Пређи на садржај

Пређи на садржај

Какав свет желите?

Какав свет желите?

Какав свет желите?

КАД бисте имали моћ, да ли бисте створили нови свет, свет који би био ослобођен свих проблема што данас погађају људе? Ако бисте ви то учинили, зар није логично очекивати да ће наш Створитељ пун љубави, Јехова Бог, који поседује ту моћ, створити нови свет праведности?

Библија каже: ’Добар је [Јехова] свима и жалостив на сва дела своја. Отвараш руку своју, и обилно ситиш све што живот има‘ [„задовољаваш жељу сваког живог бића“, New World Translation] (Псалам 145:9, 16). Које су неке од ваших жеља? За каквим светом ви чезнете?

У својој књизи A Sane and Happy Life: A Family Guide, Абрахам и Роз Францблау (Abraham и Rose Franzblau) написали су: „Ако би требало да анкетирамо светску популацију и ако бисмо се посаветовали с човечанством о свету у којем бисмо сви волели да живимо, врло је вероватно да бисмо се сви могли сложити у одређеном минимуму услова.“

Хајде да испитамо услове које су ови доктори навели и утврдимо да нису то оне исте ствари које и ви желите. Док то радимо, утврдићемо такође да ли је наш Створитељ пун љубави обећао да ће обезбедити те исте ствари.

Први услов

Доктори су као прво навели „свет без рата“. Након што претрпе неколико ужасних ратова, многи чезну за светом у ком се људи више никад неће међусобно борити и убијати. Њихова нада изражена је на једном натпису на зиду Трга Уједињених нација у Њујорку, који гласи: ОНИ ЋЕ ПРЕКОВАТИ СВОЈЕ МАЧЕВЕ У РАОНИКЕ. А СВОЈА КОПЉА У СРПОВЕ: НАЦИЈА ВИШЕ НЕЋЕ ДИЗАТИ МАЧ ПРОТИВ НАЦИЈЕ. НИТИ ЋЕ СЕ ВИШЕ УЧИТИ РАТУ.

Јесте ли знали да су ове речи део обећања које је дао Јехова Бог? Те речи су записане у Библији у Исаији, 2. поглављу, 4. стиху према преводу краља Џејмса. Читајући такође и Псалам 46:8, 9, увидећете како је Божја намера да уништи све оружје и да ’до накрај земље... ратове прекине‘, Дуда-Фућак. У мирољубивом свету без рата који ће Бог створити, биће испуњено ово одушевљавајуће библијско пророчанство: ’Сваки [ће седети] под својом виновом лозом и под смоквом, и неће бити никога да их плаши‘ (Михеј 4:4Даничић-Караџић).

Зар ви не бисте „свет без рата“ навели као основни услов за свет какав желите? А помислите само, наш Величанствени Створитељ је то обећао!

Свет обиља

Који би био ваш други услов? Да ли би био исти као следећи који је дат, „свет без глади, из ког би глад и оскудица заувек биле прогнане“? Зар не би било дивно кад више никад не би постојало дете које умире од глади? Сигурно бисте волели да живите у свету обиља. Али ко то може гарантовати?

Осмотрите шта Бог обећава: „Са̂ма земља сигурно ће дати свој род“. „Биће пшенице у земљи изобиља“ (Псалам 67:6, NW; 72:16). Да, у Божјем новом свету, добре хране биће у изобиљу. Библија нас уверава да Јехова „гозбу спрема свима народима земље... гозбу од сочних јела, гозбу од старих вина, од сочних јела и сржи“ (Исаија 25:6).

Док је изнад способности људи да обезбеде свет без глади, није и изнад Божје моћи да то постигне. Његов Син, Исус Христ, показао је да обезбеђивање хране за све неће бити никакав проблем под Божјим Краљевством. Кад је био на земљи, Исус је нахранио хиљаде тиме што је чудом умножио неколико векни хлеба и неколико риба (Матеј 14:14-21; 15:32-38).

Свет без болести

Не бисте могли да пронађете ниједну болесну особу било где у таквом свету какав сви ми прижељкујемо. Дакле, трећи услов не изненађује. „То би био свет без обољења“, написали су доктори, „свет у којем би сви имали шансу да у здрављу одрасту и проживе своје дане ослобођени од спречивих и излечивих бољки.“

Помисли на олакшање кад се нико не би никада прехладио нити добио било коју другу болест! Људи не могу искоренити болест, али Јехова Бог може. И он обећава да у његовом новом свету „нико од становника неће рећи: болестан сам“. Уместо тога, „тада ће се слепима очи отворити, уши ће се глухима отворити; тада ће и хромац као јелен скакати, и језик немога радосно клицати“ (Исаија 33:24, ДК; 35:5, 6). Да, Бог ће „отрти сваку сузу од очију њихових и смрти неће више бити, ни жалости ни вике, ни болести неће више бити“ (Откривење 21:4).

Кад је Исус Христ био на земљи, он је показао шта можемо у великој мери очекивати у Божјем новом свету. Он је слепима враћао вид, отварао уши глувих, ослобађао језике немих, оспособљавао хроме да ходају и чак мртве враћао у живот (Матеј 15:30, 31; Лука 7:21, 22).

