Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Библија неприменљива?

Да ли је Библија неприменљива?

Да ли је Библија неприменљива?

МНОГИ одговарају са да, и кажу: „Она је ненаучна. Она је мит и легенда. Она је застарела. Она је непрактична. Верници живе у свету снова.“

Међутим, шта су чињенице?

• Библија каже да је Бог створио живот. Наука каже да је живот почео помоћу случајне комбинације хемикалија и енергије. The World Book Encyclopedia каже: „Пастер је показао да живот не може настати спонтано.“ Књига Evolution: A Theory in Crisis биолога Мајкла Дентона (Michael Denton) каже: Између живе ћелије и најуређенијег небиолошког система... постоји велики понор, толико огроман и потпун колико се може замислити.“ Ниједан еволуциониста не може да предложи икоју научно основану методу по којој би живот могао настати спонтано.

• Еволуција каже да је та првобитна ћелија еволуирала у сва жива створења на земљи. Фосилни запис не показује апсолутно никакву градацију у којој једна породична врста постаје друга. Научник Франсис Хичинг (Francis Hitching) у својој књизи The Neck of the Giraffe пише: „Када тражите карике између главних животињских група, њих једноставно нема.“ Ово одговара ономе што Библија каже — да се породице репродукују „по врстама својим“ (Постање 1:12, 25).

• У многим случајевима археологија потврђује да је библијски историјски извештај тачан.

• Народи старог века мислили су да је Земља подупрта у простору свакојаким измаштареним стварима. Исак Њутн је био тај који је научно показао да помоћу закона кретања и гравитације Земља слободно лебди у простору. Библија је на то указала скоро 3 200 година раније бележећи у Јову 26:7 (ДК) да је Бог „земљу објесио ни на чем“.

Америчка енциклопедија каже: „Појам о сферичној Земљи није био у великој мери прихваћен све до ренесансе“, али у осмом веку пре н. е. Библија је рекла о Богу: „Он седи над округлом Земљом“ (Исаија 40:22, Moffatt).

• Мојсијев закон (16. век п. н. е.) одражавао је свесност о клицама инфективних болести хиљадама година пре него што је Пастер повезао клице и болест (Левитска, поглавља 13, 14).

• Хиљаду година пре Христа, Соломон је фигуративним језиком писао о циркулацији крви, а наука о медицини је морала да чека све док је Вилијам Харви није објаснио у 17. веку н. е. (Проповедник 12:6).

• Соломон је писао о мравима који имају подземне амбаре, где ускладиштују семе да траје током зиме (Пословице 6:6-8). Критичари Библије су рекли да такви мрави не постоје. Међутим, 1871. британски натуралиста открио је те мраве и њихове амбаре.

Псалам 139:16 (ДК) одражава знање о генетском коду: „Заметак мој видјеше очи твоје, у књизи је твојој све то записано.“

• У седмом веку пре н. е., пре него што су научници разабрали миграцију птица, Библија је у Јеремији 8:7 (The New English Bible) открила: „Рода на небу зна време за миграцију, голуб и чиопа и вијоглава знају сезону повратка.“

• У првом веку н. е. Библија је прорекла да ће у „последње дане“ људи уништавати земљину околину, зато ће Бог ’уништити оне који земљу уништују‘ (2. Тимотеју 3:1; Откривење 11:18).

• Зар је Библија непрактична? Она има надасве најпрактичнију мудрост за ова опасна времена, али људи морају да употребе своју слободну вољу да је следе ако желе да имају користи од ње. ’Раскујте мачеве своје на раонике, и копља своја на српове.‘ „Све дакле што хоћете да чине вама људи, чините и ви њима.“ Љуби ближњега својега као самога себе. Они који следе ове поуке не започињу ратове, не чине злочине. Када су људи на земљи послушни владавини Божјег Краљевства у рукама Исуса Христа, онда ће се нада библијских верника показати, не као немогући сан већ као практична реалност (Михеј 4:2-4; Матеј 7:12; Откривење 21:3-5).

[Извор слике на 19. страни]

Љубазношћу Светилишта књиге, Израелски музеј, Јерусалим