Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта ако се заљубим у неверника?

Шта ако се заљубим у неверника?

Млади питају...

Шта ако се заљубим у неверника?

„Имам један проблем“, признала је једна хришћанска девојка. „Загледала сам се у мог комшију. Он је љубазан, учтив и обзиран, али има и нешто што није — љубитељ Јехове. Знам да је за мене погрешно да га симпатишем, али не знам баш како да се носим са својим осећањима према њему.“

Марк је имао 14 година кад се обрео у сличној ситуацији. a Он се заљубио у једну девојку која није делила његова религиозна уверења. „Често бих сањарио о томе како би било да смо заједно, венчани“, каже он. „Али знао сам да је то погрешно.“

ЗАГЛЕДАВАЊА и заљубљивања су уобичајена у тинејџерским годинама кад романтични импулси постају јаки. (Упореди 1. Коринћанима 7:36.) Немајући никакав безбедан вентил за таква осећања, млади су склони да развијају заљубљеност према омиљеним наставницима, забављачима и слично. Пошто су лични односи с таквим одраслим особама, у већини случајева, недоступни, оваква загледавања су обично кратког века и релативно безопасна. b Ипак, шта ако си развио јака осећања према неком вршњаку — некоме ко је вољан и у могућности да има везу — а та особа једноставно не дели твоја религиозна уверења?

Неки то можда не виде као проблем. Једно је сигурно, многи млади имају мало интересовања за религију. И чак међу онима који га имају, на забављање с неким ко је другачије вере не гледа се увек с неодобравањем. Слободоумни људи могу чак то одобравати. Ипак, многи одрасли виде потенцијалне проблеме у таквим везама, нарочито зато јер оне често резултују браком. Писац Андреа Иган (Andrea Eagan) је зато саветовала младе: „Имати исту религиозну позадину није тако важно ако ниједно од вас није религиозно. Али ако је практиковање религије важно за једног или за обоје, онда разлике у религијама морају бити узете у обзир... Не морате бити идентични кад је у питању религија... већ морате бити у стању да живите једно с другим.“

Овакав савет може изгледати разумно. Али у стварности он одражава „мудрост овога света“ (1. Коринћанима 3:19). Библија показује да романса између верника и неверника поставља питања далеко веће важности него што је брачна усклађеност. Млади међу Јеховиним сведоцима знају да је то ствар послушности Божјој Речи, која подстиче хришћане да се венчавају „само у Господу“ (1. Коринћанима 7:39). Пошто забављање није само пука рекреација већ предигра за брак, Богу се не би свиђало кад би један од његових слугу постао романтично повезан с неким ко није посветио свој живот Јехови.

Чак и тада, неки млади Сведоци су утврдили да постају привучени к неверницима. Како се то дешава? Шта треба да урадиш уколико себе нађеш у таквој ситуацији?

Како се то дешава

Најпре, схвати да су сви људи склони грешкама. „Ко ће знати све погрешке своје?“ упитао је псалмиста (Псалам 19:12). Млади су нарочито подложни грешкама у области романтике. Зашто? Из једноставног разлога јер им недостаје промућурности која долази с искуством и годинама (Пословице 1:4). Пошто има мало искуства у опхођењу са супротним полом, хришћански омладинац може једноставно да не зна како да се снађе с романтичном привлачношћу — или пажњом.

То је био случај са Шилом кад је схватила да се један школски друг зацопао у њу. „Могла сам видети да му се свиђам“, рекла је Шила. „За време ручка он би дошао и јео са мном. Током периода за проучавање у библиотеци, он би ме потражио.“ Шилина осећања према том дечку почела су да расту. Марк, споменут раније, слично се присећа: „Увек бих виђао ту девојку на часу физичког. Она би скренула са свог пута како би ми се приближила и разговарала са мном. Није било тешко развити пријатељство.“ У случају 14-годишње Пам, један дечко из комшилука отишао је тако далеко да јој је дао прстен као израз своје наклоности према њој.

Мора се признати, није увек био случај да је Сведок био недужна жртва набацивања. Једна девојка је једноставно узвраћала на очигледан интерес једног хришћанског младића по имену Џим. Ипак, морао је да призна шта је урадио кад се једног дана она појавила у Дворани Краљевства Јеховиних сведока, тражећи њега!

