Пређи на садржај

Пређи на садржај

Родитељи — мудро изаберите играчке за своје дете

Родитељи — мудро изаберите играчке за своје дете

Родитељи — мудро изаберите играчке за своје дете

ДЕЦА су „наслеђе које од Бога долази“, каже Библија (Псалам 127:3). Зато богобојазни родитељи увиђају своју одговорност да поучавају своју децу „у науци и у страху од Господа“ (Ефесцима 6:4). Они одговорност обликовања личности њихове деце не препуштају произвођачима играчки.

Играчке могу играти важну улогу у стимулисању емоционалног и менталног развоја деце. Међутим, то не значи да родитељи морају трошити брдо новца на високотехнолошке новотарије. Неке од играчака које пружају највише користи и стимулације неће вас скоро ништа коштати.

Обична картонска кутија може да се обликује у дечју кућицу, авион, или било шта што дечја бујна машта може замислити. Кофа и лопатица омогућују детету да изгради тврђаве од песка. Обичне коцке, пазл, пластелин и креда на сличан начин могу пружити сате здраве рекреације. Што се тиче старије деце, прибор за сликање и комплети за моделарство могу их поучити корисним вештинама и пружити здрави одушак креативности — што пружа бескрајно више задовољства од пуцања у компјутерске мете.

Неке игре уопште не захтевају неку посебну опрему. Шетња кроз шуму може за дете бити узбудљива авантура, посебно кад га прати родитељ пун љубави који му поклања пуну пажњу. Па, чак и основне кућне вештине могу да се научавају као забавне активности. Пенелопа Лич (Penelope Leach) пише у својој књизи Your Growing Child: „Справљање колача или неког јела, окопавање врта, прање аутомобила или фарбање плафона, куповина или купање бебе, све то може бити посао за вас, али за ваше дете то може бити међу најпожељнијим врстама игре.“

Седам корисних смерница

Наравно, индустријске играчке имају своје место. И ако породични буџет то омогућује, ви можете себи поставити следећа питања пре него што нешто купите:

1. Да ли играчка заиста стимулише радозналост и машту мог детета? Ако то није случај, та играчка ће му брзо досадити. Нека играчка може изгледати добро на телевизијској реклами, али упамтите: деца која глуме плаћена су да буду узбуђена том играчком. Ваше дете можда неће реаговати на исти начин. Покушајте да га посматрате док се игра или у продавници играчака. Каквим врстама играчака оно тежи?

Родитељи понекад сматрају да нека играчка нема никакву вредност ако није „поучна“. Међутим, професорка Џенис Т. Гибсон [Janice T. Gibson] нас подсећа: „Деца уче од свих играчака с којима се играју. Оно што је важно јесте да се забављају како би се и даље играла на начине који су за њих корисни.“

2. Да ли играчка одговара физичким и менталним способностима мог детета? Понекад дете једноставно није довољно јако, стрпљиво, или агилно да користи одређену играчку. Ипак, родитељ је можда склон да је купи зато што има извесни носталгични призвук. Али, да ли трогодишњи дечак заиста може управљати електричним комплетом железнице — или махати палицом за бејзбол? Зашто не сачекате док ваше дете не буде физички и ментално довољно одрасло да цени такве играчке?

3. Да ли је играчка сигурна? Малишани имају склоност да све стављају у своја уста и лако могу прогутати мале дрвене коцке или пластичне предмете. Оштри или шиљати крајеви могу бити опасни за децу било ког узраста. Такође се можете питати да ли је вероватно да ће та играчка бити бачена или употребљена као оружје против брата или сестре.

У Сједињеним Америчким Државама, неке играчке имају етикету која указује на специфичне старосне групе за које су намењене. Придржавање таквих препорука може заштитити ваше дете од повреде. Ако нисте сигурни у вези с неком играчком, покушајте питати особље продавнице да ли постоји пробни артикал који можете прегледати.

4. Да ли је играчка добро направљена и издржљива? „Малишани који воле да бацају, разбијају и свашта испробавају могу уништити играчке које нису издржљиве“, подсећа нас часопис Parents.

5. Да ли је играчка вредна новца? Телевизијске рекламе ретко говоре о цени, али играчке коштају. Много новца се даје за марку играчке уместо за стварне материјале који су у њој. Надаље, рекламе код деце често развијају нереална очекивања, што може довести до великог разочарања.

Поучите своју децу да буду паметни купци. Пословице 14:15 кажу: „Луди све верује што му се говори, ал’ паметан пази на своје кораке.“ Један чланак у Њујорк Тајмсу рекао је: „Понекад можете унапред указати зашто је одређена играчка слабо направљена или рекламирана на заводљив начин.“ Тајмс је додао: „Деца постају сналажљивији купци кад новац долази из њиховог џепа уместо из вашег.“

Наравно, стварна вредност играчке укључује више од њеног материјала или уложеног рада. Важни фактори су колико ће је ваше дете користити, и колико ће му задовољства она донети. Љуљашке и тобогани могу бити релативно скупи, али они могу пружити многе забавне сате кроз одређени период година. Јефтина играчка која се брзо баци може се, уопште узевши, показати као лошија инвестиција.

