Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Туберкулоза је будна

Светска здравствена организација (СЗО) проглашава туберкулозу глобалном опасношћу, упозоравајући да ће преко 30 милиона људи умрети од овог обољења у следећих 10 година уколико се не учини нешто да се обузда њено ширење. Иако се TBC може спречити и лечити, у скорашњим годинама број случајева оболевања је оштро порастао. Сада, сваке године 8 милиона људи добије ту болест. Према СЗО, за поновно оживљавање ове болести делимично су заслужне државне политике занемаривања и слабог руковођења програмима за контролу. Још један чинилац у том порасту јесте јака веза између TBC и инфекције ХИВ-ом (вирусом који доводи до сиде). Ризик да ће особа која је заражена ХИВ-ом добити потенцијално фатални облик TBC јесте 25-струко повећан. Више од 95 посто смрти од TBC догађају се у свету у развоју.

Делови Библије на преко 2 000 језика

Уједињена библијска друштва (УБД) (The United Bible Societies /UBS/) објавила су да су током 1992, делови Библије преведени на још 31 језик; па је укупан број језика на коме је доступна најмање једна књига Библије достигао 2 009. Ускоро, овај број ће се и надаље повећавати јер УБД преводе делове Библије на додатних 419 језика. Комплетне Библије су сада доступне на 329 језика а „Нови завет“ на 770 других. „Процене о укупном броју језика на свету“, пише Ecumenical Press Service, „крећу се од 5 000 до 6 500.“ Интересантно је да је укупан број Библија које је од 1993. произвео Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc., у целости или делимично, износио преко 83 милиона.

Може ли Земља бити спасена?

Ништа мање од драстичних промена у владиним политикама и у ставовима људи неће спасти земљине екосистеме од пропасти, према једном извештају Worldwatch Institute (Института за посматрање света). Овај извештај упозорава да уколико такви проблеми као што су раст популације, растућа испуштања угљеника, исцрпљивање озонског омотача, шуме које нестају и ерозија површинског слоја тла и даље потрају, на овој планети ће постојати превише људи и недовољно средстава да их одрже. Он такође тврди да програми прераде отпадака и заштите ублажују проблем али да су такве мере недовољне. За решење које има неко значење, потребне су корените промене у управи, индустрији и јавности.

Шта вас чини срећним?

Очито, поседовање више новца не чини људе срећнијима. Часопис Psychology Today каже: „Кад је нечији доходак изнад границе сиромаштва, повишице у дохотку имају изненађујуће мало везе с личном срећом.“ За факторе који следе каже се да су важни за срећу: оптимистичко, мада реалистичко, гледиште; бити друштвен и склапати пријатељства; осећај у контролисању свог живота, што укључује „делотворно располагање својим временом“; и поседовање „активне религиозне вере“.

Никад прекасно да се прекине

Што пре прекинете с пушењем, то је мање вероватно да ћете умрети од рака плућа. Недавно истраживање 900 000 Американаца, извештава The Lancet, открило је следеће. Међу непушачима број особа које су умрле од рака плућа пре својих 75 година био је мањи од 50 на 100 000. За мушкарце који су с пушењем престали у својим 30-им, смртна стопа је порасла на око 100 особа од 100 000. За оне који су прекинули у својим 60-им, број смртних случајева се повећао на 550 од 100 000. Међу пушачима који уопште нису прекинули, број смртних случајева од рака плућа био је 1 250 на 100 000. Стопе смртности од рака плућа за жене јесу ниже али показују сличан образац.

Омашке у лабораторији

Стотине хиљада људи сваке године умиру или постају озбиљно болесни због грешака у медицинским лабораторијама, тврди Светска здравствена организација. Лабораторије играју важну улогу у тестирању крви и људског ткива како би се открило и потврдило обољење. Погрешни резултати тестова могу довести до погрешне дијагнозе и погрешног третмана. У априлу се више од 90 стручњака из целог света срело у Женеви, у Швајцарској, да би размотрили тај проблем.