Пређи на садржај

Пређи на садржај

Годишња посета џиновских кожних корњача

Годишња посета џиновских кожних корњача

Годишња посета џиновских кожних корњача

Од дописника Пробудите се! из Малезије

СКОРО је поноћ. Пун месец изнад глава баца златни сјај преко доброћудног и мирног мора. На плажи Рантау Абанг су групе људи, неки стоје, други чуче или седе на хладном, фином песку. Шта они раде ту у ово доба? Стрпљиво чекају на посету огромног оклопа опремљеног с четири пераја — џиновске кожне корњаче.

Ови мистериозни амфибијски посетиоци донели су међународни реноме овој иначе превиђеној плажи. Рантау Абанг је смештена на источној обали полуострвске Малезије, управо северно од Дунгуна и неких 400 километара изнад Сингапура. Она је једно од оних неколико места на свету где кожне корњаче једном годишње навраћају ради племените мисије.

Овде се сезона полагања јаја растеже грубо речено од маја до септембра. Током главних месеци, јуна, јула и августа, врло је лако посматрати процес полагања јаја. Обично ће корњаче почети да се појављују након што падне мрак. Хоће ли ови посетиоци из целе Малезије, Сингапура и са Запада чекати узалуд?

Из мора долазе!

Изненада, не тако далеко од обале, у светлуцавој води се примећује обрис нечега што се креће горе-доле. Група постаје узбуђена! Како се приближава обали, објекат куполастог облика почиње да израња из воде. То је корњача која излази на обалу! Неколико присутних водича упозоравају све да посматрају што мирније могу, да је бука не би уплашила и отерала.

Најпре се помаља глава, затим врат, кога следе предњи део оклопа и предња пераја, док се коначно на обали не покаже читава корњача. Нежна плима запљускује њен реп и задња пераја. Заиста, какав џин, око два или више метра од носа до врха репа! Ту на плажи она лежи непокретна.

Нагло, корњача се подиже предњим перајима и баца своје тело унапред, тупо ударивши о земљу. Она лежи непомично један тренутак, као да узима дах и прикупља снагу за следеће подизање и бацање. Овако се она креће по копну. Група с обе њене стране држи се подаље. Водичи су врло строги у вези с тим. Са сваким покретом унапред, друштво се такође нагло помера унапред — али врло тихо.

Чим кожна корњача добауља на обалу, она инстинктивно зна своје одредиште. Њено програмирано знање омогућава јој да пронађе место где ће њена јаја имати сваку предност да се успешно излегу. Тамо она почиње да копа рупу. Задња пераја постају лопате, које захватају песак.

После онога што изгледа као дуго време, један од водича, који је такође овлаштени сакупљач јаја, иступа и завлачи своју руку у рупу, која је толико дубока да његов лакат нестаје у њој. Док извлачи руку из те рупе, свакоме застаје дах од изненађености и узбуђења. Он износи јаје!

Јаје кожне корњаче је мутно беле боје. Оно варира у величини од величине пинг-понг лоптице до тениске лопте. Задњих неколико у гнезду обично су само величине кликера. За разлику од живинских јаја, љуска је у ствари груба кожа која се лако улуби кад се изврши притисак на њу. Интересантно, беланце јајета (албумен) остаје течно чак и кад се скува. Укус је, кажу, нешто опор и благо рибљи. Корњача одједном полаже у просеку око 85 јаја. А рекордно гнездо са 140 јаја извештено је 1967.

Сада се група може слободније кретати. Неки бојажљиво дотичу и испитују корњачу. Други се пењу на њу или наслањају како би позирали за снимке за своје породичне албуме. Поглед на корњачу изблиза открива густу провидну слуз, прошарану зрнцима песка, која капље из очију. Каже се да то изазива прелазак из воде на ваздух. С времена на време корњача отвара своја уста како би дисала уз велико мукање.

Закопавање јаја

После доста времена, ово створење почиње да покреће своја задња пераја како би гурнуло песак поново у рупу. Чим је рупа напуњена, кожна корњача ставља своја задња пераја у снажну ветробранско брисачку акцију. Песак лети на све стране! Група се брзо повлачи да би заштитила лица и тела. Пераја што машу настављају да праше неко време. Каква се издржљивост и снага очитује! Кад пераја коначно стану, група не може видети ни трага од рупе коју је кожна корњача ископала. Заиста инстинктивна мудрост! Али колико је бескрајно већа мудрост Створитеља ове корњаче!

Пре него што се кожна корњача врати у море, овлаштени сакупљач јаја означава једно од њених предњих пераја. То се ради да би се могле пратити њене касније посете копну и кретања на отвореном мору. Сваке сезоне она се гнезди од шест до девет пута, с интервалом од 9 до 14 дана између гнежђења.

Изненада, кожна корњача се подиже и баца унапред. Окреће се и упућује натраг у море, бауљајући релативно брже него што је дошла. Кад дотакне воду, њена глава улази унутра, а затим оклоп. Коначно је изван видика. Кад глава најзад извири, корњача је прилично далеко. Она брзо сече ка отвореном мору, а месечева светлост се одбија о врх њеног носа. Како је агилна и окретна у води! Далеко од оне њене незграпности и спорог напредовања на копну.

Напори за очување

Као и растући број других животињских врста, кожне корњаче су угрожене и разорним деловањем загађене околине и људском похлепом. Средином 1970-тих, пронађене су стотине не потпуно дораслих корњача избачених на обалу у суседној држави Паханг — мртве! А корњачина јаја се бескрупулозно сакупљају да би се задовољило непце жељно егзотике.

Срећом по ове корњаче, дубока забринутост у Малезији за њихов опадајући број проузроковала је прихватање Закона о корњачама 1951. Приватно сакупљање јаја било је стављено ван закона. Међутим, грамзиви појединци пркосе том закону, јер профит је превелико искушење. Чак и тада, напори за очување нису били узалудни.

На плажи Рантау Абанг, радост је видети редове мајушних ознака побијених у песак. Свака означава место где је закопана мала хрпа јаја кожне корњаче. Ознаке приказују број јаја, датум закопавања и шифру која идентификује првобитни насад јаја̂. Око 45 дана после закопавања, жичана ограда се поставља око сваке ознаке како би се младунци спречили да побегну. Период инкубације креће се од 52 дана до 61. Како се младунци појављују, обично увече након заласка сунца, бележи се број из сваке рупе. Они се затим стављају у контејнере и касније ослобађају на ивици мора.

Програм очувања успешно је однеговао многе хиљаде младунаца и вратио их у њихов водени дом. Али њихова мала стопа преживљавања, као и опадајући број кожних корњача које долазе на Рантау Абанг наставља да буде извор забринутости.

[Слике на 10. страни]

Метар и осамдесет центиметара дугачка од главе до репа, кожна корњача полаже десетине јаја. Око осам недеља касније појављују се младунци

[Извори]

Кожна корњача Lydekker

Ален Морган⁄Питер Арнолд

Дејвид Харвеј (David Harvey)/SUPERSTOCK

[Извор слике на 9. страни]

Ален Морган (C. Allen Morgan)/Питер Арнолд (Peter Arnold)