Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живети двоструким животом — зашто не?

Живети двоструким животом — зашто не?

Млади питају...

Живети двоструким животом — зашто не?

„Живела сам двоструким животом — једним уз моје хришћанске пријатеље и другим уз моје школске пријатеље.“

СИТУАЦИЈА ове девојке која је горе цитирана тешко да је јединствена. Али шта се подразумева под „живети двоструким животом“? Рут Бел (Ruth Bell), ауторка књиге Changing Bodies, Changing Lives, дефинисала је ту праксу као „било шта што радиш, о чему својим родитељима не говориш“.

Ова ауторка је интервјуисала десетине младих људи и известила: „Многи тинејџери су казали да има ствари које се дешавају у њиховим животима о којима једноставно не могу разговарати са својим родитељима. Најуобичајенија подручја тајновитости била су секс и дрога и пијење, али људи су такође спомињали ствари као што су долажење кући у касне сате, забављање са странцима, бежање из школе, туче, и дружење с друговима које њихови родитељи не воле.“

Жалосно је рећи да чак неки млади, које су подизали хришћански родитељи, крију шта они јесу од својих родитеља и од других. a (Упореди Псалам 26:4.) У близини родитеља и суверника, ови млади изгледају као да су честити и богобојазни. Али подаље од таквог надзора, они се понашају као да су сасвим други људи.

Шта у ствари тера неког омладинца да води двоструки живот?

Мамац независности

Библија каже да ће на крају „човек оставити оца свога и матер своју“ (Постање 2:24). Дакле, потпуно је природно да желиш да одрастеш, да мислиш за себе, да доносиш своје властите одлуке. Проблем је што можда ниси спреман за зрело доба. Пошто ти недостаје животно искуство, теби је још увек потребна подршка побожних родитеља (Пословице 1:8).

Многи млади осорно одбијају прихватање ове чињенице. Према књизи How to Survive Your Child’s Rebellious Teens, многи млади желе да „покажу своје мишиће који дозревају, да такорећи, испитају своје новоразвијене снаге, и објаве своју независност“. Кад родитељи одбију да дају дозволу за чињење ствари које сматрају немудрим — или неисправним — неки млади се буне. И они можда једва да осећају икакву грижу савести ради ове издаје. Једна тинејџерка каже: „Ја се добро осећам чинећи ствари за које [моји родитељи] не знају да радим, зато што то проузрокује да се осећам значајном. Имам један одвојен живот од њих и мислим да они тога уопште нису свесни... Не би веровали ни пола од онога што ја радим.“

’Моји родитељи су превише строги‘

Ипак, зашто се чак неки млади који примају добро хришћанско васпитање упуштају у прикривено неисправно поступање. Када је Пробудите се! поставио ово питање једној групи младих, једна тинејџерка је одговорила: „Они су љути на своје родитеље. Желе да им врате за то што их ограничавају.“ Несумњиво, хришћанство јесте ограничавајући начин живота. Исус је рекао: „Уска [су] врата и тесан је пут који воде у живот“ (Матеј 7:14). Ако желиш да добијеш Божји дар вечног живота, ти једноставно не можеш чинити неке од такозваних забавних ствари које други млади чине. На пример, дивље забаве, надметања у пијењу, предбрачан секс, разуздано понашање, све то су ствари које се у Библији осуђују (Галатима 5:19-21).

Затим, ту је чињеница да неки родитељи могу изгледати као да су необично строги. „Једва да можемо гледати икакве филмове“, жалила се једна девојка по имену Ким. „Ја сам, такође, много смањила време што сам трошила на слушање музике, и покушала сам да будем избирљива. Али мој тата нам забрањује да уопште слушамо било какву музику! Можемо да слушамо само класичне или џез плоче.“ Суочени с оним што виде као неразумна ограничења, неки млади почињу да завиде на слободи коју имају њихови вршњаци.

Жеља да се уклопиш

Једна девојка по имену Тами присећа се: „Кренула сам с коришћењем лошег језика у школи. То је учинило да се осећам да сам више налик осталој деци. Касније сам пробала пушење. Пила бих такође алкохол дотле док се нисам осећала пијаном. Затим сам почела да имам дечаке — тајно јер су моји родитељи били строги и нису ми допуштали да се забављам.“

Један тинејџер по имену Пит имао је слично искуство: „Одгајан сам као Јеховин сведок. Али сам се веома плашио задиркивања, па сам увек покушавао да будем уз популарну масу. Покушао сам да будем популаран. Лагао бих и налазио изговоре за то што нисам примао никакве поклоне током религиозних празника.“ b Кад је Пит једном почео да прави мале компромисе, није прошло много док се није упустио у озбиљније рђаво понашање.