Какве год да су околности, ти си могао знати да је неисправно упустити се у то. Али понекад је тешко пружити отпор пажњи супротног пола. Осмотри случај Ендруа. Током своје прве године у средњој школи, његови родитељи су преживљавали развод. „Био ми је потребан неко за разговор“, присећа се он. Изгледало је да је једна девојка у школи за њега увек имала праве речи охрабрења. Ускоро су се развила узајамна романтична осећања.

Опасности

Ако им се не обрати пажња, због таквих осећања имаћеш стварне неприлике. Пословице 6:27 кажу: „Хоће ли ко ватру у недра метнути, а да му се хаљине не упале?“ На пример, осмотри искуство једне девојке по имену Ким. Иако је васпитавана као хришћанка, она је себи дозволила да постане емоционално везана с једним младићем из школе. „Он је био један од најпопуларнијих и најзанимљивијих младића у школи“, присећа се Ким. Није прошло дуго, она је потајно присуствовала забавама на којима се отворено користила дрога. „Тако сам се плашила, али била сам заљубљена у њега. Затруднела сам.“ Ким се удала за свог дечка а он је завршио у затвору због оружане пљачке. Још једном се библијско упозорење показало истинитим: „Зла друштва кваре добре обичаје“ (1. Коринћанима 15:33).

То не значи да су сви млади који нису Јеховини сведоци неморални или да користе дроге. Међутим, у најмању руку, такви млади не деле исте вредности, гледишта или циљеве као млади Сведоци. Прва Коринћанима 2:14 објашњава да неверник једноставно „не прима ствари које су од Духа Божјега, јер је њему то лудост, и он их не може познати, јер оне треба духовно да се разгледају“. Размисли о томе колико су твоје религиозне вредности уобличиле твоје емоције — радост коју доживљаваш на хришћанским састанцима, узбуђење дељења библијске поруке с пријемчивом особом, задовољство самог проучавања Библије. Може ли неверник уопште схватити — још мање поделити — таква осећања? Тешко.

Павле зато подстиче хришћане: „Не вуците туђег јарма с неверницима. Јер шта има правда заједничког с безакоњем? или какву заједницу има светлост с тамом? Како да се слаже Христос с Велијаром?, или какав удео има верник с неверником?“ (2. Коринћанима 6:14, 15). Млада Соња је ову лекцију научила из прве руке кад је постала емоционално везана за једног неверника. Она признаје: „Имати пријатеља који не дели твоју ревност и љубав према Јехови јесте најгора замислива усамљеност. То је емоционално поразно. Кад је истина мотивишућа сила у твом животу, ти је мораш поделити — једноставно мораш! То је тако празно осећање кад је не можеш поделити са својим супружником јер си с неверником.“

Тада ће у једној таквој вези религија вероватно постати, не заједнички темељ, већ жижа раздора. Лако би се могао осећати присиљеним да не истичеш своје духовне интересе како би задржао мир. Али чинећи то само ће те духовно опустошити. Једна млада девојка прича: „Постала сам прилично блиска с једним дечком који није био Сведок. Али како је пријатељство постајало блискије, схватила сам да сам се заљубила у њега. Мало по мало мој однос с Јеховом је имао све мање значаја за мене; мој однос с тим дечком за мене је постао најважнија ствар. Нисам више желела да идем на састанке, да се дружим с мојом хришћанском браћом, или да идем на проповедничко дело. Све што сам желела да радим било је да будем с њим. Постала сам неактивна као Сведок у наредне две године. И кроз све то, мој ’пријатељ‘ ми никада није узвратио на моју љубав према њему. Стално сам мислила да ће једног дана то учинити, али то се никада није десило.“

Да, постати везан за неког ко не дели твоје религиозне и моралне вредности сигурно ти доноси жалост и несрећу. Пут мудрости је повући се из таквог неједнаког ујармљивања. Али како то можеш учинити кад имаш снажна осећања према некоме? То ће бити тема нашег идућег чланка у овој серији.

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Види 28. поглавље књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, коју је објавио Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc).

[Слика на 17. страни]

Хоће ли неверник делити твој ентузијазам за духовне ствари?