Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како могу да избегнем играње неморалом?

Како могу да избегнем играње неморалом?

Млади питају...

Како могу да избегнем играње неморалом?

„Сматрала сам да је љубакање и мажење ОК, да је то само један начин изражавања мојих дубоких осећања и моје љубави. Мислила сам да могу стати пре него што учиним било шта што је стварно озбиљно као блуд. Али била сам у таквој заблуди.“ Тако је написала млада жена по имену Валери која је упала у сексуални неморал. a

ХРИШЋАНСКА омладина зна да Библија осуђује предбрачни секс (1. Коринћанима 6:9, 10). Међутим, неки можда не схватају да Библија такође осуђује играње сексуалним неморалом — упуштање у интимности које су очито резервисане за венчане парове b (Галатима 5:19). Да ли то значи да је неисправно изражавати наклоност? Уопште не.

Библија прича причу о једној Суламки и једном пастиру који су били верени. Њихово забављање било је беспрекорно часно и морално. Па ипак, они очито јесу измењивали неке изразе наклоности пре него што су се венчали (Песма над песмама 1:2; 2:6; 8:5). Данас, неки парови који се забављају могу слично сматрати да су држање за руке и грљење прикладни изрази наклоности када брак изгледа да непосредно предстоји. c

Прелако је чак и за пар с поштеним намерама да падну у занос и да почну да се играју сексуалним неморалом. Како могу избећи да то учине?

„Пазећи“

У Псалму 119:9, псалмиста је упитао: „Како ли ће младић пут свој чист да држи?“ Какав је одговор? „Пазећи на њ по речима твојим.“ Један начин да се пази јесте мотрити на то ко су твоји пријатељи. „Моји пријатељи су увек на мене вршили притисак да идем до краја“, каже један амерички младић по имену Накија. Библија упозорава: „Зло пролази ко се с безумнима дружи“ (Пословице 13:20). Тако је један часопис за младе дао добар савет када је рекао: „Ради на проналажењу нових пријатеља који деле твоје вредности.“

Још један начин да пазиш јесте да избегаваш ризичне околности. Осмотри шта се десило кад је Суламкин вољени пастир позвао Суламку у романтичну шетњу. Његови мотиви били су довољно недужни; он је једноставно желео да се с њом радује лепотама пролећа. Чак и тад, старија Суламкина браћа ’наљутише се на њу‘. Није да они нису веровали овом пару. Али они су добро знали за искушења која су се могла створити ако би пару било допуштено да буде сам у романтичним околностима. Какво је било решење? Старија браћа су растурила романтичне планове овог пара и дали својој сестри посао што заокупља који ће је држати запосленом (Песма над песмама 1:6; 2:8-15).

Бивање самим у романтичним околностима и данас наставља да ствара опасност. Једна тинејџерка коју ћемо звати Мери присећа се: „Кад смо се састајали, обично смо имали неког пратиоца“. Ипак, једном приликом нашли су се сами у једном стану. „Пали смо у занос. Била је то једноставно глупост с наше стране што смо дозволили да се то деси. Имали смо став ’Нама се то неће десити‘. Е, сада знам да мораш имати пратиоца у свако доба, без обзира на све. Направи други распоред ако не можеш пронаћи некога да иде с тобом. Ми једноставно нисмо били будни на опасност.“

Немој ти бити неопрезан! Ако се забављаш с неким, пажљиво планирај ваше састанке. Ако је могуће, састајте се у оквиру група, или инсистирај на пратиоцу. Избегавај ризичне околности, као што су бити сам у паркираним колима или у неком стану. Обично је безбедније уживати у међусобном друштву приликом посета музејима, ресторанима, клизалиштима, и тако даље. Слично томе, такође можеш имати на уму речи из Осије 4:11: „Вино и шира памет муте.“ Пошто алкохол има тенденцију да ослаби кочнице, има смисла бити врло смотрен у погледу његове употребе чак и ако си законски довољно стар да га пијеш.

Постављање граница

Пословице 13:10 пружају још један значајан савет када кажу: „Мудрост је код оних који савете слушају [„који се заједно консултују“, NW]“. Немој чекати да дођеш у неке емоционално набијене романтичне околности да би успоставио процедурална правила. Мудро је да пар који се забавља постави границе унапред, поштено разговарајући о томе који су изрази наклоности прикладни. Међутим, обоје морају следити начело из Ефесцима 4:25: „Говорите истину сваки са својим ближњим.“

Претпоставимо, на пример, да девојка сматра да је њена веза с младићем доспела до тачке када би пољубац за лаку ноћ био прикладан. Међутим, младић, осматрајући своју сопствену емоционалну грађу, може мислити да би пољубац био исувише велико искушење. Плашећи се одбацивања или можда сматрајући обавезом да јој удовољи, он може ићи против свог бољег расуђивања. Али колико год би му то било нелагодно, он треба да говори истину и да изрази своја права осећања у овом погледу. Пошто хришћанска љубав „не тражи властиту корист“, обоје треба да поштују осећања — и савест — другога у овој ствари (1. Коринћанима 13:5; 1. Петрова 3:16). Истина, разговор о тако осетљивој теми може бити тежак и нелагодан, нарочито у раним фазама забављања. Али може много тога учинити да спречи да се касније развију озбиљни проблеми. Интересантно је што твоја способност да комуницираш и преговараш о овим стварима може такође служити као један показатељ колико потенцијала та веза има за солидан брак.

