Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нагазне мине — глобална претња

Нагазне мине — глобална претња

Нагазне мине — глобална претња

СВАКОГ месеца нагазне мине у више од 60 земаља осакате хиљаде мушкараца, жена и деце, а неке и убију. Процењује се да противпешадијске мине убијају више људи него хемијско, биолошко и нуклеарно ратно оружје. Према истраживачкој организацији Human Rights Watch, само у Камбоџи осакаћено је око 30 000 људи.

Ови мали експлозиви постављају се у тло у различитим сукобима, а већина никада није уклоњена. Процењује се да их је у више од 60 земаља остало закопано око 100 милиона. Могу се активирати пуким нагазом и популарне су у ратовању јер су јефтине и ефикасне. Једна верзија кошта само 3 америчка долара. Друга, која покреће 700 челичних куглица и убија на 40 метара, кошта само 27 америчких долара. Потражња је тако велика да, како извештава Њујорк тајмс, 48 нација сада праве и продају 340 различитих типова ових мина. А сваког их се дана постави више него што их операције за рашчишћавање мина деактивирају.

Рашчишћавање мина је компликовано и скупо, пошто многе армије не праве карте својих минских поља; а и мине се све више праве од дрвета, пластике, и других материјала који умачињу детекторима метала. Сенатор Сједињених Америчких Држава, Патрик Лејхи (Patrick Leahy), који је позивао на стављање забране на извоз овог оружја, изјавио је: „У Холандији, људи још увек гину од немачких мина из Другог светског рата. Помислите колико је горе у Авганистану, Камбоџи, Анголи, Босни и свим оним другим земљама које су жестоко миниране.“

Само ће Божји нови свет који долази решити такве проблеме. Његова Реч обећава: „[Бог] до краја земље ратове прекиде, те лук преби и копље саломи и огњем кола бојна сажеже“ (Псалам 46:10).