Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци и медицинска служба сарађују

Јеховини сведоци и медицинска служба сарађују

Јеховини сведоци и медицинска служба сарађују

ГОДИНЕ 1945, Јеховини сведоци су разумели да трансфузија крви представља небиблијску употребу крви. Уткано у мојсијевски закон, ово ограничење је пренесено у хришћанске грчке списе. Дела апостола 15:28, 29 наводе: „Јер изгледа добро Светоме Духу и нама, да никаквих тегоба не мећемо на вас осим ових потребних: да се чувате меса жртвованог идолима, крви, удављених животиња и блуда —, од чега ћете добро чинити да се чувате. Будите здрави!“ (Видите Левитик 17:10-12.) Одбијање Сведока да приме трансфузију крви водило је до многих конфронтација с некима из медицинске професије.

Одбори за контактирање с болницама

Да би се подупрли Сведоци у њиховом одбијању да приме крв, да би се уклонило неразумевање од стране доктора и болница и да би се створио већи дух сарадње између медицинских институција и пацијената Сведока, Водеће тело Јеховиних сведока је основало Одборе за контактирање с болницама. Састављени од зрелих Сведока оспособљених да се с докторима и болницама опходе на разуман начин, ови одбори су конфронтације учинили безопаснима и изградили већи дух сарадње. Од неколицине таквих одбора 1979. године, њихов број је сада порастао на 850 у 65 земаља. То значи да су сада њихове корисне услуге доступне броју од око 3.5 милиона Јеховиних сведока.

Више од 4 500 старешина у скупштинама Јеховиних сведока оспособљени су да разговарају с докторима како би им помогли да из саме медицинске литературе увиде које се све ствари могу учинити без прибегавања трансфузијама крви. У случајевима кад постоји посебна потреба, одговарајући чланци се факсирају директно у болницу како би се лекарима помогло да Сведоке лече без коришћења крви. Или, одбори врше припреме за консултовање с другим докторима спремним на сарадњу како би се развиле стратегије бескрвног лечења или хирургије.

На пример, чланови Одбора за контактирање с болницама били су у могућности да у огромном броју случајева губитка крви, чија је последица била озбиљна анемија, и за које су доктори рекли да постоји потреба за трансфузијом како би се број црвених крвних зрнаца повећао, заједнички осмотре чланке из медицинске литературе која показује ефикасност рекомбинованог еритропоетина (ЕПО) да уради ту исту ствар. Овај синтетички хормон делује као природан еритропоетин који се налази у нашим бубрезима и стимулише коштану срж да шаље нова, свежа црвена крвна зрнца у крвоток.

Неки доктори су сматрали да ЕПО не би довољно брзо деловао да удовољи потреби, али бројни случајеви који укључују Јеховине сведоке илуструју колико он брзо доноси резултате. У једном примеру, оног истог дана кад је примењен ЕПО, број младих црвених крвних зрнаца био је већ четири пута већи од нормалног! Идућег дана пацијент се стабилизовао и до четвртог дана, број зрелих црвених крвних зрнаца почињао је да расте. Растао је брзо још неколико дана. Пацијент је преживео. На овај начин, од активности ових Одбора за контактирање с болницама корист су имали како доктори тако и пацијенти.

Кад су доктори у Аустралији рекли како нису у могућности да спасу живот једног пацијента Сведока без коришћења крви у лечењу једне ретке тропске болести, они су се обратили локалном Одбору за контактирање с болницама за било какву помоћ коју би им тај одбор могао пружити у вези с проналажењем информација о бескрвним медицинским поступцима. Канцеларија аустралијске подружнице Јеховиних сведока била је обавештена о тој потреби. Ступили су у везу са Службом за болничке информације при канцеларијама међународне централе Јеховиних сведока у Бруклину, Њујорк. Она је истражила медицинску базу података. Корисни чланци факсирани су у Аустралију. Само 11 сати након што је напустио докторову канцеларију, члан аустралијског Одбора за контактирање с болницама вратио се с потребним чланцима. Показали су се ефикаснима, и пацијент се опоравио. Факсирани медицински материјал из Њујорка се слао чак до Непала.

Квалитетно истраживање и помоћ

Квалитет истраживања по медицинској литератури које спроводе Јеховини сведоци јесте висок и на нивоу данашњице. Медицинска сестра која је кодиректор хирушких служби у једној болници у Орегону, САД, рекла је у чланку једне медицинске публикације за шефове операционих сала: „Јеховини сведоци... [су] корак испред нас. Они су најупућенији у вези с алтернативама за крв и крвне продукте и често нас снабдевају с литературом пре него што ми уопште и чујемо за њу“ (Шеф операционе сале, од јануара 1993, страна 12).

Неки врло проминентни доктори и медицински центри који могу лечити без употребе хомологне крви ставили су се на располагање за консултације у вези с њиховим приступима и процедурама. Њихов великодушан одзив на ову потребу помогао је у спасавању живота, као што се види из случајева успешног лечења леукемије и различитих врста хирургије. Ове медицинске консултације често су обављане преко међународних телефонских позива.

Такође, припреме за пребацивање пацијента из једне болнице у другу, из једног дела земље у други и чак из једне земље у другу, показују степен докле су Јеховини сведоци отишли у помагању онима у потреби кад се суоче с медицинском ситуацијом која испитује веру. Неки примери: Једна одрасла пацијенткиња пребачена је авионом из Суринама за Пуерто Рико; други је из Самое одлетео на Хаваје; једно одојче, из Аустрије за Флориду, САД.

