Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Родитељски контакт пре рођења

Зашто причати беби која је још увек у материци своје мајке? У бразилском часопису Veja, швајцарски дечји психолог Бертранд Крамер (Bertrand Cramer) каже: „Ова врста конверзације омогућава родитељима, нарочито мајци, први контакт с дететом пре рођења.“ Иако није потпуно познато како беба тумачи такав говор, „једина сигурна ствар јесте да меморија већ функционише, што је изванредно“, према Крамеру. Надаље, након рођења, пошто беба помно посматра изразе лица родитеља, др Крамер каже да „сви малецки догађаји у животу имају огроман значај већ у првим данима.“ Међутим, он упозорава: „Уместо да се секирају у вези са савршеним дететом, родитељи треба да избегну слабу везу с децом, што може резултовати будућим шизофреничним, депресивним одраслим особама. Довољно је да сањаре о нормалној деци — а не о потенцијалним добитницима Нобелове награде“.

Цркве у Мађарској деле кривицу

Каже се да је у Мађарској побијено око пола милиона Јевреја за време Другог светског рата. Како су тамошње цркве хришћанског света реаговале током овог ужасног раздобља? Извештај који су припремили теолози лутеранске, баптистичке и римокатоличке вероисповести открива да ове цркве „жале што нису енергичније деловале да заштите јеврејске суграђане у њиховој земљи.“ Зашто су те цркве биле тако нераде да се супротставе прогонству? Став оклевања каже се јесте „резултат антијудаистичке традиције тих цркава, као и традиционално блиска повезаност с властима“, кажу новине Süddeutsche Zeitung.

Децибелска оштећења

Један од свака 4 омладинца у Француској који редовно слуша музику преко властитих стерео-слушалица можда сада пати од оштећења слуха, извештава париски часопис Le Point. Виновник је високодецибелна музика. Преко две трећине младих у Француској поседују властите стерео-уређаје. Многи од ових стерео-уређаја ослобађају звук велике јачине од 100 до 110 децибела директно у слушни канал. Да би се избегло трајно оштећење, доктори кажу да на нивоу од 100 децибела слушање не би требало трајати више од 40 минута, а само пет минута на нивоу од 110 децибела! Ипак, многи млади признају да њихово време слушања преко слушалица често премашује пет сати дневно. Узимајући у обзир број младих који пате од растућег превременог губитка слуха, Светска здравствена организација предлаже да се постави максимално излазно ограничење од 90 децибела за личне стерео-уређаје.

Откопан библијски град

Фигаро, француске новине, извештава да је тим јапанских археолога откопао рушевине једног од пет древних библијских градова званог Афек. Годинама су научници неуспешно покушавали да локацију овог древног града повежу са савременим селом Африк, или Фик, на пет километара источно од Галилејског мора. Међутим, археолог Хироши Канасеки (Hiroshi Kanaseki) верује да откриће дела једног древног зида у ’Ен Геву, лоцираном на обали Галилејског мора, доказује да је то место заиста онде где се овај нарочити библијски град Афек некад налазио. Он се у Библији спомиње у 1. Краљевима 20:26 као место где су израелске снаге под краљом Ахабом поразиле сиријског краља Бен-Хадада II.

Сида у Јапану

Од 124 милиона становника Јапана, мање од 3 000 су, према званичним подацима, позитивни на тест на вирус сиде. „Ипак, приватно, многи здравствени радници, од којих су неки запослени у министарству здравља, верују да Јапан има више жртава него што то званични подаци признају“, изјављује часопис Економист. Један експерт процењује да су реални подаци најмање десет пута већи од званичних. Овај часопис је приметио да „се верује да је више од половине јапанских хемофиличара ХИВ позитивно, делимично, тврди се, као последица тога што им је био дат заражени Фактор 8, један крвни продукт.“ У Јапану, многи избегавају да расправљају о улози коју хомосексуалност игра у ширењу сиде. Али Јуичи Шиокава (Yuichi Shiokawa), шеф Јапанског комитета за надзор сиде, каже да је „хомосексуалност широко распрострањена, нарочито у свештенству и оружаним снагама.“