Пређи на садржај

Пређи на садржај

Гуамске мистериозне болести

Гуамске мистериозне болести

Гуамске мистериозне болести

Од дописника Пробудите се! из Гуама

С УМЊАЛА је у њу. Па ипак, лекареве речи су биле шокантне. „Сва наша испитивања изгледа да потврђују да ваш отац има литико и бодиг.“ Знала је да су обе болести смртоносне.

Гуам има највећу раширеност тих болести на свету, много пута већу него у Сједињеним Америчким Државама. Али, какве су те страшне болести које ће коначно усмртити оца те жене? Шта их изазива? И шта она може урадити да му преостало време живота учини подношљивим?

Шта су литико и бодиг?

И литико и бодиг су дегенеративне болести неуромускуларног система. Литико је у медицинском свету познат као амиотрофна латерална склероза (ALS), или Лу Геригова болест. Кад је Лу Гериг, чувени играч бејзбола у тиму Њујорк Јенки, умро од те болести 1941, она је постала позната по његовом имену. Литико је локално име за ALS.

ALS напада моторне неуроне и нерве у кичменој мождини. Мишићи руку, ногу и грла полако и постепено постају парализовани. Ипак, за одређено време, способност осећања, као и репродуктивна способност и уринарно-ректална контрола, функционишу добро. Заиста, болеснима од ALS-а рађају се многа деца. Једна жена је родила шесторо нормалне деце током 14 година у којима је боловала од ALS-а пре своје смрти у 43. години. Међутим, током узнапредовале фазе ALS-а, инфекције уринарног тракта, упала плућа, или респираторна инсуфицијенција довешће до смрти. ALS се најчешће појављује код одраслих између 35 и 60 година старости. На Гуаму је најмлађа жртва била једна 19-годишња жена.

Бодиг је локално име за атрофију мозга. Медицински названа Паркинсонизам-деменција (PD), она је описана као комбинација симптома Паркинсонове болести и Алцхајмерове болести. Најпре могу почети било симптоми Паркинсона (спори покрети, укоченост мишића, дрхтање) или менталне промене (губитак памћења, дезорјентација, промене личности). Понекад се симптоми обе болести појављују заједно. У узнапредовалој фази, код пацијента се развија декубитус, инконтиненција мокраће и столице, остеопороза, фрактуре костију и анемија и коначно умире од инфекција.

Сматра се да су литико и бодиг две болести. Међутим, истраживање наводи неке да верују да су они само једна болест с различитим манифестацијама симптома.

Мистерија се продубљује

Међу важнијим питањима која се истражују налазе се следећа: (1) Зашто су 98 посто жртава ALS-а и PD-а на Маријанским острвима чисти Чаморои преосталих неколико Филипинци који су дуже време на Гуаму? (2) Зашто су једина остала подручја с високом стопом појављивања лоцирана на другим местима с истом географском дужином? (3) Зашто одређени број жртава на Маријанским острвима има и ALS и PD, док болесници на другим местима имају само једно или друго? (4) Како концентрисани алуминијум налази свој пут до централног нервног система тих жртава? (5) Зашто се у ћелијама мозга налази мало цинка кад има висок ниво алуминијума? Студије околине на подручјима велике раширености западног Пацифика показале су високе нивое алуминијума, мангана и гвожђа, али мале количине калцијума, магнезијума и цинка у земљишту и води.

Покушај да се расплете мистерија

Истраживачи у Гуаму, Јапану и Канади већ многе године покушавају да расплету чињенице о тим мистериозним болестима. У неколико теорија које су разрадили ти истраживачки тимови, наведени су различити фактори: један редак генетски фактор, спора инфекција вирусом и хронични трагови тровања металом.

Један фармаколог тврди да само два или три милиграма алуминијума у ћелијама мозга могу пореметити нормалну функцију мозга. Осим оних из земљишта и воде, спојеви алуминијума се у великим количинама додају прашку за пециво, готовим мешавинама за колаче и палачинке, брашну које се само диже, смрзнутом тесту, неким антацидима, дезодорансима и хемороидним препаратима. Томе такође доприносе и алуминијске фолије и посуде за кување, јер се алуминијум испира, посебно кад се у њима кува кисела или алкална храна.

