Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Хајде да пошаљемо разгледницу“

„Хајде да пошаљемо разгледницу“

„Хајде да пошаљемо разгледницу“

„КАКО је пријатан био тај викенд!“ Враћајући се кући после посете с пријатељима, имате радосне успомене на то опуштајуће време. Како су гостољубиви били ваши домаћини! Да бисте изразили цењење за то, кажете својој породици: „Хајде да пошаљемо разгледницу.“

Одатле крећете до локалног киоска да купите неку разгледницу. Налазите огроман али збуњујући избор. ’Коју разгледницу да изаберем?‘ ’Која има баш праве речи?‘ Нимало лак избор! Зашто онда не бисте сами направили разгледницу?

Прављење сопствених разгледница

То је лакше него што у први мах можете да помислите. Све што вам треба је лист обичног папира или танак картон, алатка за писање, и наравно, порука. Уз дизајн по вашем избору, ви можете да додате ту личну ноту. Како? Ево два предлога.

(1) Изаберите слику која вам се свиђа. То може да буде слика из неког часописа коју можете изрезати и причврстити на вашу разгледницу. Једна жена изненадила је свог мужа једном необичном разгледницом за прославу њихове [25-годишњице брака. Она је изрезала две мале фотографије њеног мужа и ње и залепила их на обичну разгледницу да би пренела израз њене радости због њиховог заједничког живота.

(2) Користите цвеће. Оно је већ добро дизајнирано. Након што га пресујете и осушите, причврстите га на вашу разгледницу како бисте дометнули задовољству и укусу. (Видите оквир.)

Ма какву декорацију изабрали, порука је сигурно та која је највреднија. Прављење сопствених разгледница даје вам могућност да укомпонујете речи које истински изражавају ваша осећања.

Одговарајућа порука

Древни краљ Соломон ’се старао да нађе речи згодне, и оно што је написао, право је написао‘ (Проповедник 12:10 [12:12, Даничић-Караџић]). Такво изабирање речи учиниће за примаоца вашу писану поруку ’златним јабукама у сребрним судима‘ (Приче Соломунове 25:11ДК).

Изаберите речи које ће имати пријатан ефекат. С добрим разлогом можете убацити неке библијске надахнуте речи да би пренеле ваша искрена осећања. Биће најлепше примљене.

Начин како записујете те речи на разгледници исто тако преноси једну поруку. Ако су уредне и читке, то ће много рећи о вама, пошиљаоцу.

Прилике за слање разгледница

Венчања су срећни догађаји на које парови могу желети да позову своје пријатеље и родбину. Ако праве свадбу, они могу показати обзир према онима који долазе издалека тиме што ће у позивници укључити назнаку о времену када ће она започети и када завршити.

Рођење детета може да буде још једна прилика за слање разгледнице. То родитељима новопридошлице даје на знање да делите њихову радост.

Поред таквих прилика, колико је само пажљиво изразити захвалност за љубазности које су вам људи показали. Такође можете тешити болесне и оне који су у болници, уверавајући их у своју љубав и бригу. Ваши ведри поздрави и пријатна слика коју ваша разгледница доноси могу помоћи да се умири депресија и забринутост. Заиста, као што стара пословица каже, ’реч у [„право“, NW] време како је добра!‘ (Приче Соломунове 15:23 ДК).

Када сте далеко или чак кад сте близу, пренесите ваше саучешће онима којима је смрт однела вољену особу. Подсећање на дивну наду ускрсења коју Библија пружа може бити на месту.

Према томе, кад год се осећате покренутим да пренесете осећања другима, зашто не бисте послали разгледницу? Ово, наравно, не преузима место директног разговора с особом када је то могуће. Уместо тога, то је додатна могућност да се буде љубазан.

[Оквир на странама 28, 29]

Особита декорација

Декорисање с пресованим цвећем може побољшавати ваше разгледнице. То је једноставан, јефтин начин да се вашим разгледницама да̂ особит стил. Потребно вам је веома мало опреме.

Сакупљање цвећа

◻ Будите сигурни да имате дозволу да уберете цвеће које бисте желели.

◻ Избегавајте да га берете по киши.

◻ Немојте брати старо цвеће или лишће.

◻ Не расипајте цвеће.

Неко цвеће се не пресује добро уколико је меснато (звончићи, љиљани, орхидеје) или ако има незгодан облик (жути нарциси, јоргован, велике руже, чичци).

Пресовање цвећа

◻ Ставите цвеће између листова упијаћег папира стиснутог између две равне површине шперплоче. Додатак од неколико слојева новина помоћи ће да се апсорбује влага. Стежите споне свакодневно како се цвеће суши.

◻ Чекајте најмање једну недељу пре него што отворите пресу.

◻ Накратко проверите да видите да ли је цвеће правилно пресовано и, ако је потребно, преместите га на сув папир.

◻ Поново чврсто затворите пресу, и оставите је на топлом и сувом месту још за три или четири недеље пре него што извадите цвеће.

Постављање цвећа

◻ Употребите минимум лепка.

◻ Пажљиво рукујте с осушеним цвећем, користећи можда две пинцете.