Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Неповерење према влади

„Људи широм света губе веру у систем“, тврдио је недавно Вашингтон пост, додајући, „Посвуда, влада је прљава реч“. Коментаришући у вези с бројним испитивањима јавног мњења предузетим протеклих година, ове новине су запазиле: „Од Канаде до Јапана и у местима између, понекад запањујућа већина грађана анкетерима говори да се влади њихове земље не може веровати, да је њихова национална привреда пропала и да ће ствари бити само горе, не боље.“ На пример, у Француској је неких 60 посто анкетираних очекивало да се у будућности ствари погоршају, док је скоро иста размера изразила незадовољство у вези с начином на који се том земљом управља. У Италији је око 75 посто њих мислило да Држава не функционише тако добро као што је функционисала пре пет или десет година. У Канади је више од половине њих сматрало да ће наредна генерација бити чак у горој економској ситуацији него што је њихова сопствена.

Богови кише изневерили

Суочена са жестоком сушом, недавно је влада државе Андра Прадеш у југоисточној Индији прибегла неуобичајеној тактици за доношење кише. Према часопису India Today, државна влада је субвенционисала „древни ведски ритуал помирења с боговима кише“. Државни Министар задужбина је размишљао: „Бог ће нам доћи у спас.“ Свештеници из 50 одабраних храмова 11 дана су вршили обреде. Какав је био резултат? India Today извештава: „Богови очито нису били импресионирани... Пошто је религија подбацила, Влада је сада одлучила да крене научним путем. Она предузима кораке да направи вештачку кишу“ експериментом посипања облака.

Изграђујућа искуства човеку помажу да остане здрав

„Исцрпљујући стрес и емоционални проблеми смањују телесну еластичност, док радост и задовољство стимулишу имунолошки систем и јачају отпорност на болест.“ Овако су немачке новине Nassauische Neue Presse сумирале доказ који је прикупила нова наука психонеуроимунологија. Негативни утицаји на послу или код куће ослабљују телесну отпорност. С друге стране, према др Антону Мајру (Anton Mayr), професору и микробиологу, позитивне емоције и искуства имају ојачавајући ефекат. Ево неких примера које је навео: „Вера, нада, љубав, поверење, сигурност, комуникација, позитиван подстрек у животу, рекреација — и воља за животом и за здрављем.“

Корупција и исповест

Два италијанска писца, претварајући се да су политичари или бизнисмени, замолили су десетине католичких свештеника за опрост ради грехова корупције. Затим су објавили оно што су свештеници у исповедаоници имали да им кажу. Новине La Repubblica извештавају: „Црква сматра да [су писци] починили светогрђе, и већ су нападнути и вероватно екскомуницирани због тога.“ Али ове новине додају да те лажне исповести „показују праву збрку, неадекватност и попустљивост доброг дела од 36 000 италијанских свештеника, који често изгледају заинтересованији за сексуалне него за социјалне грехе.“ Пино Никотри (Pino Nicotri), један од писаца, утврдио је да му је од 49 свештеника којима се он „исповедио“, само један одбио опрост и рекао да своје недело пријави властима. La Repubblica коментарише: „Што се тиче других свештеника, за њих или подмићивање није грех, или је бескорисно ићи к судији, пошто је од Бога опроштај оно што се рачуна.“

Извештај о светском здрављу

Сликајући туробну слику глобалне борбе против болести, Светска здравствена организација, у свом осмом извештају о светској здравственој ситуацији, наводи: „Тропске болести изгледа да су подивљале, уз колеру која се први пут у овом веку шири по Америкама, епидемије жуте грознице и денге што погађају чак већи број људи, и ситуацију маларије која се погоршава... Пандемија сиде се глобално шири... плућна туберкулоза је у порасту... У свету у развоју, број случајева рака први пут је премашио број случајева у развијеним земљама. Дијабетес је посвуда у порасту.“ Покривајући раздобље од 1985. до 1990, овај извештај показује да је за 46,5 милиона случајева смрти од 50 милиона годишње заслужна болест и обољење и да скоро 4 милиона од 140 милиона беба које се сваке године рађају, умире у року од неколико сати или дана од свог рођења. Седам милиона нових случајева рака јављају се сваке године, а преко један милион људи годишње постане заражено ХИВ-ом што изазива сиду. На светлој страни, извесна дечја обољења, као што су мале богиње и велики кашаљ, у опадању су, и животни век се продужио за од једне до две године. Глобалан просек сада је 65 година.