Више доктора сарађује

Побољшање у околностима за Јеховине сведоке исто се тако може приметити у растућем броју лекара вољних за сарадњу с њима у овој ствари, од отприлике 5 000 пре пет година на више од 30 000 сада у 65 земаља. Тај број способних доктора омогућио је један други користан раст — формирање више од 30 бескрвних медицинских и хируршких центара у различитим земљама.

Тако, данас, барем у Северној Америци, човек ретко може чути о напорима да се нека одрасла особа присили на трансфузију крви, а многе друге земље напредују ка тој истој тачки. Већина проблема сада су с новорођеним бебама а нарочито с превременим рођењима. Ова недоношчад крећу с многим проблемима повезаним с недовољно развијеним органима који не функционишу нормално, као што су плућа и бубрези. Али доктори налазе начине да лече оваква стања без трансфузија крви. На пример, један синтетички сурфактант, доступан је да олакша отежано дисање. Употреба ЕПО-а постаје широко прихваћена за излажење на крај с анемијом прераног рођења.

Помоћ за медицинско особље и службенике

Да би се педијатрима и неонатолозима помогло да лече децу Јеховиних сведока без трансфузија крви, Служба за болничке информације је произвела троструко индексирани увез с 55 чланака из медицинске литературе који приказују шта се без крви може учинити у вези с мноштвом проблема новорођенчади.

Да би се судије, социјални радници, дечје болнице, неонатолози и педијатри достигли с информацијама о расположивим бескрвним медицинским алтернативама, Јеховини сведоци су произвели нарочито за ово медицинско особље и службенике један увез с 260 страна назван Породична брига и медицинска нега за Јеховине сведоке. a То је приручник са слободним листовима тако да се може осавремењивати. Пошто постоје нека неразумевања у вези с породичним животом Јеховиних сведока, он такође ученим људима разјашњава љубав коју родитељи имају према својој деци у несумњиво корисној, брижној атмосфери коју ствара начин живота креиран библијским учењем.

Како се прихвата та публикација? Након испитивања њеног садржаја, потпредседник једне дечје болнице у Пенсилванији, САД, рекао је како би од његовог особља очекивао да је асимилирају и употребљавају. Додао је: „Уколико ми се не врати с ушима и похабана, желећу да чујем разлог!“ Неке судије су већ исправиле своје судске налоге захтевајући да лекари исцрпу све бескрвне алтернативе пре него што употребе крв. Деца се лече без крви и кући одлазе здрава.

Типична је била реакција судије за малолетничке послове из Охаја, САД. Он је био тако импресиониран увезом Породична брига да је за своје колеге наручио седам додатних примерака. Сада, он модификује своје судске налоге како би лекарску бригу уравнотежио с родитељским правима, постижући то на два начина. Он у свом налогу назначује (1) да доктори најпре морају исцрпсти све алтернативне третмане пре коришћења крви; и (2) да га лекари морају уверити да је крв коју ће користити тестирана и да нема ни сиде нити хепатитиса. У три налога која је издао откад је почео да их модификује, све троје деце било је успешно лечено без трансфузија крви.

Др Чарлс Х. Барон, (Charles H. Baron), професор права на Бостонској колешкој правној школи одржао је прошле године реферат на једном састанку академика на Паришком универзитету. Његова тема била је „Крв, грех и смрт: Јеховини сведоци и Амерички покрет за права пацијената“. У самом реферату, стајао је следећи пасус у вези с радом Одбора̂ за контактирање с болницама Сведока:

„Они чак успевају да покрену америчку медицину да поново осмотри нека од својих убеђења у светлу даљњих доказа. У том процесу, сви у америчком друштву имају користи. Данас је мање вероватно да ће се, не само Јеховиним сведоцима, већ уопште пацијентима, дати непотребне трансфузије крви захваљујући раду Одбора̂ за контактирање с болницама Сведока. Пацијенти уопште имају већу аутономију над читавом скалом одлука о здравственој бризи захваљујући раду који су Сведоци као део свеукупног покрета за права пацијента урадили. И идеали слободе уопште а нарочито религиозне слободе унапређени су преданим отпором Сведока на напоре да се присиле да предузму акцију недоследну њиховим религиозним уверењима.“

Цела ова активност Одбора за контактирање с болницама можда директно није проповедање добре вести о Божјем Краљевству, али она сигурно јесте одговор на директан изазов стављен пред наше обожавање у ономе што је Водеће тело из првог века назвало једном од ’потребних ствари‘ за нашу свету службу (Дела апостола 15:28, 29). Међутим, интересантно је да наше смеоно а ипак достојанствено сезање за комуникацијом отвара пут за неке медицинске стручњаке да се одазову на поруку Краљевства. Неколико чланова Одбора̂ за контактирање с болницама почело је библијске студије с докторима које су сретали током рада одбора, и недавно су се крстила два од тих доктора.

Тако уз помоћ припреме Одбора̂ за контактирање с болницама, Јеховиним сведоцима се помаже да буду послушни Јеховином савршеном закону у вези са уздржавањем од крви, не компромитујући своју беспрекорност а још увек примајући потребну медицинску негу (Псалам 19:8 [19:7, ДК]). Постоји заиста непрекидан добар успех у премошћавању јаза који је некад постојао. Сада су доктори и болнице боље информисани о томе како могу пружити доступну бескрвну медицинску негу. За пацијенте, рођаке, религиозне пријатеље и болничко особље, то доводи до онога што сви желе — здравог опоравка пацијента (Приложено од стране Службе за болничке информације у светској централи Watch Tower Society).

[Фуснота]

a Само на енглеском језику.

[Слика на 15. страни]

Одбор за контактирање саветује се с једним доктором

[Слика на 16. страни]

“Породична брига“