Задовољавајући посао и правда за све

Без сумње, задовољавајући посао и правда за све постојали би у свету који бисте ви и скоро свако други желели. Зато су доктори написали: „Четврто, то би био свет с послом за оне који желе да зараде за живот како би обезбедили себе и своје породице.“ И додали: „Пето, то би био свет у ком би се сваки човек радовао слободи под законом, уз правду за све.“

Људска владавина никад није била нити јесте у стању да ове услове за срећан живот задовољи. Али Божји нови свет хоће. Библија у вези с корисним послом који ће људи у то време радити обећава: „Они ће куће градити и у њима седети, и садити винограде и род њихов јести... избраници моји уживаће дело руку својих. Неће они узалудно радити“ (Исаија 65:21-23).

А шта је са слободом и правдом за све? Без обзира колико горљиво људски владари покушавају, они не успевају да их осигурају за свакога. Неправда и угњетавање настављају да владају широм света. Дакле људи никад не могу задовољити ову потребу. Али Свемоћни Бог може. Његов именовани Владар јесте васкрснули Исус Христ, а за њега је Јехова рекао: ’Избраник мој, мио души мојој... он ће јављати народима правду‘ (Исаија 42:1; Матеј 12:18).

Да, Библија обећава да ће се под Божјим Краљевством „[створења] опростити ропства распадања да би суделовала у слободи славе деце Божје“ (Римљанима 8:21). Како ће срећан тај нови свет бити кад буде постојала слобода и правда за све!

Могућности и слободно време

Свакако у свету какав желите, сви би грађани имали једнаке могућности без обзира на расу или националност. Зато не изненађује што је шести минимални услов који су доктори навели: „То би био свет у ком би свако људско биће имало могућност да у потпуности развије своје способности и таленте, и буде награђено за своја настојања, без предрасуда.“

Људи никад нису били у стању да успоставе свет у ком би се са свим људима исправно поступало. Предрасуде и чак прогањања непопуларних мањина непопустљиво се настављају. Међутим, Краљ Божјег новог света, Исус Христ, опонашаће пример Јехове, његовог Оца, који „нема личних обзира, нити прима поклона“ (Деутероном 10:17; Римљанима 2:11). Оно што ће долазећи нови свет учинити тако чудесним јесте то да не само што ће људи бити поучени да опонашају непристрастност Јехове Бога већ ће је и практиковати (Исаија 54:13).

Често су животи људи посвећени мукотрпном раду уз мало или нимало одмора. Зато ћете се сигурно сложити са следећим минималним условом, наиме: „Седмо, то би био свет у којем би сви људи имали довољно слободног времена да би уживали у оним стварима које у животу сматрају добрим.“

Познајући човекову потребу за периодима одмора и релаксације, Јехова Бог се у свом древном Закону побринуо за један дан одмора у недељи (Излазак 20:8-11). Према томе, можемо бити сигурни да ће се у његовом новом свету Бог постарати да се задовољи наша потреба за релаксацијом и здравим облицима рекреације.

Врста становника

Последња ѐсенцијална ствар коју су доктори пружили описује особине које поседују они који би настањивали „такав свет у којем бисмо сви волели да живимо“. Утврдите да ли и ви исто сматрате битним особине које они наводе. „Осмо, то би био свет у коме би се највећа вредност приписивала оним особинама које човека разликују од нижих облика живота, као што су интелигенција и креативност, поштење и честитост, љубав и лојалност, самопоштовање и несебичност, и брига за своје ближње.“

Зар се не бисте радовали живљењу у свету у ком би свако показивао моралне особине честитости, љубави, лојалности, несебичности и бриге за ближње? Свакако то је тај свет који желите! Никакви људски владари не би никада могли да се постарају за ово. То може само Јехова Бог. И он то хоће јер његов нови свет није неки нереалан, машталачки сан (Псалам 85:11, 12 [85:10, 11, ДК]).

Када ће доћи?

Као што је у претходном чланку примећено, један блиски пријатељ Исуса Христа је написао: „Очекујемо по обећању његову [Божјему] ново небо и нову земљу у којој ће правда наставати“ (2. Петрова 3:13). Време испуњења овог пророчанства биће, као што је Исус приметио, „кад буде Син човечји у обновљењу свих ствари седео на престолу славе своје“ (Матеј 19:28).

Бог је првобитно упутио Адама и Еву, први људски пар, да прошире рајски врт у који их је Он сместио. Желео је да рађају децу и да уз њих читаву земљу претворе у прекрасан Еденски врт (Постање 1:26-28; 2:7-9, 15). Иако су Адам и Ева пропустили да спроведу ову намеру, ипак ће бити обнове земаљског раја у поновном стварању, с Христом који ће владати у Краљевству. Коначно, еденски услови биће распрострањени широм земље. Тако ће наш Створитељ пун љубави испунити своју првобитну намеру да има један мирољубив, праведан свет. Али када ће он доћи?

Да ли и ви мислите као и многи други који кажу, ’О, он ће једном доћи али не док смо ми живи‘. Ипак, како то знате? Да ли би наше време беспримерне светске тескобе могло бити знак да је Божји нови свет надомак руке? Како то можемо знати?

[Слика на 7. страни]

У новом свету, постојаће мир, савршено здравље и просперитет

[Извор]

Младунчад: Љубазношћу Hartebeespoortdam Snake and Animal Park

[Слика на 8. страни]

У новом свету, људи ће се радовати продуктивном послу

[Слика на 9. страни]

У новом свету, биће времена за слободне активности