Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пловећа острва језера Титикака

Пловећа острва језера Титикака

Пловећа острва језера Титикака

Од дописника Пробудите се! из Перуа

ОСТРВА која плове? Да, острва на овом јединственом језеру у Јужној Америци плове. И људи живе на њима.

Језеро Титикака, оивичено Перуом на западу и Боливијом на истоку, јесте највише пловно језеро на свету за велике бродове. Лежећи 3 810 метара изнад нивоа мора, оно се протеже 190 километара у правцу северозапад-југоисток и на свом најширем делу широко је преко 80 километара.

Нека од многобројних острва језера Титикака су пловећи ћилими осушене тоторе, трски сличног папируса који расте у неким плићим деловима језера. Трска расте с дна језера, пролази многе метре кроз воду, и избија неколико стопа изнад површине воде. Да би створила острво, трска, још док је укорењена на дну језера, повија се и преплиће стварајући платформу или под налик слами, који почива на површини воде. Затим се трска повезује блатом и ојачава додатном трском исеченом по дужини. Становници живе у колибама од трске изграђеним на плутајућим тршчаним острвима.

Британска енциклопедија бележи да људи већ дуго живе на овим острвима. Она такође примећује: „Становници језера праве своје чувене балсасе — чамце направљене од снопова суве трске везаних заједно што личе на папирусну мајсторију у облику месеца насликану на древним египатским споменицима.“

Недавно, Јеховини сведоци су набавили чамац да би проповедали људима на острвима језера Титикака. Чамац се креће помоћу ванбродског мотора и може примити 16 људи. Када Сведоци иду од боравишта до боравишта на овим тршчаним острвима кажу да се површина лагано помера под ногама. Радосно је што вест о Божјем Краљевству сада допире чак до људи на овим удаљеним острвима која плове!