Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли вам кафа повећава ниво холестерола?

Да ли вам кафа повећава ниво холестерола?

Да ли вам кафа повећава ниво холестерола?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРАЗИЛА

ИСТРАЖИВАЧИ с Пољопривредног факултета у Ваканигену у Холандији кажу да ће вам кафа, уколико је пијете нефилтрирану, повећати ниво холестерола.

Пресудна реч је: ’нефилтрирана‘. Зашто? Research Reports, билтен холандске Организације за научно истраживање, каже да зрна кафе садрже кафестол, супстанцу која повећава ниво холестерола. Кафестол се екстрахује када се кафа прелије врелом водом. Исто се дешава и када се ситно самлевена кафа прокува у води неколико пута, као кад се кува турска кафа, или када се користи метални филтер уместо папирног, као приликом припреме на француски начин. Уколико се не користи папирни филтер, кафестол завршава у напитку.

Једна шоља нефилтриране кафе, која садржи и до четири милиграма кафестола, може да повиси ниво холестерола за један проценат. Еспресо исто садржи кафестол, пошто се припрема без папирног филтера. Међутим, ниво холестерола ће се мање повећати уколико користите мање шољице. Мањи еспресо, мање кафестола — можда само један или два милиграма по шољици. Па ипак, Research Reports упозорава на то да пет малих шоља еспреса дневно може повисити ниво холестерола за 2 процента.

Суштина је у томе да кафа која се припрема уз коришћење папирног филтера не садржи кафестол.