Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ако је ваше дете злостављано

Ако је ваше дете злостављано

Ако је ваше дете злостављано

ДА БИСТЕ зауставили злостављање, кад га опазите морате га препознати. У бројним књигама о тој теми, стручњаци наводе десетине знакова што одају злостављање на које родитељи могу да пазе. Они укључују: жалбе на бол за време мокрења или дефекације, гениталне инфекције, огреботине или озледе у гениталном подручју, изненадан наступ мокрења у кревету, губитак апетита или други проблеми око једења, превремено сексуално понашање, изненадан страх од таквих места као што је школа или делови куће, периоди панике, екстреман страх од скидања одеће, страх од тога да буде само с неком познатом особом, и самоповређивање.

Међутим, пазите да закључке не доносите пребрзо. Већина ових симптома сама по себи не значи обавезно да је дете заиста сексуално злостављано. Сваки може наговештавати и неки други проблем. Али ако запазите узнемиравајуће симптоме, нежно начните ту тему, можда оваквом изјавом: „Ако би те неко икада пипао на начин који чини да се осећаш нелагодно, желим да знаш да ми увек можеш рећи, и ја ћу учинити све што могу да те заштитим. Да ли ти се икада тако нешто десило?“ (Пословице 20:5).

Уколико вам ваше дете открије сексуално злостављање, без сумње ћете се осећати потресено. Али запамтите: ваша реакција играће главну улогу у опоравку детета. Ваше дете носи један неподношљив терет и потребни сте му ви, са свом вашом снагом одрасле особе, да тај терет подигнете с њених или његових рамена. Хвалите дете што је било тако храбро да вам каже шта се догодило. Увек изнова уверавајте дете да ћете учинити све што је у вашој моћи да бисте осигурали заштиту; да је за злостављање крив злостављач, а не дете; да дете није „неваљало“; да ви волите то дете.

Неки законски стручњаци саветују да се злостављање пријави властима што је пре могуће. У неким земљама законски систем то може захтевати. Али на другим местима законски систем може пружити мало наде за успешно гоњење.

Ипак, шта кад је злостављач нечији сопствени вољени супруг. Жалосно је рећи да многе жене пропуштају да предузму одлучну акцију. Сигурно, никада није лако суочити се са ружном стварношћу супруга који је злостављач деце. Емоционалне везе, и чак финансијска зависност, могу бити поразно јаке. Жена којој је учињена неправда такође може схватити да би предузимање акције могло њеног мужа коштати његове породице, његовог посла, његове репутације. a Ипак, горка истина може бити само да он жање оно што је сејао (Галатима 6:7). С друге стране, недужна деца су у положају да изгубе много више ако им се не верује и не пружи заштита. На коцки је читава њихова будућност. Они немају уточишта̂ која одрасли имају. Траума може оставити ожиљак и штетно их обликовати за цео живот. Они су ти којима је потребно нежно опхођење и који га заслужују. (Упоредите Постање 33:13, 14.)

Зато родитељи морају да учине сваки разуман напор да заштите своју децу! Многи одговорни родитељи изабирају да потраже професионалну помоћ за злостављано дете. Као што бисте урадили и у вези с доктором медицине, уверите се да ће било који такав професионалац поштовати ваша религиозна гледишта. b Помозите вашем детету да поново изгради његово или њено пољуљано самопоштовање кроз непрестано изливање родитељске љубави.

[Фусноте]

a У ствари, сексуални злостављач је већ у невољи и преко му је потребна помоћ. Чак и ако починитељ тврди да му је жао, супружник коме је учињена неправда може размислити: зашто није признао пре него што га је жртва проказала?

b На пример, кад се Јеховини сведоци сусрећу с питањима која укључују трансфузије крви, они воде рачуна о томе да доктор поштује њихова религиозна уверења.