Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко ми може помоћи да решим своје проблеме?

Ко ми може помоћи да решим своје проблеме?

Млади питају...

Ко ми може помоћи да решим своје проблеме?

„ЧОВЕК је рођен да трпи.“ Тако је рекао један уцвељени човек по имену Јов пре неких четири хиљаде година (Јоб 5:7). Твој живот вероватно није ни близу тако трагичан као Јовов. Али без сумње ти имаш свој део проблема и потешкоћа.

Кад су једну групу америчке омладине питали, „Шта вас највише мучи?“ многи су указивали на школу, родитеље, новац, пријатеље и на браћу и сестре као на изворе брига. Како с тобом стоје ствари? Суочаваш ли се с притиском вршњака, новчаним бригама или школским проблемима? Утврђујеш ли да ти је тешко да се бориш с пубертетским физичким и емоционалним успонима и падовима. Јеси ли забринут за своју будућност?

Са свим овим проблемима у твојој глави, лако је постати оптерећен и депресиван. У ствари, кад би такве бриге задржавао у себи, могао би утврдити да си емоционално изолован од других. (Упореди Пословице 18:1.) Како, онда, треба да се латиш решавања личних проблема? Зар се заиста с њима мораш суочити сам?

Не, зато што твоји проблеми — колико год изгледали огромни — нису јединствени. Након пажљивог проучавања људског понашања, мудри краљ Соломон је закључио да „нема ништа ново под сунцем“ (Проповедник 1:9). Да, с проблемима који су баш као и твоји и други се суочавају и успешно их решавају. Зато не мораш увек сам проналазити решење; понекад ти може помоћи неко ко је то већ учинио. На крају крајева, кад би путовао у неко непознато место, зар не би покушао да добијеш упутства од неког ко је тамо већ био? Питање је само: Коме да се обратиш за такву помоћ?

Вршњаци — да ли су најбољи извор савета?

Многи млади изабирају да своје невоље поделе са својим вршњацима. „Понекад мислим да су неке промене кроз које пролазим јединствене“, објашњава млада Анита. „Размишљам, ’Да ли још неко пролази кроз ово?‘ Питам се да нисам луда што се тако осећам.“ Можда сматраш да би неко твог узраста разумео твоја осећања, а да би нека одрасла особа — нарочито родитељ — била она која превише осуђује, или критична.

Али, док те твоји вршњаци могу разумети, уживети се и саосећати с тобом, они не могу увек пружити најздравији савет. Као што Библија објашњава, ’зрели... имају извежбана чула за расуђивање добра и зла, (ДФ).‘ Како? Библија одговара: „дугијем учењем, (ДК)“ то јест, кроз искуство! (Јеврејима 5:14). Пошто им недостаје такво искуство, млади људи ретко своју „мудрост и разборитост“ развију до нивоа одраслих (Пословице 3:21). Слеђење савета неког омладинца је према томе рискантно. Пословице 11:14 упозоравају: „Кад опрезност фали [„Кад нема вештог вођства“, NW], тад пропада народ.“

Вредност богобојазних родитеља

Уопштено, одрасли су у бољој позицији да пруже вешто вођство. Праведни Јов је то овако изразио: „Код стараца се мудрост налази, у дугом је веку разум“ (Јоб 12:12). Вероватно је да су твоји богобојазни родитељи они који су најбоље оспособљени да ти у овом погледу помогну. У првом реду, они те познају боље него било ко други. Пошто су се налазили у неким истим ситуацијама с којима се ти сада суочаваш, они ти пуно могу помоћи да се клониш невоље. Говорећи као родитељ, Соломон је саветовао: „Слушајте, децо, поучење очево, и пазите да мудрост познате, јер вам добре савете ја дајем“ (Пословице 4:1, 2).

Узми у обзир једног младог Ганца по имену Самјуел. Док је био у средњој школи (гимназији), он је морао да одлучи да ли ће тежити за световним образовањем или за каријером пуновременог слуге Јеховиних сведока. „Како је моја породица била уско повезана, с добром комуникацијом“, објашњава он, „било је лако поверити се родитељима.“ Самјуелови стари су га усмерили у правцу пуновремене службе — каријере у којој он и даље напредује. Самјуел препоручује да млади укључују своје родитеље у решавање личних проблема зато што „су искуснији што се тиче живота и можда су се суочавали с истим проблемима... и у бољој су позицији да пруже јасан поглед на обе стране питања.“

Интересантно је да, према недавној Галуповој анкети, велики број младих жели родитељско вођство — чак и у питањима као што су дроге, школа и секс.