’Ти би, кад би ме волео‘

Ипак, понекад, упркос најбољим намерама, нека ситуација почиње да постаје превише страсна. Сада је време да проговориш! Љубазно али чврсто притисни кочнице, да би говорио. Отиди ако је неопходно. (Упореди Пословице 23:2.) Шта ако особа с којом се забављаш одбија да поштује разумне границе и наставља да врши притисак на тебе да идеш предалеко? Жалосно је рећи да су неки млади пали на такве провидне фразе као што су ’Ти би, кад би ме волео‘ или ’Сви то раде‘, или чак ’Ускоро ћемо се венчати; у чему је онда проблем?‘ Као и у библијским временима, и данас постоје они који покушавају да заведу ’глатким уснама својим‘ (Пословице 7:21; упореди Псалам 5:10 [5:9, ДК]). Немој подлећи вербалном застрашивању!

Прво, неко ко те заиста воли никада неће вршити притисак на тебе да учиниш нешто што повређује твоју хришћанску савест или што чини да се осећаш нелагодно (1. Коринћанима 13:5). Друго, једноставно није истина да ’свако то ради‘. А чак и кад би свако то радио, тешко да би то подразумевало да ти то треба да радиш. Упамти начело из Изласка 23:2: „Не иди за мноштвом да би зло учинио.“

Што се тиче обећања брака, нигде се у Писму вереним особама не даје дозвола да се понашају као венчани људи. Осим тога, запази тужне статистике о којима се извештава у књизи The Compleat Courtship, од Нанси ван Пелт (Nancy Van Pelt): „Више од 33 посто сексуално искусних девојака веровало је кад су први пут имале однос да ће се за тог човека удати — али мали број њих јесте. Међутим, само 7 посто анкетираних сексуално активних мушкараца мислило је да ће се оженити том девојком. Догађала се једна од две ствари — или је она обмањивала себе или он није говорио истину. Изаберите.“ Једна мудра пословица каже: „Луди све верује што му се говори, ал’ паметан пази на своје кораке“ (Пословице 14:15).

Кад сте у заносу

Младић по имену Томас признаје: „Имао сам сталну девојку, и одлазили смо поприлично далеко. Али изгледа да смо увек на време стали. То ми је пружило осећај да могу контролисати себе.“ Ова илузија водила је до његовог упуштања у сексуални неморал. Сети се библијског упозорења: „Тако дакле ко мисли да стоји, нека пази да не падне!“ (1. Коринћанима 10:12).

Шта ако неки пар стварно упадне у неприкладно понашање? Младић по имену Џон каже: „Кад смо се моја вереница и ја први пут почели забављати, наше понашање је било чисто и држано на високом нивоу. Али једном смо почели с љубљењем и петингом — скоро до тачке да направимо блуд. Тада сам одлучио да разговарам с једним од старешина у мојој скупштини.“ Да, кад пар допусти да ствари оду предалеко, за обоје је потребна помоћ! Немој се варати размишљањем да тај проблем можеш решити сам. „Молила бих се, ’Помози нам да то не урадимо поново‘“, признаје једна омладинка. „Понекад је успевало, али неколико пута није.“ Библија нам дакле даје добар савет када каже: ’Зови црквене старешине‘ (Јаков 5:14). Ови хришћански надгледници могу пружити која год да је поука, који год савет или укор потребни да вашу међусобну везу — и још важније, вашу везу с Богом — вратите на прави колосек.

Ипак, далеко је боље предузети одговарајућу заштиту, унапред поставити границе и бити одлучан да останеш чист у Божјим очима. На овај начин ти можеш избећи зло.

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Види чланак „Млади питају... Колико далеко је „предалеко“?“ у нашем издању од 8. фебруара 1994.

c У неким деловима света, јавни изрази наклоности између невенчаних појединаца сматрају се неукусним и увредљивим. Хришћани пазе да се не понашају ни на какав начин који би друге могао спотаћи (2. Коринћанима 6:3).

[Слика на 21. страни]

Мудар пар ће рећи не неприкладним изразима наклоности