6. Каквим вредностима и мерилима она поучава? Професор за проучавање деце Дејвид Елкајнд упозорава да „играчке треба да стимулишу машту деце на позитивне, а не на негативне, начине“. Избегавајте играчке које су страшне, које јасно унапређују насиље, или опонашају пороке одраслих, као што је коцкање.

Шта је с играчкама које се темеље на популарним личностима из прича или научне фантастике? Такве приче обично се баве победом добра над злим. Зато неки родитељи на ’магичне елементе‘ у тим причама гледају као на једноставне излете дечје маште и не виде никакву штету у томе да својој деци допусте да уживају у њима. Други се могу плашити да такве приче могу стимулисати интерес за окултно (Поновљени закони 18:10-13). Без осуђивања других, родитељи морају донети властите одлуке у том погледу, узимајући у обзир последице које такве приче — и било које играчке које се темеље на њима — имају на њихову децу.

Задржите на уму и начело из 1. Коринћанима 10:23: „Све је слободно, али није све на корист.“ Премда ви можда нећете имати приговор на неку популарну играчку, да ли је заиста корисно да је купите? Да ли то може повредити или спотаћи друге?

Родитељ такође треба да пажљиво испита играчке за које се тврди да су поучне, посебно кад имају сврху да поуче децу о сексуалним стварима и трудноћи. Да ли је дете спремно за такве информације? Да ли би те информације биле боље пренесене разговором између вас и вашег детета? a Извесне играчке могу пренети физичке аспекте таквих ствари, али да ли оне преносе исправне моралне ставове?

7. Да ли заиста желим да моје дете има ту играчку? Можда сматрате да ваше дете већ има превише играчака, да та играчка једноставно није практична за ваше околности, или да прави више буке него што можете поднети. Ако такви проблеми не могу да се реше, можда морате да кажете не. То није лако. Али, ако попустите сваком детињем хиру и захтеву, то неће помоћи вашем детету да одрасте у уравнотежену одраслу особу. Запазите начело из Пословица 29:21: „Слуга [или дете] који се од детињства мази, на крају ће мислити да је теби син [„постаће незахвалник“, NW].“

То не значи да као родитељ морате бити догматични и неразумни. То би само проузроковало да ваше дете осећа љутњу и срдитост. „Мудрост одозго је... разумна“ (Јаков 3:17NW). Једна жена, стручњак за бригу о деци, изразила је то овако: „Треба да седнете са својим дететом и веома пажљиво објасните зашто не желите да му дате одређене играчке.“

Неке ствари које су важније од играчака

Премда играчке могу бити вредне алатке за образовање и забаву, оне су само ствари. Дете може волети играчку, али играчка не може волети дете. Деци је потребна љубазна пажња коју могу пружити само родитељи. „У суштини, родитељ је најбоља играчка која је до сада измишљена“, каже Др Магдалена Греј (Magdalena Grej). Кад се родитељи играју са својом децом, они помажу да се искује блиска емоционална веза и доприносе развијању здравих ставова и емоција.

Да, деци је потребна здрава игра. Али, што је још важније, њима је потребно морално и духовно вођство. „Живот је вечни у томе“, каже Библија, „да тебе познају, тебе, јединога истинитога Бога, и онога кога си ти послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Родитељи могу играти главну улогу у помагању својој деци да стекну то спознање које спасава живот. Породице међу Јеховиним сведоцима настоје да студиј Библије учине делом своје редовне рутине. Оне то често раде уз помоћ публикација као што су Моја књига библијских прича, Слушати великог Учитеља и Питања младих — практични одговори на њихова питања, које су написане посебно за младе.* Те књиге не само да забављају — оне помажу хиљадама деце да развију чврсту веру у Бога. Деца такође цене аудиокасете са снимљеним библијским драмама и публикацијама као што су Највећи човек који је икада живео. b

Зато прави хришћани не само да се играју са својом децом — они се такође моле с њима, проучавају с њима, и разговарају с њима. Пружање такве љубазне пажње захтева време и много напора. Али, гледано дугорочно, то детету доноси више трајне радости него што може донети било која игра или сјајна играчка!

[Фусноте]

a Види чланке о сексуалном образовању у издању Пробудите се! од 22. фебруара 1992. (енгл.).

b Објављено од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

[Слике на странама 8, 9]

Деца се радују играчкама кућне израде — корпе за веш постају аутомобили; кутије за обућу постају возови