’Они ме не разумеју!‘

Ипак, тужно је што се многи млади кад доспеју у тинејџерске године повлаче од својих родитеља. Неки размишљају као један тинејџер који је рекао: „Покушао сам да разговарам с мојим родитељима о томе како се плашим за своје оцене и како сматрам да је ова школа претешка, али они ми само кажу да сам лењ и да треба више да учим.“ Једна млада хришћанка из Африке изразила је сличну забринутост, говорећи: „Дубоко у себи, знам да имам личне проблеме за које ми је потребна помоћ, али се плашим да ме моји родитељи неће разумети.“

Наравно, чак и богобојазни родитељи понекад киксну. Они можда претерано реагују на ствари, пропуштају да саслушају, погрешно те разумеју или те осуђују. То међутим не значи да треба да их избациш из свог живота. Исуса Христа су одгајали родитељи који нису били савршени. Ипак, Библија показује да Исус „бејаше им послушан“. Без сумње му је њихов утицај помогао да ’напредује у мудрости... пред Богом и пред људима‘ (Лука 2:51, 52).

Да ли ти извлачиш корист из мудрости и искуства твојих сопствених родитеља? Уколико не, осмотри шта је речено у књизи Adolescence, од Иствуда Атвотера (Eastwood Atwater): „Кад тинејџери неоправдано потпадну под утицај својих вршњака, то је вероватније због тога што нешто недостаје у односу родитељ-адолесцент него због веће привлачности вршњака.“ Коју врсту односа са својим родитељима ти поседујеш? (Галатима 6:5). Да ли је случај да у последње време избегаваш комуницирање с њима? Онда зашто не би учинио оно што можеш како би побољшао ствари? a То је део онога што је Соломон назвао бити „прави син“ или кћерка својим родитељима (Пословице 4:3).

Малколм, гански омладинац који сада живи у Сједињеним Америчким Државама, једном је мислио да његови родитељи не разумеју његова осећања. Али они су истрајали да му преносе како своје животно искуство тако и дисциплину Божје речи. У једном скорашњем писму својим родитељима, Малколм је написао: „Знам да смо имали наших несугласица у прошлости. Али размишљајући унатраг, дивим се начину на који сте ви подносили моју тврдоглавост и мирно прихватали неке од мојих одлука које сам доносио на том путу. Верујте ми, знам шта се дешава по другим домовима, и Библија је свакако направила разлику [у нашем]. Хвала још једном.“

Са̂м стеци практичну мудрост!

Далеко од гушења твог раста, прихватање вођства твојих родитеља може бити најбржи пут до зреле одраслости. Исто тако ти с временом можеш развити ’разборитост, знање и помњивост‘ (Приче Соломунове 1:4ДК). Бићеш опремљен да анализираш проблеме и да извлачиш здраве закључке у погледу њиховог решавања.

Истина, нису сви млади благословљени богобојазним родитељима. Међутим, била би грешка закључити да мало пажње треба обратити ономе што твоји родитељи кажу само зато што можда нису хришћани. Они су још увек твоји родитељи, и треба их као такве поштовати (Ефесцима 6:1-3). Осим тога, уколико им даш шансу, можда ћеш баш открити да они имају пуно тога да понуде у смислу практичног савета. Кад ти је потребно духовно вођство, покушај да се повериш неком поузданом члану хришћанске скупштине. Тамо ти не би требало бити тешко да пронађеш богобојазну одраслу особу која ће те разумним и саосећајним срцем објективно саслушати.

Такође, не заборави да је Јеховин дух увек спреман извор помоћи и снаге за оне који моле за њега (Лука 11:13). Јехова исто тако обезбеђује једно богатство информација које су ти доступне у Библији и на Библији темељеним публикацијама Watch Tower Societyja. Па, са̂ма ова серија помаже хиљадама младих да пронађу практичне одговоре на своје проблеме! Учењем да копаш и истражујеш, можеш бити у стању да у сопственој режији решиш многе проблеме (Пословице 2:4).

Наравно, доживљавање проблема је део живота. Али помаже кад се има позитивно гледиште које је имао псалмиста. Он је написао: „Добро ми је што пострадах, да се научим наредбама твојим“ (Псалам 119:71). Да, решавање проблема̂ може те обликовати и оспособити. Али ти се не мораш с њима суочити потпуно сам. Пронађи помоћ. Обично је она ту за оног ко је тражи.

[Фуснота]

a За бројне корисне предлоге у том правцу, погледај 2. поглавље књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, коју је објавио Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

[Слика на 21. страни]

Прихватање родитељског вођства може бити најбржи пут до зреле одраслости.