Пређи на садржај

Пређи на садржај

Неписменост — светски проблем

Неписменост — светски проблем

Неписменост — светски проблем

Од дописника Пробудите се! из Нигерије

АЛМАЗ живи у Етиопији. Кад је њена кћерка оболела, доктор је преписао једну бочицу лека. Али Алмаз није могла да прочита које је исправно дозирање — колико би требало да јој да, и када? На срећу, један комшија је могао да прочита рецепт. Лек је правилно дат, и дете се опоравило.

Рам је земљорадник у Индији. Кад је дошло време да се његова кћерка уда, он је одлучио да своју земљу заложи како би од локалног зајмодавца позајмио новац. Пошто није умео ни да чита ни да пише, он је отиском прста потписао документ који није разумео. Неколико месеци касније Рам је открио да је тај документ био уговор о продаји — његова земља је сада припадала неком другом.

Мајкл је радио на једној великој фарми у Сједињеним Америчким Државама. Његов надзорник му је наложио да стоци да̂ концентрат сточне хране. Мајкл је пронашао две вреће како леже у шупи, али није могао да прочита оно што је на њима писало. Изабрао је погрешну. Неколико дана касније, стока је била мртва. Мајкл их је хранио отровом. Одмах је био отпуштен.

Неписменост — неспособност да се чита и пише — Мајкла је коштала његовог посла. Његовог послодавца коштала је крда првокласне товне стоке. Рама је коштала његове земље. Алмазу је могла коштати њене бебе.

Према Унеску (Организацији Уједињених нација за просвету, науку и културу), више од четвртине светске популације одраслих — преко 960 милиона мушкараца и жена — не може ни да чита ни да пише. a У земљама у развоју, 1 од сваке 3 одрасле особе је неписмена. Као Алмаз, Рам и Мајкл, ови милиони нису у могућности да утврде значење уличних знакова, смисао новина, или неког пасуса из Библије. Њима је ускраћен приступ ка огромном магацину информација што се налази у часописима и књигама. Они не могу написати писмо нити могу попунити неки једноставан формулар. Већина чак ни своје име не може да испише. Пошто нису у могућности да конкуришу за послове који захтевају основно читање и писање, многи остају незапослени, њихови таленти неискоришћени и њихове способности неразвијене.

Ове бројке не укључују легије одраслих који су функционално неписмени — који су способни да читају и пишу на основном нивоу али не довољно добро да би баратали с компликованијим задацима читања и писања из свакодневног живота. Само у Сједињеним Америчким Државама функционално неписмени одрасли броје 27 милиона.

А како је с децом? Иако су бројке непотпуне, јер испитивања нису спроведена у свим земљама, Међународни фонд ОУН за помоћ деци процењује да 100 милиона деце школског узраста широм света неће никада ући у учионицу. Других 100 милиона неће довршити чак ни основно образовање. У ствари, Одељење ОУН за јавне информације тврди да у пољопривредним подручјима света у развоју, само половина деце добија више од четири године основног образовања. А у неким индустријализованим нацијама, многа деца проводе далеко више времена пред телевизијом него у школи.

Неписмена деца обично одрастају у неписмене одрасле. Шта доприноси овом глобалном проблему? Шта се може учинити да би се неком одраслом који не може да чита и пише помогло? Ова питања биће осмотрена у наредном чланку.

[Фуснота]

a Неписмена особа, како је дефинише Унеско, јесте особа од 15 година или старија која не може с разумевањем да прочита или напише неку кратку, једноставну изјаву о свом животу.

[Слика на 3. страни]

Више од четвртине светске популације одраслих не може ни да чита ни да пише