Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када ће доћи нови свет

Када ће доћи нови свет

Када ће доћи нови свет

БОЖЈИ нови свет ће доћи кад овај садашњи нестане. Али можете се питати, ’Можемо ли стварно веровати да ће овом свету доћи крај?‘ Па, размислите, да ли је икада неком свету већ дошао?

Да, према коначним доказима, једном се један свет завршио. „Тадашњи свет [свет Нојевих дана] би водом потопљен и погибе“, каже Библија. Бог „не поштеде (ни) старога света, него, кад наведе потоп на свет безбожнички, сачува (само), с још седморо њих, Ноја, проповедника праведности“, Димитрије Стефановић (2. Петрова 2:5; 3:6).

Запазите да је био уништен „свет безбожнички“, или зао систем ствари. Крај није дошао планети Земљи, звезданом небу или људском роду. Како су они који су преживели потоп бројчано расли, настао је други (наш садашњи) свет. Шта ће се с њим десити?

Након што каже да је свет Нојевих дана доживео уништење, Библија наставља: „А садашње небо и земља задржани су том истом речју за огањ“ (2. Петрова 3:7ДС). Огањ представља уништење света. Заиста, ’свет [овај који данас постоји] пролази‘ (1. Јованова 2:17). Али када?

Исусови апостоли су то желели знати, па су питали: „Кажи нам кад ће то бити, и какав ће бити знак твога доласка и свршетка света?“ (Матеј 24:3). У одговору Исус је дао један знак који би људима који буду живели у времену његовог испуњења омогућио да знају да ће се један свет ускоро завршити; на његово место доћи ће нови свет. Који је то знак био?

Знак

Знак је обухватао много делова, да, проречени су многи догађаји. Да би се тај знак испунио, требало је да се сви они десе на упадљив начин углавном у исто време, у оквиру једне генерације (Матеј 24:34). Који су то догађаји?

Неки које је набројао Исус били су: „Устаће народ на народ и краљевство на краљевство, и биће јаких земљотреса и по многим местима биће куге и глади.“ „Тада ће вас предати на муке, и побиће вас, и сви ће народи омрзнути на вас због имена мога... И како ће недушевност порасти, охладнеће самилост код већине“ (Лука 21:10, 11; Матеј 24:7-9, 12).

Апостол Павле је описао друге услове који ће означити „последње дане“ овог света. Он је записао: „Знај да ће у последње дане настати тешка времена, јер ће људи постати себични, лакоми... непокорни родитељима, неблагодарни, недушевни, неосетљиви... нагли, надувени, и који ће више марити за сласти него за Бога; који ће имати изглед побожности, али одбацивши оно што чини силу њезину“ (2. Тимотеју 3:1-5).

Наравно, ви сте видели све ове ствари или чули о њима — о међународним сукобима који надмашују претходне ратове, о великим земљотресима, широко распрострањеним болестима и гладима, о омражености и прогањању Христових следбеника, о порасту безакоња и о непревазиђено критичним временима. Осим ових ствари, Библија прориче да ће Бог ’уништити оне који земљу уништавају‘ (Откривење 11:18). А људи управо сада уништавају земљу!

Прошлог новембра, новине су носиле наслове као што је овај: „Водећи научници упозоравају на уништење земље.“ Др Хенри Кендал (Henry Kendall), нобеловац и председник Уније забринутих научника, рекао је: „Ово упозорење није никакво претеривање, и није паничарско.“ Један новински чланак је известио: „1 575 научника са списка, који су то упозорење саставили, добро су познати у међународном научном друштву.“ Њихово упозорење о потпуној пропасти наше земље не треба игнорисати!

Ту не постоје никакве сумње. Знак се у свим својим деловима испуњава, укључујући и Исусово кључно предвиђање: „Ово еванђеље о краљевству проповедаће се по свему свету за сведочанство свима народима. И онда ће доћи крај“, да, крај овог света (Матеј 24:14). Он ће доћи, рекао је Исус, кад се добра вест о Божјем Краљевству буде проповедала широм света. А то проповедање у прореченој размери данас извршавају Јеховини сведоци!

Шта је потребно да учините

Према томе, сви докази указују на чињеницу да је Божји нови свет веома близу. Ипак, да бисте преживели крај овог света и радовали се животу у новом свету, ви треба нешто да учините. Након што каже да „свет пролази“, Библија показује шта се од вас захтева, објашњавајући: ’Онај који вољу Божју чини остаје до века‘ (1. Јованова 2:17).

Дакле треба да упознате Божју вољу и чините је. Јеховини сведоци ће се радовати да вам у томе помогну. Дакле можете преживети крај овог света и вечно уживати благослове Божјег новог света.

[Извор слике на 10. страни]

NASA фото

[Слика на 10. страни]

Време велике невоље непосредно претходи новом свету