Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Виши суд пресуђује у корист једног Јеховиног сведока

Пре четири године једна Јеховина сведокиња у Флориди, САД, изгубила је значајну количину крви док је на царски рез рађала дете. Њен доктор је сматрао да јој морају трансфундирати крв како би јој спасли живот. Пацијент је на темељу својих мерила и религиозних уверења одбио да пристане на употребу крви. На хитном саслушању, локални првостепени суд је досудио да се трансфузија може дати против њене воље пошто су то лекари који су се бринули о њој сматрали неопходним. Главни аргумент био је да ће у случају пацијентове смрти, њено дете бити лишено њене неге и заштите. Овакву пресуду подржао је Флоридски апелациони обласни суд. Коначно, случај је дошао до Флоридског врховног суда. Овај суд је пресудио у корист Сведокиње, укидајући одлуке које су донела два претходна суда, иако прекасно да би се спречиле нежељене трансфузије. Флоридски виши суд је навео да родитељство „у себи и само по себи, не лишава особу живљења у складу са својим сопственим веровањима.“ Тако је овај суд снажно потврдио пацијентово право на слободан избор о томе шта ће се десити с његовим сопственим телом и право на религиозну слободу.

Папа Јован XXIII хвалио Мусолинија

Сада већ неко време, изгледа да унутар Католичке цркве једна битка траје између оних који су наклоњени канонизацији папе Јована XXIII и оних који се томе противе. Недавно је дато у јавност да је Јован XXIII, пре него што је постао папа, у бројним писмима датираним на 1930-те, хвалио Бенита Мусолинија, фашистичког вођу Италије током 1930-тих и 1940-тих. Тада будући папа рекао је да Мусолинија изгледа води „Провиђење“. Ова писма су објављена пре годину дана, али је уредник, бивши лични секретар Јована XXIII, цензурисао хвалу упућену фашистичком диктатору да би „избегао“ — како сада каже — „политичко искоришћавање“. Неки мисле да су цензурисани одломци сада дати у јавност само да би ометали ток процедура које би могле навести садашњег папу да Јована XXIII прогласи „благословљеним“. У сваком случају, истичу миланске новине Corriere della Sera, откривање ових одломака „не додаје пуно ономе што се већ зна о ставу црквених власти према фашизму“.

Ентузијасти љутих папричица

Све више и више људи једе љуте папричице. Многи који их не воле верују да љуте папричице само надјачавају природне укусе хране. Али ентузијасти љутих папричица тврде да ништа не може бити даље од истине него то. Према часопису Reader’s Digest једна скорашња књига о паприкама објашњава да љуте папричице садрже једну хемијску супстанцију без мириса која се меша са сензорним ћелијама у устима и чини их осетљивијим на укус хране. Неки тврде да су љуте папричице такође добре за ваше здравље. Сирова паприка садржи више витамина C од поморанџе. Најљућа позната паприка јесте хабанеро с Јукатана, Мексико. Каже се да кад једете хабанеросе добијате осећај да вам је глава одвојена од осталог дела тела. Али неки је друкчије не би ни јели.

Организовани криминал

„Организовани криминал шири свој утицај на тако алармантан начин да је широко распрострањена мрежа криминалних организација присутна у целом свету“, тврди Ђани де Ђенаро, директор антимафијских активности италијанске владе. Ширење криминалних група као што су италијанска мафија, кинеске тријаде, северноамеричке мотоциклистичке банде, и криминална класа бивших комунистичких земаља јесте ствар стварне забринутости за друштво. Незаконити профити дозвољавају криминалцима да себи приуште најбољу технологију и стручност, отежавајући заступништвима за примењивање закона да се носе с тим проблемом.

Научне основе за веру

„Могуће је бити научник и веровати да Бог постоји“, наводе јужноафричке новине The Star. Чланак је известио о 90-минутном предавању које је одржао професор Дејвид Блок, астроном на јоханесбуршком универзитету Витвотерсранд. Блок је објаснио да наука потврђује како је свемир „префињено подешен и уравнотежен“. За Блока и многе друге научнике, ово јасно указује на дизајнирање са сврхом, које, за узврат, снажно наводи на помисао о Дизајнеру. Према новинама The Star, Блок закључује да постоји такав обухватан доказ за Божје постојање „да би човек који не верује у Створитеља морао да има више вере од онога који верује [у Створитеља].“