Др Кван-Мин Чен, неуролог и ауторитет на подручју тих ретких болести, изјавио је: „Опширне студије које је урадио Национални институт за неуролошке и комуникативне болести и шлог (NINCDS) кроз протеклих 30 година нису у потпуности разоткриле мистерију изузетно високе раширености и узрок тих најразорнијих и најнеухватљивијих болести централног нервног система (CNS) које су познате човечанству.“ Међутим, он је указао да хронични трагови тровања металом имају далеко већу заслугу него ретки генетски фактор или спора инфекција вирусом. Истраживање се још увек наставља. Док се не пронађе одговор, све што особа може да уради јесте да покуша да се суочи с проблемима и да буде од највеће могуће помоћи погођенима.

Шта очекивати и како се суочити

Иако су застрашене и тужне кад сазнају за дијагнозу, интервјуисане породице на Гуаму рекле су да су се оне помириле с тиме. Они знају да нема лека.

И болесник и његова породица доживљавају велику фрустрацију и очај. Кад је био запитан шта му узрокује највише муке, једна жртва од PD-а је рекла: „Фрустрира ме то што не могу јасно да говорим и да се крећем по кући.“ Промене личности и губитак памћења отежавају породици да се бори. Декубитус и инконтиненција мокраће и столице чине бригу још тежом. Зато што је оболели од ALS-а ментално будан, он је уопште узев спремнији на сарадњу, али потпуно је беспомоћан у узнапредовалој фази болести.

Често је потребна усисна пумпа да би се грло оболелог од ALS-а или PD-а очистило. Храна мора бити мекана, и мале кашике морају да се стављају дубоко у грло да би се спречило гушење. Кад дисање постане отежано потребан је кисеоник.

Услужна агенција за кућну негу пружа физичку терапију, контролу инфекције и емоционалну подршку. Међу другим потрепштинама, Удружење Гуама за литико и бодиг обезбеђује протезе за подупирање, удлаге, хируршке кревете и мадраце, инвалидска колица и болесничке ноћне посуде. Од 1970, пацијенти од PD-а лече се леводопом, која опушта укрућене мишиће и побољшава споре покрете. Нажалост, нема ефикасног лека за деменцију или за оболеле од ALS-а.

Кад ове болести нападну, обично је сарадња породице изузетна. Једна жена која је изгубила свог оца, сестру, и шесторо других чланова своје породице било од ALS-а или PD-а, похвалила је своју породицу рекавши: „Сви су били спремни да помогну.“ И говорећи с нежним успоменама о помоћи мужа њене болесне сестре, она је рекла: „Он је показао тако велику љубав! Сваког дана ју је стављао у инвалидска колица и изводио напоље у шетњу.“

Једна жена је изабрала да остане неудата многе године како би бринула за своју мајку. Њена породица је већ била изгубила три члана због ALS-а, и други су почели да показују симптоме. Једна друга жена, потпуно парализована преко 24 године, имала је три кћерке, а две од њих су напустиле школу да би се обимно бринуле за своју мајку. Окретале су је с једне стране на другу у интервалима од 30 минута дан и ноћ. Због захтева сталне бриге, неке породице су установиле да је неопходно да болеснике сместе у болнице где се обучено особље може побринути за њихове потребе.

Породице које се успешно суочавају са ALS-ом и PD-ом пружају следеће предлоге: будите љубазни али чврсти. Немојте показивати нестрпљивост или очекивати превише од болесника. Имајте веру у Бога. Често се молите. Уредите неке приватне периоде за оне чланове породице који проводе највише времена с болесником. Изведите понекад болесника на излете и помозите му да присуствује сеоским или друштвеним збивањима. Немојте се стидети тога што имате болесника у породици. И охрабрујте децу, унучад и пријатеље да дођу у посету, јер су жртве често усамљене.

Премда медицина није пронашла неко одређено објашњење за те болести, постоји нада и за погођене и за њихове породице. Библија показује да ће ускоро, у Божјем новом свету, све болести, боли и смрт заувек бити уклоњени. Уместо тога, биће савршенство ума и тела, с вечним животом у изгледу. Чак ће и драги умрли бити ускрснути у живот на земљи. Молимо вас да читате Божју реч, Библију, вољеном болеснику како би могао да сазна за ту дивну наду која је пред нама (Псалам 37:11, 29; Исаија 33:24; 35:5-7; Дела апостолска 24:15; Откривење 21:3-5).

[Слика на 20. страни]

За чланове породице је изазов да се суоче са смртоносним болестима као што су ове