се окренути на другу страну, него ћеш их одвести брату свому. Ако брат твој није близу или га ти не знаш, одвешћеш их својој кући да буду код тебе док их брат твој не потражи, и тада ћеш му их предати. Тако ћеш учинити и с магарцем његовим и с хаљинама његовим; тако ћеш учинити са сваком изгубљеном стварју брата свога, кад је он изгуби а ти је нађеш“ (Деутероном 22:1-3).

Јеховини сведоци настављају и данас да следе ово начело. Један Сведок је у Бруклину, у Њујорку нашао врећу са 25 000 долара како лежи на улици. За време мање незгоде, она је неопажено испала из једних блиндираних кола. Иако је новац био у ситним новчаницама — и стога без могућности да се испита његово порекло — он је тај новац предао полицији. Његови сарадници с посла критиковали су га због његове одлуке. Зачудо, полиција га је исмејавала ради његовог поштења. Али овај хришћанин објашњава: „Настојим да практикујем науке Библије у свом свакодневном животу.“ Библија у Јеврејима 13:18 каже: „Молите се за нас, јер се надамо да имамо добру савест, старајући се у свему да се добро владамо.“

Свеобухватни апел!

Библија такође пружа здраве смернице и у другим моралним питањима. Она охрабрује на љубазност, правичност, правду, истину, поштовање, пристојност, осећај одговорности, и хуману бригу за друге. Њен морални савет сажет је у Златном правилу: „Све што хоћете да чине вама људи, чините и ви њима“ (Матеј 7:12).

Доследно свом Извору, библијске моралне смернице делују у било којој земљи или култури. У књизи Christianity’s Contributions to Civilization, Чарлс Д. Елдриџ (Charles D. Eldridge) примећује: „Књиге написане у једној земљи ретко постају популарне у другим земљама; оне су као дрвеће које не може да поднесе искушење пресађивања... Али с Библијом није тако: она се пресађује на свако тло под сунцем без озбиљног губитка једрине и шарма.“

Једино, дакле, Библија има универзалну привлачност која превазилази језик, културу и расу. Један библијски писац рекао је то овако: ’Све Писмо је надахнуто од Бога и корисно је за поучавање вере и исправљање грешака, за поновно одређивање правца човековог живота и за његово обучавање у добром живљењу“ (2. Тимотеју 3:16, Phillips). Истина, понекад је Библију тешко разумети. У древна времена, један марљив читач Библије био је упитан да ли разуме оно што чита. Одговорио је: „Како бих то могао, ако ме ко не упути?“ (Дела апостола 8:29-35).

Тај човек је примио личну помоћ у разумевању Библије. Данас је таква лична помоћ доступна кроз библијско образовно дело Јеховиних сведока. Они су већ помогли милионима људи у преко 200 земаља да стекну спознање Божје Речи. И они вас позивају да исто тако постанете боље упознати с том Светом књигом кроз посећивање Дворане Краљевства у вашој близини.

Занимљиво је да се каже да етичко понашање „може да се научи кроз добар пример... или само ’бивајући уз‘ моралне људе“. То је још један снажан разлог да се постане добро упознат с онима који долазе у вашу локалну Дворану Краљевства. Не кажемо да су Јеховини сведоци суштински бољи од других људи, већ је њихов морални успех сведочанство о моћи Божје Речи (2. Коринћанима 4:7).

Морал света ће наставити да застрањује. Библија предсказује: „Зли људи и варалице... [ће] напредовати из зла у горе“ (2. Тимотеју 3:13Стварност). Ипак, ви не морате да будете однесени заједно с овим деструктивним таласом. Бог је пружио поуздан компас, један непогрешив водич. Хоћете ли га следити?

[Истакнути текст на 8. страни]

Библија објављује да је она са̂ма Створитељев морални водич за човека, „жижак“ који нам може осветлити пут

[Слика на 9. страни]

Богобојазни парови утврђују да слеђење библијског морала има повољан ефекат на њихов брак