„Зла друштва“ — Где?

Таква искуства истичу истинитост речи хришћанског апостола Павла: „Зла друштва кваре добре обичаје“ (1. Коринћанима 15:33). Тако ако се дружиш с младима који не поштују твоје вредности и морал што су засновани на Библији, лако можеш бити увучен у њихов животни стил. Интересантно је, ипак, да овај апостол није специфично говорио о дружењу с неверницима када је исказао то упозорење. Он је упозоравао на дружење с онима унутар хришћанске скупштине који пропуштају да подупиру хришћанску науку (1. Коринћанима 15:12). Слично и данас могу постојати млади повезани са скупштином који не приањају уз исправно хришћанско живљење или га не препоручују. Они те могу ставити под суптилан притисак да водиш двоструки живот.

Узми поново у обзир Тами, која признаје да су њени родитељи „пуни љубави“. Она свог оца описује да „скоро кипи од ревности, увек говорећи о томе како Јехова брине за нас“. Он чак у скупштини служи као старешина. Онда, како је она била заведена? „Зло друштво унутар скупштине“, каже она. „Друге би ми говориле о проводу који ће имати на различитим забавама и о пијењу које су практиковале. Или би ми говориле о њиховим дечацима и о томе како ће после скупштинских састанака ићи на плес.“

Одбити зло

Не оправдавај такво лоше владање младих резонујући, ’То је само саставни део одрастања‘, или ’Сва деца крију нешто од својих родитеља‘. Запази упозорење које Бог даје младима у Проповеднику 12:1, 2 [11:9, 10, ДК]: „Уживај младићу за младости своје, и нек се весели срце твоје док си млад; и иди куд те срце твоје води и куда очи твоје гледају; али знај да ће те за све то Бог пред суд свој звати. Уклони жалост од срца свога и зло од тела свога.“

Живети двоструким животом може изгледати као забава. Али на крају то је смртоносна клопка. (Упореди Псалам 9:16.) Поступци непослушности неизбежно воде ка озбиљнијим делима неисправног поступања. На пример, млади Пит се већ одао неисправном сексуалном понашању кад је са 17 година отишао од куће. У узрасту од 18 година, Пит је био затворен ради оружане крађе.

Често изгледа да се многи млади провлаче са својим неваљалштинама. Лако можеш почети да се осећаш као библијски писац Асаф, који је признао: „Завидех... гледајући срећу бездушника... Ништа [их] не мучи, и тело њихово здраво је и гојно. Не муче се као други људи.“ Али та наизгледна сигурност бездушника показала се да је сурова илузија. Асаф је закључио: „На клизаво си их [Боже] место поставио и у пропаст их ти бацаш!“ (Псалам 73:3-5, 18). С добрим разлогом, дакле, Библија упозорава: „Срце твоје грешницима нека не завиди, него нек је вазда у страху пред Господом“ (Пословице 23:17).

Шта је са идејом да непослушност родитељима омладинцу помаже да одрасте и постане независан? То иде баш насупрот библијском савету да слушаш своје родитеље (Пословице 23:22). Заиста, будаласто или неодговорно понашање само ће омести твој емоционални и духовни развој. Пре ће бити да ћеш применом библијских начела постати ’зрео човек, (Дуда-Фућак)‘ по ’мери раста висине Христове‘ (Ефесцима 4:13).

Истина, неки родитељи могу изгледати да су неразумно строги. Али зар то није због њихове дубоке љубави према теби и њихове жеље да те заштите? Зато ако осећаш да твоји родитељи треба мало да попусте, зашто те ствари не расправиш с њима — уместо да се потајно буниш? c Чињење овог другог, нанело би велику жалост њима, теби, и, изнад свега, самом Јехови Богу (Пословице 10:1; 27:11).

Ипак, шта ако си већ почео да водиш двоструки живот? Постоји ли неки начин да се њега ослободиш? Будући чланци разматраће ова питања.

[Фусноте]

a Види чланак „Млади, чувајте се вођења двоструког живота“, у издању Куле стражаре од 1. децембра 1988.

b За расправу о ставу Јеховиних сведока у вези с религиозним празницима погледај брошуру Школа и Јеховини сведоци, коју је објавио Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

c Види 3. поглавље књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, коју је објавио Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

[Слике на 27. страни]

Живиш ли двоструким животом?